Υπέρ των τραπεζών το πλαίσιο αφερεγγυότητας, λέει το ΑΚΕΛ

Ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, αναφερόμενος στα πέντε νομοσχέδια για την αφερεγγυότητα και το δίχτυ προστασίας των δανειοληπτών, δήλωσε ότι σε πολλές διατάξεις και ειδικά στις συνοδευτικές εκθέσεις αναφέρεται και καθίσταται ξεκάθαρο ότι πρέπει να διατηρηθούν οι πιστωτές (τράπεζες) στην ίδια ή σε καλύτερη κατάσταση, που ήταν προηγουμένως.

“Με απλά λόγια οι τράπεζες δεν πρέπει να χάσουν ούτε ένα σεντ, όποια ρύθμιση και αν γίνει”, παρατήρησε, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, προσθέτοντας ότι κούρεψαν τις καταθέσεις του κόσμου για να σώσουν τις τράπεζες, ακύρωσαν μετοχές και αξιόγραφα για να σωθούν οι τράπεζες και ως χώρα φορτωθήκαμε τα λάθη και δισεκατομμύρια δάνεια, αλλά με βάση τα πέντε νομοσχέδια δεν πρέπει να χάσουν ούτε σεντ.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ από την αρχή έθεσε ως βασικό στόχο, να λειτουργήσει ένα ικανοποιητικό δίχτυ προστασίας για τον πολίτη και ανέφερε ότι με το πέμπτο νομοσχέδιο δεν καλύπτονται, ούτε οι πρωτοοφειλέτες , ούτε οι εγγυητές, δεν προστατεύεται η κύρια κατοικία για όλους τους μη βιώσιμους οφειλέτες, ενώ για τους λίγους που θα κριθούν βιώσιμοι εισάγονται πολύ σκληρές προϋποθέσεις.

“Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου είναι τέτοιες που οι πλείστοι δανειολήπτες θα θεωρούνται μη βιώσιμοι και τότε θα αρχίσουν οι διαδικασίες εκποιήσεων που θα προωθούνται με τεράστια ταχύτητα`, συνέχισε αναφέροντας ότι οι πλείστοι θα οδηγούνται με ταχύτητα εξπρές σε πλειστηριασμό και ξεπούλημα των περιουσιών τους, αφού δεν καθορίζονται ελάχιστες και μέγιστες τιμές”.

Περαιτέρω είπε ότι το νομοσχέδιο δεν περιέχει πρόνοια για το 80% ή 90%, ή έστω το 70% της τρέχουσας αξίας, προσθέτοντας ότι “ο εκποιητής – τράπεζα που θα διενεργεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού θα καθορίζει και την τιμή και θα μπορεί να το δίνει όσα – όσα”.

Είπε ακόμα πως το υπόλοιπο του δανείου που θα μένει μετά την εκποίηση δεν θα διαγράφεται, εξηγώντας ότι θα τους παίρνουν το σπίτι και θα χρωστούν και από πάνω και μετά θα αρχίζει το κυνηγητό των εγγυητών, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο ότι δεν απαλλάσσονται.

Συνεπώς, όλες οι προϋποθέσεις που έθεσε το ΑΚΕΛ κατά τη διάρκεια της ψήφισης του νόμου για τις εκποιήσεις δεν ικανοποιούνται, είπε ο κ. Ευαγόρου, δηλώνοντας ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στις προτάσεις νόμου που κατέθεσε.

Παραθέτοντας τις προτάσεις νόμου, ανέφερε την απαγόρευση πώλησης δανείων που επηρεάζουν την κύρια κατοικία και τη μικρή επαγγελματική στέγη σε επενδυτικά κερδοσκοπικά ταμεία, την απαγόρευση εκποίησης ακινήτου για όσους ήταν συνεπείς και εξοφλούν τα δάνεια για κατοικία, αλλά η ανάπτυξη εκποιείται επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης δεν ήταν συνεπής. Σημείωσε ότι υπάρχουν μερικές χιλιάδες άνθρωποι που αγόρασαν και πληρώνουν με συνέπεια, αλλά επειδή ο επιχειρηματίας ανάπτυξης γης υποθήκευσε το ακίνητο έναντι άλλων υποχρεώσεων, μένουν εκτεθειμένοι.

Είπε επίσης ότι το ΑΚΕΛ επαναφέρει τις δύο προτάσεις νόμου για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.

Απαντώντας σε ερώτηση διευκρίνισε ότι η προτάσεις νόμου αφορούν κύρια κατοικία και μικρή επαγγελματική στέγη αξίας μέχρι 350.000 ευρώ.

Ο κ. Ευαγόρου διατύπωσε τη θέση ότι η Βουλή δεν μπορεί να αποφανθεί εντός μερικών ημερών επί πέντε νομοσχεδίων, για την ετοιμασία των οποίων η Κυβέρνηση χρειάστηκε δύο χρόνια.
Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο (το πέμπτο) 180 σελίδων που πρέπει να συζητηθεί κατ΄άρθρο και σημείωσε ότι σίγουρα θα κατατεθούν τροπολογίες από το ΑΚΕΛ.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί κάθετα ως προς τη φιλοσοφία του πλαισίου και διευκρίνισε ότι για την τελική τοποθέτηση του ΑΚΕΛ στην Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κόμματος.

Σχολιάζοντας παρατήρηση ότι μέχρι την 19η Μαρτίου λήγει η αναστολή στην εφαρμογή του νόμου για τις εκποιήσεις που ψήφισε η Βουλή και όπως διαφαίνεται δεν θα ολοκληρωθεί η συζήτηση του πέμπτου νομοσχεδίου πριν τη 19η Μαρτίου, ο κ. Ευαγόρου ανέφερε ότι οι προτάσεις του ΑΚΕΛ είναι έτοιμες προς ψήφιση και πρόσθεσε πως εάν η πλειοψηφία της Βουλής κρίνει ότι θα είναι έτοιμη στις 19 Μαρτίου τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής και οι προτάσεις του ΑΚΕΛ.

Συνεχίζοντας είπε ότι το κόμμα του κατέθεσε πρόταση για εξάμηνη αναστολή και ήδη πέρασαν τέσσερις μήνες και κατέληξε αναφέροντας ότι “δυστυχώς το κοινοβούλιο γελοιοποιείται”.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy