ΥΠΕΞ: Συνήθης απάντηση σε καταγγελίες της ΚΔ το έγγραφο του ψευδοκράτους

Συνήθης απάντηση της τουρκικής αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ στις καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου, χαρακτηρίζει o Υπουργός Εξωτεριών Ιωάννης Κασουλίδης το έγγραφο εκ μέρους του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ, το οποίο προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό.

Απαντώντας με γραπτή δήλωση, σε δηλώσεις του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργου Λιλλήκα, ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι «κανονικά ο κ. Λιλλήκας έπρεπε να γνωρίζει, ως πρώην Υπουργός Εξωτερικών, ότι κάθε δύο με τρεις μήνες, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία μας στα Ηνωμένα Έθνη μαζεύει όλες τις παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου από την τουρκική αεροπορία και τις καταγγέλλει στα Ηνωμένα Έθνη, με έγγραφο που ζητείται να κυκλοφορήσει σε όλα τα μέλη και αυτό το έγγραφο περίπου είναι ταυτόσημο και ρουτίνας».

Προσθέτει ότι σε ανταπάντηση η τουρκική αντιπροσωπεία ζητεί να κυκλοφορήσει ως συνημμένο του ψευδοκράτους, διότι το ίδιο δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο, έγγραφο στο οποίο υπάρχει η μορφή της απάντησης, η οποία είναι και αυτή η συνήθης.

«Κατανοητή η προσπάθεια προς αποδόμηση των μερών του σημερινού διαλόγου, αλλά και πάλι οφείλουν να γνωρίζουν ότι ο διάλογος δεν διεξάγεται μεταξύ των κρατών, όποιοι και αν είναι οι ισχυρισμοί της πάγιας τουρκικής θέσης, αλλά στα πλαίσια της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», αναφέρει ο κ. Κασουλίδης.

Ομήρου: Καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία Ακιντζί το έγγραφο του ψευδοκράτους στον ΟΗΕ

Καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, το οποίο υπονομεύει ευθέως την προοπτική των διαπραγματεύσεων, χαρακτηρίζει το έγγραφο του ψευδοκράτος στον ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Το έγγραφο που κυκλοφόρησε στον ΟΗΕ από την Τουρκία, και εκ μέρους του ψευδοκράτους, περί δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο και για εκλιπούσα Κυπριακή Δημοκρατία, αποτελεί καίριο πλήγμα στην αξιοπιστία και στις προθέσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί», αναφέρει ο κ. Ομήρου σε γραπτή του δήλωση.

Προσθέτει ότι τόσο η συγκεκριμένη ενέργεια όσο και οι πρόσφατες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη για επίλυση του περιουσιακού με αποζημιώσεις, συνιστούν πολιτική στάση που υπονομεύει ευθέως την προοπτική των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy