Υπέρ καλών και όχι σάπιων συμβιβασμών στο Κυπριακό

Το Κυπριακό βρέθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων που είχαν στην Κρήτη ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες.

Ο κ. Κοτζιάς τόνισε ότι η θέση που έχει καταθέσει για το θέμα των εγγυήσεων και των κατοχικών στρατευμάτων είναι γνωστή. «Αναζητούμε μια λύση και θα επανέλθουμε σε αυτό το θέμα, έχω να δω και τους Κύπριους συναδέλφους μου και ελπίζω να έχει μια θετική κατάληξη αλλά, όπως πάντα λέω, η διεθνής πολιτική χρειάζεται συμβιβασμούς, αλλά καλούς και όχι ‘σάπιους’», τόνισε.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, επίσης, ότι κατά την συνάντησή του με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή, ο πόλεμος στην Μέση Ανατολή και το προσφυγικό, καθώς και η διμερής συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία αλλά και οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, το οποίο η Ελλάδα πολλάκις καταδίκασε.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι «ο φίλος λαός της Τουρκίας ανήκει στην Ευρώπη και μπορεί και πρέπει να έρθει στην ΕΕ, εφόσον και όταν ικανοποιήσει όλα τα κριτήρια».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν καταθέσει αίτηση χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα, ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν έγινε τέτοια συζήτηση και ότι η ελληνική κυβέρνηση κατά τις τηλεφωνικές συνομιλίες που έχουν γίνει για το ζήτημα με την Άγκυρα έχει ξεκαθαρίσει ότι πρόκειται για ένα θέμα που θα λυθεί στα ελληνικά δικαστήρια με βάση το ελληνικό και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και αφού διευκρινιστεί αν και σε ποιο βαθμό συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Όσον αφορά στις προσφυγικές ροές και στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το θέμα, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι, όπως έχει ο ίδιος κατανοήσει, η Τουρκία θέλει να κρατήσει αυτή τη συμφωνία. «Αυτό που εκείνοι υπογραμμίζουν από πλευράς τους είναι ότι και η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει το δικό της τμήμα της συμφωνίας. Εμείς φροντίζουμε, όσο είναι δυνατόν, όλες οι πλευρές να ανταποκριθούν σε όσα έχουν συμφωνήσει», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Τουρκία υποστηρίζει τις προσπάθειες που γίνονται στις συνομιλίες που συνεχίζουν στην Κύπρο για την εξεύρεση λύσης και εξέφρασε ελπίδα αυτή τη φορά και οι δύο πλευρές στην Κύπρο να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία που έχουν.

Ενίσχυση διμερούς συνεργασίας

Στις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι εξέφρασε προς τον Τούρκο ομόλογό του την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον τουρκικό «που αντιπάλεψε το πραξικόπημα που έγινε προσπάθεια να επιβληθεί στην Τουρκία». Σημείωσε ότι οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία και πάλι να συζητήσουν για τα μεγάλα προβλήματα που εξελίσσονται στην περιοχή, να βρουν τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεργαστούν και να συμβάλλουν στην λύση τους.

«Μιλήσαμε για τη συνεργασία μας, που έχει μπει σε γρήγορα κανάλια, ιδιαίτερα μετά από τη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων στη Σμύρνη φέτος – και αποφασίσαμε να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τα κανάλια συνεννόησης, διαλόγου και συνεργασία που έχουμε σε τομείς όπως η οικονομική συνεργασία, η συνεργασία στις μεταφορές, τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ο πολιτικός διάλογος» τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Και πρόσθεσε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική συνεχίζει με ένταση το έργο της, «αναπτύσσουμε τις σχέσεις μας με τις γείτονες χώρες και σε όλη την Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή, αλλά η Τουρκία είναι μια χώρα με την οποία έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και ιδιαίτερα συμφέροντα. Γι’ αυτό η σημερινή μας συνάντηση έχει μεγάλη σημασία για τις δύο χώρες αλλά, νομίζω, και για την περιοχή ευρύτερα».

Παίρνοντας τον λόγο ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε για την πρόσκληση τον κ. Κοτζιά αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον ελληνικό λαό για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη «που προσέφεραν σε μας, στην κυβέρνησή μας, στη δημοκρατία μας και στον τουρκικό λαό τις δύσκολες στιγμές που περάσαμε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της πρόσφατης απόπειρας πραξικοπήματος. Η αλληλεγγύη του ελληνικού λαού καθώς και η ξεκάθαρη στάση που επέδειξε η ελληνική κυβέρνηση έγιναν δεκτές με μεγάλη ευχαρίστηση από τον τουρκικό λαό, ο οποίος μάλιστα λέει ότι στην Ευρώπη, τον κίνδυνο που γνώρισε η Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να τον καταλάβει καλύτερα από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό».

Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε επίσης ότι η προσπάθεια που γίνεται στοχεύει στο να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα και έκανε αναφορά στο θεσμό του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στον πολιτικό διάλογο και στις διερευνητικές συνομιλίες.

Όπως είπε μετά από πρόταση του Ν. Κοτζιά ξεκίνησαν σε άτυπη βάση συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών, και στην Τουρκία και στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η επίσκεψή του στην Κρήτη. Και επανέλαβε, με τη σειρά του, ότι συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω βελτίωσης των διμερών σχέσεων καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική» την συζήτηση που έγινε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy