Υπό κράτηση 10 άτομα για την επίθεση σε εβραϊκή αγορά στη Γαλλία στις 9/1/15

Δέκα άτομα, περιλαμβανομένου ύποπτου για εμπορία όπλων, βρίσκονται υπό κράτηση στο πλαίσιο έρευνας για την αιματηρή επίθεση το 2015 σε εβραϊκή υπεραγορά, δήλωσαν, την Τετάρτη, πηγές κοντά στην έρευνα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει, επικαλούμενο τις πηγές ότι ο Κλοντ Ερμάντ, ο οποίος αναμένει να δικαστεί για ξεχωριστή υπόθεση εμπορίας όπλων, και οι άλλοι ύποπτοι συνελήφθησαν από τη Δευτέρα και μπορεί να γίνουν και άλλες συλλήψεις.

Οι ανακριτές προσπαθούν να ενώσουν τα κομμάτια του παζλ ως προς το πως ο εξτρεμιστής τζιχαντιστής Αμεντί Κουλιμπαλί με βάση του τη Γαλλία κατάφερε να έρθουν στην κατοχή του τα όπλα που χρησιμοποίησε στην επίθεση της 9ης Ιανουαρίου 2015.

Ο Κουλιμπαλί σκότωσε τέσσερις ανθρώπους αφότου κράτησε υπό ομηρεία τους πελάτες που βρίσκονταν στο εβραϊκό κατάστημα. Έπεσε νεκρός από τα πυρά των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας όταν έκαναν έφοδο στο κτίριο.

Είχε σκοτώσει μια αστυνομικό στο προάστιο Μοντρούζ, νότια του Παρισιού, το προηγούμενο βράδυ, όταν όπως νομίζουν οι αρχές αρχικά σκόπευε να στοχοποιήσει εβραϊκό σχολείο που ήταν στην περιοχή.

Η επίθεση αποτελούσε μέρος τριών ημερών τρομοκρατίας στην πρωτεύουσα της Γαλλίας που είχε ξεκινήσει με την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 12 ανθρώπων.

Μέχρι στιγμής οι ανακριτές γνωρίζουν ότι τα όπλα προήλθαν από την Σλοβακία όπου και είχαν αφοπλιστεί και ότι είχαν περάσει από μεσάζοντα στο Βέλγιο προτού πουληθούν ξανά στην εταιρεία της κοπέλας του Ερμάντ.

Ο τελευταίος, ο οποίος σύμφωνα με τους εισαγγελείς έχει διασυνδέσεις με ακροδεξιές ομάδες στη βόρεια Γαλλία, και η κοπέλα του είχαν ανακριθεί το Δεκέμβριο του 2015 για την επίθεση στην υπεραγορά χωρίς να κατηγορηθούν. Ανακρινόμενος, ο Ερμάντ, είχε αρνηθεί ότι είχε ενεργοποιήσει εκ νέου τα όπλα ή οποιαδήποτε γνώση για τη συνωμοσία γύρω από την επίθεση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy