Υπό το άγρυπνο μάτι της ΑΑΕΚ τα αποτελέσματα ναρκοτέστ

Προβληματίζουν τα πρώτα αποτελέσματα

Κάτω από το άγρυπνο μάτι της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) βρίσκονται τα αποτελέσματα των ελέγχων ναρκοτέστ που διενεργούνται από την Αστυνομία. Από το 2014 μέχρι το 2016 καταγράφηκαν 17 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα, στα οποία ανιχνεύτηκαν παράνομες ουσίες εξάρτησης στους οδηγούς. Διόλου ενθαρρυντικά είναι και τα στατιστικά δεδομένα του 2017.

Από τους 44 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην άσφαλτο, οι 7 ήταν υπό την επήρεια παράνομων ουσιών εξάρτησης.

Τα στατιστικά δεδομένα δεικνύουν επίσης ότι από το 2004 μέχρι το 2016 63 άνθρωποι έπιασαν τιμόνι μετά από χρήση ναρκωτικών και έχασαν τη ζωή τους στο Μολώχ της ασφάλτου. Εκπρόσωπος της Αρχής μιλώντας στη «Χ» και κληθείσα να σχολιάσει τον εντοπισμό 14 ατόμων που πιάστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια ναρκωτικών, ανέφερε ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα και το μικρό διάστημα της εφαρμογής του ναρκοτέστ δεν μπορεί να δώσει αξιόπιστα στοιχεία. Εξήγησε δε ότι οι έλεγχοι διεξάγονται στοχευμένα σε οδηγούς που φαίνεται είτε να κατανάλωσαν αλκοόλ είτε παράνομες ουσίες εξάρτησης. Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα ενός οδηγού που δεν μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία γραμμή. Η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου αναμένει τα αποτελέσματα των ελέγχων, αφού παρέλθει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την εφαρμογή του ναρκοτέστ (άρχισε πριν μερικές βδομάδες), ώστε τα στοιχεία που θα συλλεχθούν να μπορούν να δώσουν αποτελέσματα που να είναι αξιόπιστα.

Η ΑΑΕΚ θεωρεί βέβαιο πάντως ότι το ναρκοτέστ θα βοηθήσει στην πρόληψη των θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων. Θεωρεί επίσης πως η καταγραφή των δεδομένων θα βοηθήσει σημαντικά στη λήψη στοχευμένων μέτρων αλλά και προγραμμάτων που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας διεξήγαγε έρευνα -που διήρκεσε πέντε χρόνιακάτω από το μικροσκόπιο της οποίας τέθηκε η οδήγηση υπό την επήρεια ναρκωτικών, αλκοόλ και φαρμάκων σε 18 χώρες της ΕΕ. Ελέγχθηκαν περισσότεροι από 50.000 οδηγοί και διαφάνηκε ότι μεταξύ των τραυματιών ή των νεκρών οδηγών η πιο συχνά ανιχνευόμενη ουσία ήταν η αλκοόλη ή η αλκοόλη σε συνδυασμό με άλλες παράνομες ουσίες.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy