Υποχρεωτική η πλατφόρμα επίλυσης διαφορών για εμπόρους διαδικτύου

Ως και 8.000 ευρώ πρόστιμο θα μπορεί να επιβάλλει το Υπουργείο Εμπορίου για παραβίαση της υποχρέωσης εταιρειών που ασχολούνται με το διαδικτυακό εμπόριο να ενημερώνουν τους καταναλωτές – επισκέπτες στην ιστοσελίδα τους για την ευρωπαϊκή πλατφόρμα επίλυσης διαφορών, όπως προνοούν κανονισμοί που συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, την Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι όσοι κάνουν αγορές μέσα από το διαδίκτυο μπορούν να υποβάλουν οποιαδήποτε παράπονα έχουν μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού και στη συνέχεια να διερευνηθεί το παράπονο από την αντίστοιχη αρμόδια αρχή για επίλυση του προβλήματος.

Αφορά διασυνοριακά παράπονα που μπορεί να έχουν καταναλωτές εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της Βουλής, όπως ανέφερε ο κ. Βότσης, «για να δημιουργηθεί και στην Κύπρο η δυνατότητα ελέγχου μέσα από το Υπουργείο Εμπορίου κατά πόσο οι εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για διάφορες αγοραπωλησίες ενημερώνουν τους καταναλωτές με “link” (σύνδεσμο) πάνω στη δική τους σελίδα για τη δημιουργία αυτής της πλατφόρμας».

Εξήγησε ότι «θα πρέπει κάθε ένας ο οποίος κάνει αγοραπωλησία από το διαδίκτυο μέσα από τη δική του σελίδα να καταδεικνύεται εμφανώς ότι υπάρχει δυνατότητα χρησιμοποίησης αυτής της πλατφόρμας αν δεν είναι ικανοποιημένος ο αγοραστής από το προϊόν το οποίο αγοράζει».

Πρόσθεσε ότι είναι ευρωπαϊκός κανονισμός που ήδη είναι σε ισχύ.

Σε ερώτηση τι ύψος προστίμων προβλέπεται, απάντησε μέχρι 8 χιλιάδες ευρώ.

Στις δικές του δηλώσεις ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού ανέφερε ότι «όσοι ασχολούνται με το ηλεκτρονικό εμπόριο, με την έγκριση των κανονισμών που έχουν τεθεί σήμερα ενώπιον μας θα είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν το “link” της ευρωπαϊκής πλατφόρμας για διευθέτηση διαφορών σε σχέση με το ηλεκτρονικό εμπόριο».

Δηλαδή, εξήγησε, θα πρέπει ο αγοραστής να γνωρίζει την ηλεκτρονική διεύθυνση όπου θα μπορεί να απευθυνθεί για να διευθετηθεί η αγορά του αν και εφόσον έχει πρόβλημα με την αγορά που έκανε ηλεκτρονικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy