ΥΠΕΞ Σκοπίων: Τα Σκόπια αναμένουν νέα πρόταση έναρξης διαπραγματεύσεων

Οι καλές διεθνοτικές σχέσεις, οι σχέσεις καλής γειτονίας και η περιφερειακή συνεργασία αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας των Σκοπίων, σύμφωνα με τον σημερινό Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ – Σκοπίων, το οποίο διεξήχθη σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες.

Η πλευρά των Σκοπίων κατέστησε σαφές ότι περιμένει από την Κομισιόν να επαναφέρει την πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων “άνευ όρων”, αν η χώρα έχει εκπληρώσει τα κριτήρια για τα οποία έχει δεσμευθεί.

Το Συμβούλιο κράτησε για τρεις περίπου ώρες και σύμφωνα με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φ.Μογκερίνι και το  αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γ.Χαν, η νέα δυναμική για τις μεταρρυθμίσεις σε αυτή τη χώρα είναι θετική, όμως χρειάζεται επάρκεια και προσοχή. Ειδικά ο Επίτροπος Χαν, αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις για το κράτος δικαίου και τη δικαιοσύνη – που είχαν πληγεί από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρουέφσκι – ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας ειδικών της ΕΕ, που θα εποπτεύσουν τις σχεδιαζόμενες νομοθετικές αλλαγές.

Για το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, βρέθηκαν από την πλευρά των Σκοπίων o Υπουργός Οικονομικών Νικόλα Δημητρώφ και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπόγιαν Οσμάνι.

Τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών όσο και ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός ζήτησαν, τηρουμένων των προϋποθέσεων από την πλευρά της χώρας τους να αποκατασταθεί από την πλευρά της Κομισιόν η εισήγηση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πρόταση της Κομισιόν ως πρόταση “άνευ όρων”.

Σε ότι αφορά τις σχέσεις καλής γειτονίας, ο Νικόλα Δημητρώφ δήλωσε πως πρόσφατα έγινε ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών: “πήγα και επισκέφθηκα την Αθήνα και εκεί έγινε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ.Κοτζιά στα τέλη Αυγούστου στα Σκόπια.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αφού αναγνώρισε και αυτός ότι πρέπει να υπάρξουν πρώτα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που έχουν αναλάβει τα Σκόπια, παρουσίασε ένα πλάνο το οποίο ονομάζει “πλάνο 3-6-9” και το οποίο προβλέπει μέτρα και δράσει σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο (δηλαδή μέχρι τις τοπικές εκλογές) μεσοπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις (δηλαδή ως το τέλος χρόνου) και δράσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι την επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τα Σκόπια

“αν φέρουμε αποτελέσματα τότε αναμένουμε και την ΕΕ να φέρει αποτελέσματα – δηλαδή να μας δώσει χωρίς όρους πρόταση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων”, είπε ο Οσμάνι.

Από την πλευρά του ο Γιοχάνες Χαν ο αρμόδιος Επίτροπος επιβεβαίωσε ότι αν και εφόσον τα Σκόπια κάνουν σημαντικές προόδους που πρέπει να καταγραφούν, τότε η Κομισιόν θα εκδώσει μια ενδιάμεση έκθεση όπου ενδεχομένως θα περιέχει και προτάσεις.

Τόσο ο Επίτροπος, όσο και η Ύπατη Εκπρόσωπος και ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων συμφώνησαν πως το ζήτημα της ονομασίας θα και τα υπόλοιπα ζητήματα καλής γειτονίας θα πρέπει να επιλυθούν το συντομότερο.

“Είμαστε πολύ ευέλικτοι” είπε ο Ν.Δημητρώφ, συμπληρώνοντας “υπάρχει αισιοδοξίας”. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων σημείωσε: “Δεν μπορούμε να έχουμε λύση μέσα σε μια νύχτα”. “Δεν είχαμε διαπραγματεύσεις για 4 5 χρόνια, συνεπώς πρέπει να γίνουν σταδιακά βήματα”, ανέφερε.

“Η κυβέρνηση των Σκοπίων δεν φοβάται τις διαπραγματεύσεις, όμως δεν πρέπει να διαπραγματευτεί και με φόβο. Είτε θα πετύχουμε όλοι μαζί, είτε θα χάσουμε όλοι μαζί – αυτό πρέπει να θυμάστε για τα Βαλκάνια”, τόνισε ο Υπουργός.

“Δεν μπορούνε να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι και όπως λέει και ο Ν.Κοτζιάς δεν μπορούμε να αφήσουμε την ιστορία να είναι φυλακή αλλά δάσκαλος”, είπε.

“Πρέπει να σας πω”, είπε ο Ν.Δημητρώφ στο ΚΥΠΕ, “το όνομα FYROM έχει σχέση με τη χώρα μου όσο και το όνομα Κλίνγκον από το Σταρ Τρεκ – τόσο λίγο με εκφράζει προσωπικά”.

“Μείναμε στον προθάλαμο αναμονής για πάρα πολύ καιρό, εξαιτίας του αδιεξόδου στο θέμα του ονόματος”, είπε ο Ν.Δημητρώφ. “Είναι σαν ένα μια παρτίδα σκακιού, δεν μπορώ από την αρχή να πω τι θα γίνει”, σημείωσε. “Η αναμονή στον προθάλαμο μας έκανε πιο αμυντικούς, δεν βοήθησε στο να δημιουργηθεί θετικό κλίμα. Είμαστε τώρα στο στάδιο της επίλυσης. Δεν μπορούμε να έχουμε όμως λύση αν ο ένας αισθάνεται ηττημένος. Και οι δύο χώρες πρέπει επιδιώξουν προσέγγιση, να κάνουμε τα σωστά βήματα την σωστή στιγμή”, κατέληξε ο Υπουργός.

Σε γενικές γραμμές το Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης υπενθύμισε ότι η συμφωνία σταθεροποίησης και σύνδεσης (ΣΣΣ) παραμένει στον πυρήνα της σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας μέχρι την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Όσον αφορά τα πολιτικά κριτήρια, το Συμβούλιο  ενημερώθηκε για σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόθεση της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα εκκρεμή ζητήματα μεταρρύθμισης με έναν συνεκτικό, διαφανή και συνεκτικό τρόπο. Υπενθύμισε τη σημασία που έχει η κυβέρνηση, μαζί με την αντιπολίτευση, να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της συμφωνίας Przino και τις επείγουσες μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες.

Συζητήθηκε η ανάγκη να καταλογιστεί η ευθύνη για τις παραβιάσεις και τις επιθέσεις της 27ης Απριλίου, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, η ελευθερία έκφρασης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Το Συμβούλιο ζήτησε πιο μακροπρόθεσμα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε πολιτικό επίπεδο και πιο προνοητικές πολιτικές για την περαιτέρω αύξηση της εμπιστοσύνης και την οικοδόμηση γεφυρών μεταξύ των κοινοτήτων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy