Υπέρ αμφιλεγόμενων αναπτύξεων οι κάτοικοι του διαμερίσματος Πόλης

Εκπνέει το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τη Λίμνη

Με αιτήματα να επιτραπούν τα διάφορα αμφιλεγόμενα, από άποψη περιβαλλοντικής προστασίας, αναπτυξιακά έργα στο Διαμέρισμα Πόλης Χρυσοχούς, η Νεολαία της περιφέρειας ολοκλήρωσε χθες στη Λευκωσία τον μαραθώνιο-σκυταλοδρομία που διοργάνωσε. Σε υπόμνημα που παρέδωσε στο Προεδρικό και στον Πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, η Νεολαία ζητά να προχωρήσει η κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου – Πόλης, να αρθεί το καθεστώς προστασίας των περιοχών Natura και αναδιαμόρφωση πολεοδομικών ζωνών στην περιφέρεια.

Στο υπόμνημά τους χαρακτηρίζουν την περιοχή παραμελημένη και τους ίδιους θύματα δυσμενούς διάκρισης. Κατηγορούν δε τους λεγόμενους περιβαλλοντιστές ότι απαιτούν «να παραμείνουμε υπανάπτυκτοι σαν απολιθώματα μιας περασμένης εποχής, σε ένα περιβάλλον όπου θα γεννούν οι χελώνες και όχι οι άνθρωποι».

Τα στατιστικά πάντως δεν υποστηρίζουν ότι η αστυφιλία ή η υπογεννητικότητα είναι σημερινά φαινόμενα. Μάλιστα η τελευταία απογραφή πληθυσμού δείχνει αύξηση των κατοίκων του διαμερίσματος την τελευταία δεκαετία, αφού κηρύχθηκαν οι περιοχές προστασίας της φύσης.

Η συγκυρία διεξαγωγής της κινητοποίησης της Νεολαίας συνέπεσε με την εκπνοή του τελευταίου τελεσίγραφου που απέστειλε η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν για την επένδυση που προωθεί ο όμιλος Σιακόλα στη Λίμνη και περιλαμβάνει δύο γήπεδα γκολφ, πολυτελές ξενοδοχείο, εξοχικές κατοικίες και άλλες εγκαταστάσεις. Τα σχέδια εκπονήθηκαν και προωθούνται εδώ και τουλάχιστον έξι χρόνια, ωστόσο πάγωσαν μετά την αποστολή αιτιολογημένης γνώμης από την Κομισιόν τον Απρίλιο του 2015.

Η Κομισιόν απέρριψε τις πρώτες περιβαλλοντικές μελέτες που υπέβαλε η εταιρεία ως ανεπαρκείς, δίνοντας τότε διορία δύο μηνών για υποβολή νέων. Οι δύο μήνες έγιναν δύο χρόνια, το τμήμα Περιβάλλοντος ενέκρινε τις αργοπορημένες μελέτες αναιρώντας εαυτόν και η αρμόδια ΓΔ επανήλθε με επιστολή στις 17/1/2017, θέτοντας ουσιαστικά οριστικό τελεσίγραφο, με το οποίο ζητά τον καθορισμό επαρκούς προστατευτικής ζώνης μεταξύ της περιοχής Natura και της επένδυσης.

Υπενθυμίζεται ότι η παραλία της περιοχής είναι η σημαντικότερη στο νησί για την ωοτοκία χελωνών και η δεύτερη μεγαλύτερη στη Μεσόγειο. Αν δεν αυξηθεί η ζώνη προστασίας από τα 280 στα 475 μέτρα, η Κυπριακή Δημοκρατία θα οδηγηθεί οριστικά στο Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας για προστασία των περιοχών Natura, με κίνδυνο να της επιβληθεί μεγάλη χρηματική ποινή.

Ενστάσεις είχαν εκφραστεί και για τη δημιουργία κατασκηνωτικού χώρου στα Λουτρά της Αφροδίτης, καθώς το προτεινόμενο τεμάχιο είναι σε τουρκοκυπριακή γη, η οποία είχε παραχωρηθεί για αγροτικούς σκοπούς σε ιδιώτη με αρχικά Ι.Ι. Ωστόσο ο Ι.Ι. έδωσε τη διαχείριση στον Μ.Κ. ο οποίος υπέβαλε αίτηση για αλλαγή χρήσης, κάτι που απαγορεύεται για τ/κ τεμάχια.

Πέραν τούτου, το προτεινόμενο τεμάχιο εμπίπτει εντός δύο περιοχών του δικτύου Natura -τόπος κοινοτικής σημασίας και ζώνη ειδικής προστασίας, ακτής και περιοχής προστασίας της φύσης, πολεοδομικής ζώνης Δα1-ΠΦ και ζώνης προστασίας της παραλίας, ενώ παράλληλα αποτελεί προέκταση του παρακείμενου αρχαίου οικισμού Δύο Ποταμοί – Λουτρά της Αφροδίτης.

Ανδρέας Ριρής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy