Υπήρξε πρόοδος δήλωσε ο ΠτΔ μετά τη συνάντηση με Ακιντζί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της εντατικοποιημένης φάσης των συνομιλιών υπήρξε πρόοδος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, και ερωτηθείς πώς ξεκίνησε η εντατικοποιημένη φάση των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι «θα πρέπει να πω ότι ήταν παραγωγική σήμερα η συνάντηση. Ασχοληθήκαμε με τα θέματα αρμοδιοτήτων της κεντρικής κυβέρνησης και των συνιστωσών πολιτειών”.

Υπήρξε πρόοδος και υπάρχει ένα καλό έδαφος για να καταλήξουμε, τόνισε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι “στην επόμενη συνάντηση θα συνεχίσουμε συζητώντας τις αρμοδιότητες του κράτους για σύναψη διεθνών Συνθηκών και το θέμα των Συμφωνιών Συνεργασίας μεταξύ κεντρικού κράτους και συνιστωσών πολιτειών».

Ερωτηθείς για τον απόηχο των αναφορών του Υπουργού Εξωτερικών σε σχέση με το φυσικό αέριο και την ανακοίνωση της προεδρίας της Δημοκρατίας για το θέμα, ο Πρόεδρος είπε “να μην προτρέχουμε, θα υπάρξει μια διεθνής εκστρατεία για να υπάρξει η πραγματική οικονομική βοήθεια σε περίπτωση λύσης για να αντιμετωπίσουμε το κόστος των αποζημιώσεων, το κόστος της επανεγκατάστασης, αλλά και μέσα από τις εκθέσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες”.

Εάν υπάρξει, είπε, ανάγκη για βοήθεια επί δανεισμού για να συμπληρώσουμε έτσι ώστε να μην επιβαρυνθεί ο λαός με φορολογίες κ.λπ. ενδέχεται μια από τις δυνατότητες που έχουμε και ιδιαίτερα εάν διαφανεί ότι υπάρχει περισσότερος πλούτος φυσικού αερίου, τότε ένα ελάχιστο μέρος, να συνδράμει στο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που θα πρέπει αντιμετωπιστούν με όσους ενδεχόμενα επιλέξουν ως θεραπεία την αποζημίωση.

“Δεν σημαίνει ότι θα διαθέσουμε τον φυσικό πλούτο για να πληρώσουμε υποχρεώσεις άλλων. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να συνεισφέρει. Θα επιζητήσουμε διεθνή βοήθεια, όχι μέσα από διεθνή διάσκεψη δωρητών αλλά μέσα από διμερείς επαφές και εάν εναπομένει κάποιο ποσό, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτό που είναι δίκαιο ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που ενδεχόμενα να προκύψουν από οικονομικής πλευράς, να διατεθεί μακροχρόνια ένα μέρος από τις εισροές του φυσικού πλούτου”, ανέφερε.

Ήδη, είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καθορίσει πώς θα διανεμηθεί αυτός ο φυσικός πλούτος μέσα από τη δημιουργία του εθνικού ταμείου από τις εισροές μέσα από την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.

“Συνεπώς, δεν χρειάζεται να δημιουργείται θόρυβος χωρίς λόγο για θέματα που θα διαφανούν, εάν και εφόσον υπάρξει λύση, το τι ποσοστό, ελάχιστο, προς συμπλήρωση, έτσι ώστε να είμαστε συνεπείς σε όσους το κράτος και όχι μόνο, ιδιαίτερα εκείνοι που ευθύνονται θα πρέπει να συμβάλουν ώστε να είμαστε δίκαιοι στις υποχρεώσεις μας”, είπε.

Ερωτηθείς πόσο θα είναι περίπου το ποσό αυτό, είπε ότι ακόμη δεν έχει καθοριστεί και οποιαδήποτε ποσά ακούγονται είναι αυθαίρετα.

“Αναμένουμε τα συμπεράσματα ή τα πορίσματα ή την έκθεση τόσο της διεθνούς τράπεζας όσο και του ΔΝΤ”, ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα μηνύματα για το Κυπριακό που θέλει η Λευκωσία να διαβιβάσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά την αυριανή συνάντηση τους στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτά είναι «οι βασικές αρχές στις οποίες εμμένουμε για μια λειτουργική, βιώσιμη λύση που να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και να αντιμετωπίζει προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν αν δεν ληφθούν υπόψη οι βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου αλλά και της ΕΕ”.

Ανακοίνωσε ότι μόλις πριν λίγο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο με πρωτοβουλία του Ελληνα Προέδρου, “πάνω στην ίδια γραμμή, διότι θα έχουν και οι δύο (ο Πρόεδρος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας) συναντήσεις (με τον ΓΓ του ΟΗΕ). Οφείλω να πω ότι ήταν πρωτοβουλία του Έλληνα Προέδρου με τον οποίον έχουμε εναρμονιστεί ακριβώς στα ίδια πλαίσια όπως και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy