ΑΚΕΛ- Επίτροπος Περιβάλλοντος υπέρ της άμεσης προώθησης του διαχειριστικού σχεδίου Ακάμα

Το διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα, η λίμνη του Παραλιμνίου, η διαχείριση σκυβάλων και η ευημερία των ζώων ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ με την Επίτροπο Περιβάλλοντος, με τους δύο να τάσσονται υπέρ της άμεσης επίλυσης του θέματος του Ακάμα.

Σε δηλώσεις μετά την συνάντηση, που έγινε στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η δημιουργία του εθνικού πάρκου στον Ακάμα και η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό ζήτημα. “Και θεωρώ ότι υπάρχει το πλαίσιο που παρέχει την δυνατότητα επίτευξης αυτών των στόχων και θα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση όσο το δυνατόν πιο αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση”.

Συζήτησαν πρόσθεσε, κι άλλα θέματα που είναι ενώπιον της Επιτρόπου Περιβάλλοντος, όπως η λίμνη Παραλιμνίου και η διαχείριση σκυβάλλων, και διαβεβαίωσε την κ. Παναγιώτου ότι έχει την αμέριστη στήριξη του ΑΚΕΛ στις προσπάθειες που καταβάλλει για την πράσινη ανάπτυξη και την προσέγγιση των ζητημάτων με τρόπο που θα επιτρέψει στον άνθρωπο και το περιβάλλον να συνυπάρξουμε αρμονικά.

Στόχος, είπε ο κ. Κυπριανού, να αξιοποιηθεί το περιβάλλον με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της υγείας του ανθρώπου και να προσελκύσουμε τουρισμό που θα έχει οικονομικά οφέλη για τον τόπο. “Υπάρχει ο τρόπος, φτάνει να υπάρχει θέληση”.

Η Ιωάννα Παναγιώτου ευχαριστώντας για την εποικοδομητική συζήτηση, είπε ότι συζήτησαν λεπτομερώς το υπό διαβούλευση διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα και τόνισε ότι δική της άποψη είναι πως η περιοχή εκείνη πρέπει να προστατευθεί 100%, να είναι ένα πραγματικό εθνικό πάρκο και η ανάπτυξη να περάσει στις κοινότητες για να δώσει προστασία, ανάπτυξη και θέσεις εργασίες στον ντόπιο πληθυσμό.

“Γιατί εδώ και 25 χρόνια περιμένουν να γίνει κάτι στην περιοχή τους και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να γίνει και να γίνει με τον σωστό οικολογικό τρόπο”, πρόσθεσε, που να είναι προς όφελος των πολιτών και των εκεί ιδιοκτητών. “Πάντοτε μιλάμε για έναν τρόπο δίκαιης θεραπείας, για όσους έχουν περιουσίες μέσα στο εθνικό πάρκο”, ανέφερε.

Το κράτος, είπε, πρέπει να πάρει την πρωτοβουλία και να λύσει το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και για την λίμνη Παραλιμνίου γιατί υπάρχει και εκεί ένα διαχειριστικό σχέδιο που πρέπει να προχωρήσει. Επεσήμανε δε ότι έχουμε υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ για τις περιοχές Natura.

Τα θέματα διαχείρισης των αποβλήτων και ευημερίας των ζώων, καθώς και άλλα, για να ολοκληρωθούν και να μπορούν να λειτουργούν με την συμμετοχή των πολιτών θα πρέπει να έχουν στήριξει οι τοπικές αρχές, σημείωσε η κ. Παναγιώτου.

Ερωτηθείσα εάν πιστεύει ότι διαχειριστικό σχέδιο του Ακάμα θα έχει την ίδια τύχη με τον δρόμο Πάφου – Πόλεως Χρυσοχούς, η Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε ότι πρέπει να προχωρήσει με σωστό, επιστημονικό τρόπο, όπως αυτός με τον οποίο βρίσκεται τώρα υπό διαβούλευση και να προχωρήσει γρήγορα.

Σημείωσε δε ότι ως έχει το σχέδιο δίδει τη δυνατότητα στις κοινότητες να εκταμιεύσουν κονδύλια από τα ευρωπαϊκά ταμεία και αυτό μπορεί να γίνει σύντομα μέσα από τα προγράμματα για την πράσινη ανάπτυξη. “Να προχωρήσει και να γίνει μελέτη ώστε να γίνει ένα πραγματικό εθνικό πάρκο, το οποίο θα τυγχάνει αυστηρής προστασίας”, κατέληξε η κ. Παναγιώτου.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy