Υπήκοοι του Μεσαίωνα

Του Τάσου Περδίου

Όπως θα διαβάσετε σήμερα στην εφημερίδα, στα χέρια του Υπουργού Εσωτερικών ως θεσμού και όχι ως προσώπου έφτασε πριν δύο εβδομάδες η χιλιοστή εκατοστή έβδομη επιστολή από δημότες της Λάρνακας. Πολύπαθους δημότες οι οποίοι, ως… είθισται σε ευνομούμενες πολιτείες, θεωρούν αυτονόητο ότι η Πολιτεία, εκτός από νομικώς δεσμευμένη εκ του Συντάγματος είναι και ηθικώς υποχρεωμένη να τηρεί τους νόμους.

Οι δάσκαλοι έχουν αποστολή να μαθαίνουν γράμματα στους μαθητές, όχι να παραδίδουν χούλιγκανς στην κοινωνία. Με την επιστολή λοιπόν, οι κάτοικοι θέτουν τον υπουργό και το κράτος ενώπιον των ευθυνών τους για τη συνέχιση της παράνομης λειτουργίας των γηπέδων futsal της Ανόρθωσης. Εδώ και μερικά χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής κοιμούνται και ξυπνούν με τους ήχους πανηγυρισμών, ουρλιαχτών, οδηγιών από τον πάγκο, εντολών για αλληλοκάλυψη και δεν συμμαζεύεται. Αλλά αυτοί είναι απλοί πολίτες, όχι σπουδαστές σε σεμινάριο προπονητικής και απαιτούν από την κυβέρνηση και το κράτος να βάλουν τέρμα στην παρανομία.

 

Καταλαβαίνω και συμμερίζομαι πλήρως την οργή των ανθρώπων. Αλλά εν προκειμένω, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται από την εξοργιστική ανοχή στην παρανομία από τη σημερινή κυβέρνηση. Η σημερινή κυβέρνηση, θα έπρεπε να γνωρίζουν ήδη, δεν ανέχεται μόνο τις παρανομίες, τις διαπράττει και η ίδια. Ευτυχώς που υπάρχουν και οι ανεξάρτητοι θεσμοί που το τεκμηριώνουν και γραπτώς. Η αντιπολιτευτική κακεντρέχεια είναι καραμέλα που έχει λιώσει.

 

Να σας θυμίσω ότι στην περίπτωση της εξπρές μετακίνησης του κατάδικου Νεοκλέους από το κελί στη σουίτα αιφνιδίως ασθενούντων, ο Γενικός Ελεγκτής βρήκε την παρανομία και κρέμασε το κλητήριο στην πόρτα του Υπουργού Δικαιοσύνης. Κατέληξε στον κάλαθο της ιδιαιτέρας.
Θυμάστε την υπόθεση με την κατάληψη του λιμανιού της Λάρνακας από τις εταιρείες υδρογονανθράκων; Η ίδια η κυβέρνηση τσαλαπάτησε και ποδοπάτησε κάθε νόμο και κανονισμό που μπορούσε να εφεύρει ο νομοθέτης. Τοπικά σχέδια, πολεοδομίες, δημόσιες διαβουλεύσεις έγιναν κουρελόχαρτα. Από την ίδια την κυβέρνηση. Η οποία, να θυμίσω επίσης, στην περίπτωση των δύο αμερικανικών πολυεθνικών στην Αραδίππου, στον οίστρο της να τις εξυπηρετήσει μετά από συναντήσεις με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εμφανίστηκε η ίδια ως αιτήτρια πολεοδομικών αδειών. Ούτε μητρική εταιρεία της Halliburton να ήταν.
Μην εκπλήσσεστε. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση η οποία ενοικίασε ένα κτίριο στο Παραλίμνι για το οποίο όλοι μαζί θα τσοντάρουμε 18 χιλιάδες ευρώ το μήνα. Τα χρήματα θα πηγαίνουν σε μια εταιρεία στην Κύπρο, μετά σε μια εταιρεία στον Παναμά, μετά πίσω στην Κύπρο, αλλά σε ποιανού τις τσέπες δεν θεωρούν ορθό να μας πουν. Ωσάν και είμαστε υπήκοοι τον καιρό του Μεσαίωνα.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy