Υπόδειγμα αντιρατσιστικού λόγου η «Χαραυγή»

Μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου για το πως αντικρύζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες μέσα από τον ε/κ Τύπο

Η «Χαραυγή» είναι η εφημερίδα που παρουσιάζεται με τα περισσότερα άρθρα και μάλιστα με διαφορά από άλλες και με αντιρατιστικό περιεχόμενο τις χρονιές 2011-2015. Απο τα 2507 άρθρα που εντοπίστηκαν σε μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου με θέμα τους μετανάστες, τα 1000 δημοσιεύθηκαν στη Χαραυγή και τα υπόλοιπα στις εφημερίδες Φιλελεύθερος, Πολίτης και Σημερινή.

Αυτά είναι τα πρώτα επιστημονικά ευρήματα έρευνας του Εργαστηρίου Γενετικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε σχέση με την  αφήγηση των ελληνοκυπριακών ΜΜΕ για το μεταναστευτικό και τις αναφορές στους μετανάστες και πρόσφυγες και το ρόλο τους στην ελληνοκυπριακή κοινωνία.

pernewspaper_gr αντίγραφο

Συγκεκριμένα η έρευνα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου, επικεντρώθηκε σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν μεταξύ Ιουλίου 2011 και Δεκεμβρίου 2015, στις εφημερίδες Χαραυγή, Φιλελεύθερος, Πολίτης και Σημερινή και που είχαν ως θέμα την μετανάστευση (μετανάστες και πρόσφυγες). Οι εφημερίδες επιλέγηκαν έτσι ώστε να καλύπτουν μεγάλο μέρος του πολιτικού φάσματος. Η αναζήτηση των άρθρων έγινε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και απέφερε στο σύνολο 2.507 άρθρα. Ένα μέρος αυτών των άρθρων (240 άρθρα) επιλέγηκαν τυχαία για εις βάθος ανάλυση.

Η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά κάποια αρχικά ευρήματα έχουν παρουσιαστεί.

Αλλαγή στους αριθμούς και την αφήγηση

Παρατηρήθηκε μια σημαντική αύξηση του αριθμού των άρθρων για τη μετανάστευση που δημοσιεύτηκαν στις υπό μελέτη εφημερίδες τις χρονιές 2014 και 2015 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χρονιές. Οι αριθμοί, για την ακρίβεια, εκτοξεύθηκαν για τη χρονιά 2015 κατά την οποία ο αριθμός των άρθρων με θέμα τη μετανάστευση που δημοσιεύτηκαν ήταν περισσότερο από πέντε φορές μεγαλύτερος συγκριτικά με τη χρονιά 2014.

per year_gr αντίγραφο

Η ερευνητική ομάδα εξήγησε πως αυτή η αλλαγή που παρατηρείται δεν είναι μόνο ποσοτική αλλά και ποιοτική, αφού παράλληλα με την αλλαγή στους αριθμούς υπάρχει και αλλαγή στον τρόπο αφήγησης. Πιο συγκεκριμένα, η μετανάστευση παρουσιάζεται ως ένα κατ’ εξοχήν τοπικό πρόβλημα τις χρονιές 2011 μέχρι και 2013. Η μετανάστευση κατά τη διάρκεια αυτών των ετών παρουσιάζεται κατά κύριο λόγο ως «απειλή» και οι μετανάστες ως ανταγωνιστές των Ελληνοκυπρίων για πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και σε κοινωνικά ωφελήματα. Οι μετανάστες, επίσης, αναπαριστώνται ως βάρος για το κράτος προνοίας και για την οικονομία του κράτους γενικότερα.

Να διευκρινίσουμε εδώ ότι η εφημερίδα μας δεν έχει ποτέ σε άρθρα και δημοσιεύματα της παρουσιάσει τους μετανάστες ως «απειλή».

Το 2014 και 2015 η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση αναπαριστώνται ως ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος  και όχι τόσο πλέον ως τοπικά ζητήματα. Η έμφαση κατ΄ αυτή την περίοδο είναι γύρω από την προσφυγική κρίση, την ισότιμη κατανομή βαρών ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη, και τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων διεθνών παικτών, όπως για παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη.

Μετανάστες ως «απειλή»

Οπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η  αναπαράσταση των μεταναστών ως «απειλή». Η αρχική ανάλυση του θέματος αυτού έδειξε πως οι μετανάστες παρουσιάζονται ως «ρεαλιστική» και «συμβολική» απειλή για την ελληνοκυπριακή κοινωνία. Η ρεαλιστική απειλή είναι συνυφασμένη με το ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την ανεργία και την εκβάθυνση της κρίσης της κυπριακής οικονομίας κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης χορήγησης επιδομάτων.

Συμβολικά, οι μετανάστες αναπαριστώνται ως ανίκανοι να ενσωματωθούν στην ελληνοκυπριακή κοινωνία, αφού παραμένουν προσκολλημένοι στις δικές τους παραδόσεις, θρησκεία, και τρόπο ζωής, κάτι που διαταράσσει την κοινωνική συνοχή. Ένα σχετικό ενδιαφέρον εύρημα είναι το ότι οι αναπαραστάσεις των μεταναστών ως απειλή είναι επικρατέστερες στη χρονική περίοδο 2011-2013, σε σχέση με το 2014 και 2015, όπου οι μετανάστες και δει οι πρόσφυγες αναπαριστώνται με πιο ανθρωπιστικό φακό.

Αντιρατσιστικός λόγος και/ή επιχειρήματα υπέρ των μεταναστών

Παράλληλα με τις αναπαραστάσεις των προσφύγων ως απειλή, τα αποτελέσματα της έρευνας επεσήμαναν αντιρατσιστικό λόγο και/ή επιχειρήματα υπέρ των μεταναστών. Ο στόχος αυτών των συζητήσεων ήταν να δώσουν αντεπιχειρήματα στην αναπαράσταση των μεταναστών ως απειλή και να αναδείξουν το  ρατσισμό ως ένα σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο το οποίο η ελληνοκυπριακή κοινωνία καλείται να αντιμετωπίσει. Στον λόγο αυτό συμπεριλαμβάνονται για παράδειγμα, συζητήσεις για το ότι οι μετανάστες δεν συμβάλουν στην ανεργία, αφού εργοδοτούνται σε πολύ χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ως ανειδίκευτοι ή ημι-ειδικευμένοι εργάτες, στις οποίες θέσεις οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να εργαστούν. Άλλο ένα παράδειγμα αντιρατσιστικού λόγου αποτελούν τα άρθρα τα οποία περιγράφουν την προσφυγική κρίση και δίνουν έμφαση στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στα ταξίδια τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ερευνητική ομάδα του έργου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο αυξανόμενο πρόβλημα της νομιμοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) ως θεσμού και ως  συστήματος πολιτιστικών και πολιτικών αξιών. Αυτή η από-νομιμοποίηση φαίνεται να είναι προϊόν της αδυναμίας της Ε.Ε. να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη μετακίνηση των πληθυσμών ειδικά κατά τη χρονική περίοδο 2014-2015. Η Ε.Ε. περιοδικά οικοδομείται είτε ως αρνητικό, είτε ως θετικό πρότυπο για την απόκριση της Κύπρου στη μετανάστευση και την προσφυγική κρίση. Από την ανάλυση προέκυψε, για παράδειγμα, ότι σε αφηγήσεις που είναι υπέρ της μετανάστευσης δίνεται έμφαση στο ότι η Κύπρος πρέπει να εναρμονίζεται με τις κατευθυντήριες γραμμές της Ε.Ε. Στις αντι-μεταναστευτικές αφηγήσεις, από την άλλη, η βασική ιδέα που οικοδομείται είναι ότι οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν πιο αυστηρές πολιτικές μετανάστευσης και έτσι  επιτυγχάνουν να διατηρούν τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων χαμηλότερους από αυτούς της Κύπρου.

Θεωρείται πώς η έρευνα της παρουσίασης του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος στα Μέσα Ενημέρωσης της Κύπρου μπορεί να συμβάλει στην κατανόηση του τρόπου που τα ζητήματα αυτά γίνονται αντιληπτά στην κυπριακή κοινωνία και στην εξάλειψη φαινομένων προώθησης ρατσιστικών αντιλήψεων.

Η ποιοτική ανάλυση των αναπαραστάσεων των μεταναστών και των προσφύγων στον ελληνοκυπριακό Τύπο συνεχίζεται και τα τελικά αποτελέσματα θα παρουσιαστούν στο 13ο Διεθνές Συνέδριο Κοινωνικών Αναπαραστάσεων με τίτλο «Επιστημολογία στην καθημερινή ζωή», που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Γαλλία. Τα αποτελέσματα αναμένεται να παρουσιαστούν και στην Κύπρο μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ερευνητικό πρόγραμμα  RE.CRI.RE

Η έρευνα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος με το ακρώνυμο RΕ.CRI.RE (Between the representation of the crisis and the crisis of representation.  How crisis changed the symbolic background of European societies and identities.  Implication for policy making – Μεταξύ της αναπαράστασης της κρίσης και της κρίσης της αναπαράστασης. Πώς η κρίση άλλαξε το συμβολικό πεδίο των ευρωπαϊκών κοινωνιών και ταυτοτήτων. Προτάσεις για τη διαμόρφωση πολιτικών), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω του Προγράμματος HORIZON 2020. Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, είναι ένας από τους εταίρους στο Ερευνητικό Πρόγραμμα RΕ.CRI.RE, το οποίο στοχεύει στην κατανόηση της αλλαγής που έχει επιφέρει η οικονομική, πολιτική και πολιτισμική κρίση στις κοινωνικές ταυτότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Το Eργαστήριo Γενετικής και Κοινωνικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργάνωσε πρόσφατα επιστημονική ημερίδα με θέμα, «Κοινωνικές αναπαραστάσεις μεταναστών και προσφύγων στα ελληνοκυπριακά Μέσα Ενημέρωσης».

Η Δρ Ειρήνη Καδιανάκη, Επιστημονική Υπεύθυνη του Προγράμματος και Επίκουρη Καθηγητήτρια στο Τμήμα Ψυχολογίας,  εισήγαγε το κοινό στο πρόγραμμα RE.CRI.RE και οι Δρ Μαρία Αβρααμίδου, Δρ Μαρία Ιωάννου και η Ελισάβετ Παναγιώτου παρουσίασαν τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy