“Υπερβολές από την Guardian”

Την οξεία αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης προκαλεί το δημοσίευμα του βρετανικού Guardian με τον τίτλο «Η Κύπρος “πουλά” ευρωπαϊκή ιθαγένεια σε ζάμπλουτους από την Ρωσία και την Ουκρανία».

Με την φωτογραφία ενός εξ αυτών, του Ρώσου μεγιστάνα Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, που εκτός των άλλων είναι και ιδιοκτήτης της νήσου Σκορπιού, η οποία ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση, οι συντάκτες του άρθρου κάνουν λόγο για «χρυσές βίζες», που απέφεραν 4 δις €.

Ο Υπουργός της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στο ΡΙΚ και στο euronews έκανε λόγο για υπερβολές, που γράφονται κι ακούγονται και ξεκαθάρισε τη στάση της Λευκωσίας.

Στους κατόχους κυπριακών διαβατηρίων σύμφωνα με το δημοσίευμα περιλαμβάνονται ο Ραμί Μακλούφ, εξάδελφος του Μπασάρ Αλ Άσαντ κι ο Ιγκόρ Κολομοΐσκι, πάλαι ποτέ κυβερνήτης στην Ουκρανία, συνιδρυτής της τράπεζας Privat Bank και στενός συνεργάτης του Πέτρο Ποροσένκο.

Η Κομισιόν, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσπως του Ζ.Κ Γιούνκερ, βρίσκεται σε ανοικτή επικοινωνία από την ώρα, που εκπονήθηκε το πρόγραμμα προσέλκυσης επενδυτών.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι υπάρχει λίστα ονομάτων, η οποία έχει διαρρεύσει και πως μόνο την περασμένη χρονιά εκδόθηκαν περισσότερα από 400 διαβατήρια.

ΚΕΒΕ: Θέματα ανταγωνισμού τα ξένα δημοσιεύματα για την πολιτική παραχώρησης υπηκοότητας 

Σε θέματα ανταγωνισμού απέδωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Φειδίας Πηλείδης την αρνητική δημοσιότητα που έδωσαν ξένα δημοσιεύματα στην παραχώρηση από την κυπριακή Κυβέρνηση διαβατηρίων ή υπηκοότητας με αντάλλαγμα τις επενδύσεις.  
 
Ταυτόχρονα, ο κ. Πηλείδης είπε ότι αν και “είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό το κράτος, δεν είμαστε πάντα σωστοί με τον τρόπο που ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει αυτό το θέμα».
 
Κληθείς στο περιθώριο παρουσίασης έρευνας για τις οικογενειακές επιχειρήσεις στην Κύπρο που διεξήγαγε η ΕΥ και το ΚΕΒΕ, να σχολιάσει δημοσίευμά της εφημερίδας Guardian ότι το κυπριακό κράτος έχει αντλήσει περισσότερα από τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, παρέχοντας διαβατήριο ή υπηκοότητα, ο κ. Πηλίδης είπε ότι «υπάρχει διεθνής ανταγωνισμός στο θέμα των διαβατηρίων και «δεν είναι μόνο η Κύπρος που προσφέρει κάποια κίνητρα για επενδύσεις μέσω της υπηκοότητας», προσθέτοντας ότι είναι πάρα πολλές χώρες που το κάνουν αυτό, όπως είναι μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Μεγάλη Βρετανία.
 
Ανέφερε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί», προσθέτοντας ότι «ο σκοπός δεν είναι να δίνουμε όσο περισσότερα διαβατήρια γίνεται χωρίς να έχουμε πάρα πολύ σοβαρά και αυστηρά κριτήρια».
 
Ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ είπε ότι «είμαστε σωστοί στον τρόπο που διαχειρίζεται το θέμα αυτό το κράτος αλλά δεν είμαστε πάντα σωστοί με τον τρόπο που ο ιδιωτικός τομέας αντιμετωπίζει αυτό το θέμα».
 
«Αν δει κάποιος, κάποιες διαφημίσεις είναι εξωφρενικές και δίνουμε βάση για κριτική σε αυτούς που θέλουν να μας ανταγωνιστούν ή που θέλουν να χαλάσουν την εικόνα μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy