Υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, διαβεβαιώνει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς

Δεν αναμένονται προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Κύπρο, διαβεβαιώνει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ), με τη ζήτηση να κυμαίνεται σε αναμενόμενα επίπεδα, μεταξύ 900 και 1.000 MW.
 
Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ, Χριστάκης Χατζηλαού, υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η ζήτηση αναμένεται να κυμανθεί σήμερα μεταξύ 910-920 MW.
 
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Χατζηλαού και πρόσθεσε ότι τόσο ο Διαχειριστής, όσο και η ΑΗΚ είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε ζητημάτων.
 
Ανέφερε ακόμη ότι κατά τις επόμενες ημέρες και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου, αναμένεται να σημειωθεί μια αισθητή πτώση στην κατανάλωση, της τάξης του 10%, καθώς αρκετός κόσμος αναχωρεί για διακοπές.
 
Ερωτηθείς αν τα παραλιακά θέρετρα, όπου κατευθύνεται ο μεγάλος όγκος των τουριστών, είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, ο κ. Χατζηλαού είπε ότι «υπάρχει τέτοια επάρκεια, τόσο στο σύστημα μεταφοράς, όσο και στο σύστημα παραγωγής, που δεν θα αντιμετωπίσουμε κανένα πρόβλημα».
 
Είπε εξάλλου ότι σε σχέση με τον περασμένο μήνα, όταν είχαν σημειωθεί φαινόμενα καύσωνα στην Κύπρο, οι θερμοκρασίες τον Αύγουστο είναι κανονικές για την εποχή. Ο υδράργυρος αναμένεται να παραμείνει γύρω στους 37-38 βαθμούς, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στην κατανάλωση.
 
Τον Ιούλιο, συμπλήρωσε ο κ. Χατζηλαού, το σύστημα είχε οριακή επάρκεια, χωρίς ωστόσο να συντρέχει κάποιος λόγος ανησυχίας. Η μέγιστη κατανάλωση τον περασμένο μήνα είχε ανέλθει στα 1.100MW, ενώ αυτή τη στιγμή είναι περίπου 20% χαμηλότερη, είπε.
 
Όσον αφορά την κατανάλωση ενέργειας, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΣΜΚ είπε ότι αν και υπάρχει επάρκεια, δεν χρειάζεται να γίνεται αλόγιστη χρήση. Έφερε ως παράδειγμα τα κλιματιστικά, λέγοντας ότι μια ρύθμιση της τάξης των 27 βαθμών δίνει ικανοποιητική ψύξη.
 
Ερωτηθείς για την κατάσταση στο δίκτυο, είπε εξάλλου ότι δεν αντιμετωπίζεται κάποιο πρόβλημα. Πρόσθεσε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες γίνονται μόνο έκτακτες συντηρήσεις, για παράδειγμα μετά από κάποια βλάβη, ενώ παρατήρησε ότι οι βλάβες που σημειώνονται αυτή την περίοδο δεν είναι περισσότερες απ’ ότι συνήθως.
 
Απαντώντας τέλος σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χατζηλαού είπε ότι δεν υπήρξε κάποιο αίτημα για παροχή ρεύματος προς τα κατεχόμενα, ενώ η πληροφόρηση είναι πως υπάρχει επάρκεια και στην άλλη πλευρά. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι το δίκτυο είναι διασυνδεδεμένο και εφόσον υπάρξει πρόβλημα επάρκειας, μπορεί να υπάρξει ροή προς τη μία ή την άλλη πλευρά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy