Υπό το «φακό» της Κομισιόν η νέα νομοθεσία

Παρέμειναν μειωμένες οι ποινές για τα ξόβεργα

Με 36 ψήφους υπέρ και 4 εναντίον (των βουλευτών Κωστή Ευσταθίου, Παύλου Μυλωνά, Άννας Θεολόγου και Χαράλαμπου Θεοπέμπτου) εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για τη διαχείριση και προστασία άγριων πτηνών και θηραμάτων χθες από την Ολομέλεια της Βουλής.

Χαρακτηριστική κατά τη διάρκεια της συζήτησης ήταν η αναφορά του προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμου Αδάμου: «Το ζήτημα είναι να εφαρμόζονται οι νομοθεσίες που ψηφίζουμε, καθώς και να αποκτήσουμε επιτέλους κουλτούρα γύρω από αυτά τα ζητήματα».

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προβλέπει αυστηρές ποινές που φθάνουν μέχρι και τις €20.000 για κάθε αδίκημα για μια σειρά από αδικήματα που αφορούν τη μαζική θανάτωση και θήρευση άγριων πτηνών και θηραμάτων. Υπάρχουν επίσης αρκετές ρυθμίσεις για το πώς θα διεξάγεται πλέον το κυνήγι. Υπενθυμίζεται ότι για το εν λόγω θέμα η Κύπρος βρισκόταν υπό την απειλή σοβαρών οικονομικών κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανέμενε να εξετάσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο. Παρέμειναν στο νομοσχέδιο οι μειωμένες ποινές για τα ξόβεργα στο 1% της προβλεπόμενης ποινής, κάτι που σημαίνει ότι οι ποινές που θα επιβάλλονται με εξώδικα πλέον πρόστιμα είναι 200 ευρώ για κάθε αδίκημα (κατοχή ξόβεργων, κατοχή πουλιών, θήρευση σε απαγορευμένη περίοδο, χρήση ηλεκτρονικής μηχανής παραγωγής ήχων πουλιών, θήρευση σε περίκλειστη περιοχή) σε περίπτωση που κάποιος συλληφθεί να έχει στην κατοχή του κάτω από 72 ξόβεργα.

Σε περίπτωση που τα ξόβεργα είναι πάνω από 72 θα επιβάλλεται πρόσθετη ποινή 10 ευρώ για κάθε ξόβεργο, καθώς και 20 ευρώ για κάθε πουλί. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αδάμος Αδάμου, ανέφερε ότι εάν δεν ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να φέρει τροποποιητικό νομοσχέδιο. Είπε ακόμα ότι η Νομική Υπηρεσία σημείωσε ότι συνεχίζουν να είναι παράνομα τα ξόβεργα και ότι η μείωση στις ποινές θα στηριχθεί στο γεγονός ότι αποτελεί παραδοσιακή μέθοδο θήρευσης και στο γεγονός ότι τα ξόβεργα δεν αποτελούν μέσο για μαζική θήρευση.

Η Νομική Υπηρεσία, ανέφερε, με την αναφορά της αναλαμβάνει και την ευθύνη της επεξήγησης της εν λόγω τροπολογίας. Με το νομοσχέδιο θα επιτρέπονται το κυνήγι με σφεντόνα και η χρήση μη ηλεκτρικών ήχων πουλιών. Επίσης, θα επιτρέπεται το κυνήγι με αεροβόλο μόνο σε περιόδους κυνηγίου που μέχρι σήμερα ήταν παράνομο.

Θα επιτρέπεται η πώληση συγκεκριμένης ποσότητας νόμιμων θηραμάτων σε εστιατόρια, τα οποία θα μαγειρεύονται αυθημερόν με τους κυνηγούς να αναλαμβάνουν την ευθύνη της ποιότητας του φαγητού. Ένα σημείο για το οποίο εκφράστηκαν έντονες αμφιβολίες κατά πόσο θα εφαρμοστεί. Διαγράφονται πρόνοιες που επέτρεπαν το τάισμα θηραμάτων, ενώ μπαίνει όριο στους σκύλους. Αφαιρέθηκε πρόνοια που υπήρχε στο νομοσχέδιο που επέτρεπε την ιερακοθηρία. Εγκρίθηκε τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων σύμφωνα με την οποία διαγράφονται από το νομοσχέδιο πρόνοιες για παραπτώματα που διαπράχθηκαν «κατά λάθος».

Εγκρίθηκε τέλος τροπολογία του ΑΚΕΛ με την οποία θα υπάρχει υποχρέωση του Υπουργού Εσωτερικών να ενημερώνει σε εξαμηνιαία βάση την Κοινοβουλευτική Επ. Περιβάλλοντος σε σχέση με τις ποινές που επιβλήθηκαν.Δημήτρης Στρατής

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.