“Οι εργαζόμενοι χρειάζονται μια προοδευτική κυβέρνηση”

Είναι καιρός να δώσουμε ουσία σε αυτό που ονομάζουμε δομικό οικονομικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου είναι και οι καλές απολαβές απασχόλησης των εργαζομένων, δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, τασσόμενος υπέρ της εισαγωγής ρυθμίσεων βάσει των οποίων εργοδότες που εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις θα απολαμβάνουν τα όποια αναπτυξιακά κίνητρα.
 
Ο κ. Μαλάς συναντήθηκε σήμερα με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ, στο πλαίσιο του διαλόγου που ξεκινά με όλες τις συντεχνίες, ενώ θα ακολουθήσει διάλογος και με τις εργοδοτικές οργανώσεις.
 
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι μια προοδευτική κυβέρνηση πρέπει να δίνει χώρο και ουσία στον κοινωνικό διάλογο, έτσι ώστε να βρεθούν εκείνες οι κοινές πολιτικές που να εξυπηρετούν τα συμφέροντα της οικονομίας, των εργαζομένων και να δημιουργούν συνθήκες πραγματικής ανάπτυξης.
 
Πραγματική ανάπτυξη, επεσήμανε, δεν σημαίνει μόνο ευημερία αριθμών. Η χώρα μας έχει γνωρίσει μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση, η οποία έχει αγγίξει όλα τα κοινωνικά στρώματα, ιδίως τα ασθενέστερα και πολλά από αυτά τα προβλήματα, συμπλήρωσε, είναι κάτω από το χαλί και σιγά σιγά βγαίνουν στην επιφάνεια. «Το έργο της επόμενης διακυβέρνησης είναι να δομήσει μια οικονομία η οποία να είναι βιώσιμη, να έχει βάθος, να έχει διάρκεια και βεβαίως η ανάπτυξη να αγγίζει όλους» υπέδειξε.  
 
Όπως ανέφερε ο κ. Μαλάς, στη συνάντηση συζητήθηκαν και θέματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις. «Πρόθεσή μας είναι ότι όλες οι συμβάσεις που συναποφασίζονται μεταξύ των συντεχνιών και των εργοδοτικών οργανώσεων να είναι μέρος μιας νομοθεσίας, να εφαρμόζονται και όχι να είναι στην επιλογή του οποιουδήποτε η εφαρμογή αυτών των συμβάσεων. Από την άλλη θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό η πολιτεία να ρυθμίσει έτσι ώστε οι καλοί εργοδότες που εφαρμόζουν αυτές τις συμβάσεις να είναι εκείνοι, οι οποίοι να απολαμβάνουν τα όποια αναπτυξιακά κίνητρα», είπε.
 
Συνέχισε σημειώνοντας πως «είναι καιρός να δώσουμε ουσία σε αυτό που ονομάζουμε δομικό οικονομικό σχεδιασμό και μέρος αυτού είναι και οι καλές απολαβές απασχόλησης των εργαζομένων. Δεν νοείται αυτή η κοινωνία να αποδεχτεί ότι απολαμβάνουμε ανάπτυξης με μισθούς πείνας, διότι κατά την άποψή μας αυτό σημαίνει συντήρηση της φτωχοποίησης. Δεν νοείται να είναι μια κοινωνία βιώσιμη και ευημερούσα, αν έχει τους νέους της, και κυρίως τους απόφοιτους πανεπιστημίων και όχι μόνο, να επιλέγουν σήμερα να ζήσουν σε άλλη χώρα και να μεταναστεύουν, όπως επίσης και να είμαστε μια κοινωνία που εξελικτικά οδηγούμαστε σε μισθούς των 2 και 3 ευρώ την ώρα. Η δική μας προοδευτική κυβέρνηση θα σταθεί ανάχωμα να στηρίξει τις σωστές εργασιακές σχέσεις και τους σωστούς επιχειρηματίες» .
 
Ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης δήλωσε ότι έγινε μια εποικοδομητική και δημιουργική συζήτηση με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΠΕΟ επί των ζητημάτων που «καίνε» τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και γενικότερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. «Έχουμε διαπιστώσει πραγματική συναντίληψη, όχι μόνο στις εκτιμήσεις και στην ανάλυση της πραγματικότητας, αλλά και στους τρόπους που πρέπει να δράσει η νέα κυβέρνηση υπό τον Σταύρο Μαλά για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα, τα οποία βασανίζουν τους εργαζόμενους. Ιδιαίτερη σημασία δώσαμε στην ανάγκη να υπάρξει μια διαδικασία ρύθμισης και σταθερότητας στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο κ. Κυρίτσης.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy