Υποστελεχωμένη και με αυξημένα καθήκοντα η Ειδική Μονάδα της ΕΜΑΚ

Η υποστελέχωση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ΕΜΑΚ (Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών) που εδρεύει στην Κοφίνου.

Όπως λέχθηκε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής όπου συζητήθηκε το θέμα, ο μικρός αριθμός στελεχών της Δύναμης καθώς και η μεγάλη αύξηση καθηκόντων δημιουργούν πρόβλημα στη λειτουργία της.

Η ΕΜΑΚ είχε στελεχωθεί αρχικά, με τη δημιουργία της, από 50 άτομα και σήμερα αριθμεί μόλις 56 στελέχη με ένα ευρύ φάσμα αρμοδιοτήτων το οποίο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια με την έλευση των πετρελαϊκών εταιρειών και τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, καθώς και με επιπρόσθετα καθήκοντα που προκύπτουν από διεθνείς υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συγκεκριμένα, η ΕΜΑΚ έχει την ευθύνη ασφάλειας και έκτακτων προβλημάτων, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, έναντι των πετρελαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων είναι υποχρεωμένη να παρέχει υπηρεσίες διάσωσης κόσμου στις πλατφόρμες εξόρυξης φυσικού αερίου, καθώς και υπηρεσίες που αφορούν τις πετρελαϊκές εταιρείες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο FIR της.

Όπως εξηγήθηκε στους βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών, η ΕΜΑΚ έχει πολλές μονάδες που ασχολούνται με εξειδικευμένα ζητήματα όπως ομάδα για τις αερομεταφορές, ομάδα για τους υδρογονάνθρακες, ομάδα διάσωσης από ψηλά κτίρια, ομάδα για ανασύρσεις, ομάδα για άμεση αντιμετώπιση ορμητικών νερών. Αυτές οι ομάδες αποτελούνται από μίνιμουμ έξι άτομα, ενώ πέραν της υποστελέχωσης υπάρχει και πρόβλημα έλλειψης εξοπλισμού.

Επισημάνθηκε παράλληλα πως αν δεν προχωρήσει η αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν μπορεί να προχωρήσει ούτε η αυτονόμηση της ΕΜΑΚ.

Τα στελέχη της ΕΜΑΚ είπαν επίσης ότι τα μέλη της Δύναμης εκπαιδεύονται καθημερινά τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, ενώ με τη σειρά τους έχουν καθήκον να εκπαιδεύουν για εξειδικευμένα καθήκοντα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων και άλλες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είναι η Εθνική Φρουρά και η Πολιτική Άμυνα.

Σπύρος Σωτηρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy