Υπερπληρωμές 29 εκ. ευρώ από το κράτος στις εταιρείες λεωφορείων

Υπερπληρωμές 29 εκ. ευρώ έχουν εντοπιστεί στις εταιρείες των λεωφορείων από τον 2016 και έγιναν ενέργειες για ανάκτηση των ποσών, δήλωσε στον “Άστρα” ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Αλέκος Μιχαηλίδης.

Σχολιάζοντας τη παραπομπή του στην γενική εισαγγελία από τον Γενικό Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι όταν εντοπίστηκε το πρόβλημα έγιναν επαφές με τη νομική υπηρεσία για να βρεθεί τρόπος να επιστραφούν τα χρήματα ή σε περίπτωση που κάποια εταιρία έκλεισε, να χρησιμοποιηθούν τα οχήματα τους. Ήδη, είπε, έχουν ανακτηθεί κάποια ποσά.

Υπερπληρωμές, πρόσθεσε ο Αλέκος Μιχαηλίδης, εντοπίστηκαν σε μικρότερο βαθμό και το 2015.

Το 2017, πρόσθεσε, το υπουργείο Μεταφορών κατάστρωσε σχέδιο επιστροφής των χρημάτων, χωρίς η κυβέρνηση να επιδιώκει την μαζική επιστροφή χρημάτων για να αποφευχθεί το κλείσιμο εταιριών.

Όλα αυτά, σημείωσε, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, έγιναν σε συνεννόηση με τη νομική υπηρεσία και στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και η όλη διαδικασία προχωρεί στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

Την περασμένη Τετάρτη, γνωστοποίησε ο κ. Μιχαηλίδης, επαναβεβαίωσε τη διαδικασία. Σημείωσε ακόμη ότι ζητήθηκε και η γνώμη ανεξάρτητων κριτών.

Σε ότι αφορά την παραπομπή του στην γενική εισαγγελία, ο Αλέκος Μιχαηλίδης είπε ότι δεν έχει τίποτε να φοβηθεί διότι δεν έκανε οτιδήποτε παράνομα.

Γενικός Ελεγκτής: Δεν υπάρχει πλάνο ανάκτησης των υπερπληρωμών

Δεν υπάρχει πλάνο ανάκτησης των υπερπληρωμών, τόνισε στον “Άστρα” ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Υποστήριξε ότι οι υπερπληρωμές πράγματι εντοπίστηκαν το 2016 όμως υπήρξε αδράνεια στην αντιμετώπιση του θέματος. Εκείνο που ξεχείλισε το ποτήρι, είπε, είναι το ότι το 2017 η εταιρία μεταφορών της Πάφου συζήτησε με το υπουργείο όχι μόνο να μην γίνει ανάκτηση αλλά να της δοθούν κι άλλα ποσά.

Οι εταιρείες, πρόσθεσε, αρνούνται με διάφορες δικαιολογίες να παρουσιάσουν στο υπουργείο τις οικονομικές τους καταστάσεις, χωρίς το υπουργείο να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπεία τούτου, σημείωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα ανάκτησης των χρημάτων, πέραν του ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν έχει δικαίωμα να δίνει περισσότερα χρήματα απ’ όσα πρέπει.

Είπε ακόμη ότι δεν πρέπει να δοθούν άλλες χορηγίες πριν επιστραφούν οι υπερπληρωμές. Σε ότι αφορά το υπουργικό συμβούλιο είπε ότι υπήρξε ανοχή προς τις εταιρείες.

Ο γενικός Ελεγκτής πρόσθεσε ότι θα ζητηθούν στοιχεία και από το γενικό Λογιστήριο του κράτους και στη συνέχεια θα απευθυνθούν στον γενικό Εισαγγελέα.

Όσον αφορά τις ίδιες τις εταιρίες ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ασφαλώς έχουν ευθύνη κι έχουν προκύψει θέματα ψευδών δηλώσεων για να πάρουν χορηγίες. Ήδη, σημείωσε, έχουν καταδικαστεί δύο διευθυντές εταιριών ενώ εκκρεμούν κι άλλες στα δικαστήρια.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy