Υπέρ πολυμερούς και όχι πενταμερούς η Ρωσία

Τη δυσαρέσκεια της Ρωσίας για την πραγματοποίηση πενταμερούς διάσκεψης στη Γενεύη για το Κυπριακό και όχι πολυμερούς, εξέφρασε ο υπουργός εξωτερικών της χώρας  Σεργκέι Λαβρόφ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση του ανταποκριτή του ΑΣΤΡΑ για το Κυπριακό ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμούσε την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης στο Κυπριακό, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Μόσχα ήταν απούσα από τις συνομιλίες της Γενεύης και επειδή οι εισηγήσεις της δεν έγιναν αποδεκτές.

Ο Ρώσος Υπουργός εξωτερικών είπε επίσης ότι η Μόσχα συνομιλεί με Κύπρο, Ελλάδα και Τουρκία για το Κυπριακό και υπενθύμισε ότι είχε εισηγηθεί την πραγματοποίηση πολυμερούς διάσκεψης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και ότι οι εγγυήσεις θα έπρεπε να δοθούν από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθύμισε για το σχέδιο Ανάν και την αποτυχία του ότι και τότε είχε δημιουργηθεί υπερβολική αισιοδοξία και τέθηκε σε εφαρμογή μια διαδικασία που δεν είχε ξεκάθαρες διατυπώσεις.

Επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει εφόσον της ζητηθεί. Ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε ότι ο ίδιος ασχολήθηκε επανειλημμένα με το Κυπριακό και ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη και ως Υπουργός εξωτερικών.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy