ΥΠΕΞ Σκοπίων: Δεν είναι συνετό να διεκδικούμε την κληρονομιά του Μέγα Αλέξανδρου

Φαίνεται πως τα Σκόπια αλλάζουν στάση ως προς το θέμα της ονομασίας.

Η νέα κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται πιο διαλλακτική σε σχέση με τον προκάτοχό του, Γκρούεφσκι.    Μιλώντας στο Kanal 5, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νίκολα Ντιμίτροφ, κατέστησε σαφές πως η χώρα του αφήνει πίσω την εθνικιστική υστερία ως προς το θέμα της ονομασίας.    

“Δεν είναι συνετό να διεκδικήσουμε την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου σαν κάτι που ανήκει στα Σκόπια” επεσήμανε, ενώ καυτηρίασε και τη δημοσίευση αλυτρωτικών χαρτών της λεγόμενης “Μεγάλης Μακεδονίας” μέσα στην οποία περιέχεται η μισή βόρεια Ελλάδα. “Είναι δείγμα του παράνομου επεκτατισμού” τόνισε.  

Ο επικεφαλής της Σκοπιανούς διπλωματίας, επιτέθηκε για μια ακόμη φορά κατά της προηγούμενης κυβέρνησης Γκρούεφσκι, λέγοντας πως επί των ημερών της η χώρα απομονώθηκε διεθνώς. Αναλυτές στα Σκόπια, εκτιμούν πώς οι τελευταίες συνεχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζαεφ και του υπουργού Εξωτερικών Νικόλα Ντιμιτρόφ, αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν θετικό κλίμα με την Ελλάδα.  

Οι δηλώσεις Ντιμιτρόφ, δεν είναι άσχετες με τις φωνές στη κυβέρνηση που ζητούν ευθέως την απομάκρυνση αγαλμάτων και μνημείων από το κέντρο των Σκοπίων, που σχετίζονται με την ελληνική ιστορία, με κυριότερο αυτό του Μεγάλου Αλέξανδρου. 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy