Υπό αμφισβήτηση τα σχέδια της Μέι για το Brexit

Την προοπτική να απαιτηθεί από τη βρετανική κυβέρνηση να φέρει προς ψήφιση στο κοινοβούλιο έναν νέο αναλυτικό νόμο που θα αντικαθιστά εκείνον του 1972, με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ, ανέδειξε μία εκ των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα αποφανθούν τον ερχόμενο μήνα επί της διαδικασίας ενεργοποίησης του Άρθρου 50 για το Brexit.
 
Ένας τέτοιος σύνθετος νόμος με πολλά άρθρα θα μπορούσε να πάρει έως και δύο χρόνια για να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο, καθώς στην ουσία θα εγγράψει στο βρετανικό δίκαιο όλη την ευρωπαϊκή νομοθεσία πριν στη συνέχεια ακυρωθούν οι ανεπιθύμητοι νόμοι.
 
Στο ενδεχόμενο αυτό αναφέρθηκε η δικαστής λαίδη Χέιλ σε ομιλία της ενώπιον ακροατηρίου νομικών στη Μαλαισία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το επιχείρημα της βρετανικής κυβέρνησης ότι έχει το δικαίωμα ενεργοποίησης της διαδικασίας του Brexit χωρίς κοινοβουλευτική συγκατάθεση απορρίφθηκε από το Ανώτερο Δικαστήριο, στη βάση του σκεπτικού ότι σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ αυτόματα θα χάνονταν κατοχυρωμένα δικαιώματα των Βρετανών πολιτών. Η αφαίρεση κατοχυρωμένων με νόμο δικαιωμάτων μπορεί να γίνει μόνο με νέο νόμο και επομένως μόνο με την έγκριση του κοινοβουλίου.
 
«Ένα άλλο ερώτημα», πρόσθεσε η λαίδη Χέιλ, «είναι κατά πόσον θα ήταν αρκετή μία απλή νομοθετική πράξη στο κοινοβούλιο για να δοθεί εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να ενεργοποιήσει (τη διαδικασία του Brexit) ή αν θα έπρεπε να υπάρξει περιεκτική αντικατάσταση του νόμου του 1972».
 
Η παρατήρηση της Βρετανίδας δικαστή έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι φέρεται να έχει ήδη προετοιμάσει νομοσχέδιο με συνοπτικές διατυπώσεις «τριών γραμμών» για την περίπτωση που απορριφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η έφεσή της κατά της αρχικής απόφασης για την επίκληση του Άρθρου 50 από το κοινοβούλιο.
 
Οι αρμόδιοι Υπουργοί της κυβέρνησης φέρονται να πιστεύουν ότι το σύντομο νομοσχέδιο έχει καταρτιστεί με τέτοιο τρόπο που να καθιστά δύσκολη την υιοθέτηση τροπολογιών που ενδεχομένως θα περιόριζαν τα περιθώρια διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και θα οδηγούσαν αναπόφευκτα σε ένα «ήπιο» Brexit, με μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά έναντι περιορισμών στη μετανάστευση.
 
Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι το νομοσχέδιο θα περάσει με συνοπτική διαδικασία δύο εβδομάδων από τη Βουλή των Κοινοτήτων, ώστε να τηρήσει η κ. Μέι το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει με επίκληση του Άρθρου 50 πριν το τέλος του προσεχούς Μαρτίου. Παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης να απαιτήσουν δημοψήφισμα επί της τελικής συμφωνίας του Brexit ως αντάλλαγμα για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι όποιες δυσκολίες θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Λόρδων, όπου δεν υπάρχει φιλοκυβερνητική πλειοψηφία.
 
Στην ομιλία της στη Μαλαισία,  η δικαστής Χέιλ ανέφερε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit «δεν είναι νομικά δεσμευτικό για το κοινοβούλιο». Πρόσθεσε ότι το σύνολο των 11 δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα εκδικάσει την κυβερνητική έφεση λόγω της «θεμελιώδους συνταγματικής σημασίας» της υπόθεσης.
 
Την ίδια ώρα, πηγές των Financial Times από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι θα πιέσουν για μία πρώτη συμφωνία επί των όρων του Brexit έως το φθινόπωρο του 2018, ζητώντας από τη Βρετανία να καταβάλει ένα ποσό από 40 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύψει μελλοντικές υποχρεώσεις της έναντι του κοινοτικού προϋπολογισμού.
 
«Οι σκληροπυρηνικοί διαπραγματευτές της Κομισιόν δεν βλέπουν άλλη επιλογή από μια προσέγγιση βήμα προς βήμα στο Brexit, κινούμενοι αρχικά από το διαζύγιο προς τη μετάβαση σε μια εμπορική συμφωνία σε μια περίοδο πέντε ή περισσότερων ετών», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
 
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στην τσεχική εφημερίδα Hospodářské noviny ο Υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «μύθο» και «σαχλαμάρες» τον ισχυρισμό ότι η ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων είναι εκ των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ. Είπε επίσης, για πρώτη φορά ρητώς, ότι πιθανότατα η Βρετανία θα χρειαστεί να φύγει από την τελωνειακή ένωση.
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Τζόνσον και ανέφερε πως ο Υπουργός Εξωτερικών μιλούσε για το πώς έχει εξελιχθεί η έννοια της ελεύθερης μετακίνησης κατά τη διάρκεια του βίου της ΕΕ.
 
Η Ντάουνινγκ Στριτ απέρριψε εξάλλου υπόμνημα του ελεγκτικού και συμβουλευτικού οίκου Deloitte που έκανε λόγο για έλλειψη κοινής στρατηγικής για το Brexit μεταξύ Yπουργείων και για δυσκολία στη διαχείριση του όγκου εργασίας που έχει προκύψει στην πορεία προς την έξοδο από την ΕΕ. Εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού είπε ότι το συγκεκριμένο υπόμνημα δεn ζητήθηκε από κανένα Yπουργείο και συντάχθηκε από άνθρωπο που δεν είχε καμία επαφή με την κυβέρνηση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy