ΥΠΟΙΚ: Οφέλη αλλά και προκλήσεις από το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ

Οφέλη από τη μία και προκλήσεις από την άλλη προβλέπει για την Κύπρο ο Υπουργός Οικονομικών, μέσα από το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027, το οποίο προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο Χάρης Γεωργιάδης παρουσίασε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής τις πιο σημαντικές διαφορές που προτείνει η ΕΕ για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και πως αυτές επηρεάζουν την Κύπρο.

Ο Χ. Γεωργιάδης είπε ότι υπάρχουν πηγές από τις οποίες θα μπορούσαν να προκύψουν οφέλη για την Κύπρο, όπως η αύξηση των κονδυλίων για σκοπούς έρευνας και καινοτομίας.

Από την άλλη, πρόσθεσε, υπάρχουν και προκλήσεις όπως η μείωση των κονδυλίων της ΕΕ για τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής αλλά και η πρόταση για ενιαία φορολογική βάση 3% των εταιριών.
Ο Υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το Νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027 βρίσκεται στο προκαταρκτικό στάδιο, αφού μόλις πρόσφατα κατατέθηκε η πρόταση της ΕΕ. Όπως είπε στο προηγούμενο Δημοσιονομικό Πλαίσιο οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν 29 μήνες και έγιναν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με την αρχική πρόταση της ΕΕ.

Τον προβληματισμό του ΑΚΕΛ για το πλαίσιο εξέφρασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης, σημειώνοτας ότι μέσα από αυτό υλοποιούνται οι προτάσεις Γιούνκερ για μόνιμους μηχανισμούς εσωτερικής Τρόικας στα κράτη μέλη υπό το μανδύα των προγραμμάτων «στήριξης μεταρρυθμίσεων στα κράτη μέλη».

Ο κ. Λουκαϊδης υπέδειξε ότι διαφάνηκε και από το τρέχον πλαίσιο ότι οι πακτωλοί των χρημάτων κατέληξαν στην στήριξη των μονοπωλείων και των πολυεθνικών, ενώ για τους εργαζόμενους και τη νεολαία έμεινε μόνο η δημοσιονομική πειθαρχία που στην πράξη μεταφράζεται σε λιτότητα, περικοπές, απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και πανευρωπαϊκό άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ πλούσιων και φτωχών.

Για μια ακόμη φορά, πρόσθεσε, απουσιάζουν από τις προτεραιότητες της ΕΕ τα μέτρα για να στηριχτεί η κοινωνική και περιφερειακή συνοχή. Τα μέτρα για ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, για αύξηση του βιοτικού επιπέδου των ευάλωτων ομάδων, όπως και ουσιαστικά μέτρα για καταπολέμηση της φτώχειας και για δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

Το πιο επικίνδυνο, όμως, είπε ο κ. Λουκαϊδης είναι η υλοποίηση πολιτικών που εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με τη χρηματοδότηση Ταμείου Άμυνας καθώς και του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη ενώ παράλληλα, ενισχύονται και οι μηχανισμοί καταστολής της μετανάστευσης.

Με άλλα λόγια, είπε, την ώρα που οι άνεργοι και οι φτωχοί στην ΕΕ μετρούνται σε εκατομμύρια, η ΕΕ αποφασίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών καθώς και των κονδυλίων για την έρευνα και τεχνολογία της πολεμικής βιομηχανίας αλλά και για τις επεμβατικές αποστολές εκτός της ηπείρου.

Από την πλευρά της η Ελένη Σταύρου εκ μέρους του ΔΗΣΥ χαιρέτισε την έγκαιρη ενημέρωση και συζήτηση εκ μέρους της Κυβέρνησης στην Επιτροπή και την πρόθεση του ΥΠΟΙΚ για συνεχή ενημέρωση και διαβούλευση με το Βουλή.

Ο νέος προϋπολογισμός, είπε η κα Σταύρου έχει το ίδιο ύψος όπως και ο τρέχον, με τη διαφορά ότι θα αφορά μία χώρα λιγότερη, λόγω αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy