Υπόθεση Σκριπάλ: Η Ρωσία απαντά στη Βρετανία με την απέλαση 23 Βρετανών διπλωματών

Η δηλητηρίαση σε βρετανικό έδαφος του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια έλαβε τις τελευταίες ώρες διαστάσεις αντιπαράθεσης μεταξύ Ανατολής και Δύσης, με τους δυτικούς συμμάχους να καταγγέλλουν ομόφωνα τη Ρωσία. Το θέμα θα πάει μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής στις 22 και 23 Μάρτη

Η Ρωσία θα απελάσει 23 Βρετανούς διπλωμάτες, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι 23 Βρετανοί διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τη Ρωσία σε διάστημα μιας εβδομάδας, πρόσθεσε το υπουργείο.

Η Ρωσία αποσύρει την άδεια να ανοίξει η Βρετανία γενικό προξενείο στην Αγία Πετρούπολη, ανακοίνωσε επίσης το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι κλείνει και το Βρετανικό Συμβούλιο στη Ρωσία.

Τέλος το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα στην περίπτωση που η Βρετανία προβεί σε περαιτέρω εχθρικά βήματα.

Λίγο νωρίτερα ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα Λόρι Μπρίστοου είχε κληθεί να παρουσιαστεί στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για δεύτερη φορά αυτήν την εβδομάδα και όπως δήλωσε ο ίδιος μετά την συνάντηση αυτή οι ρωσικές αρχές τον ενημέρωσαν για τα βήματα που θα πάρουν σε απάντηση στο μέτρο που έλαβε η Βρετανία για την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δήλωσε ότι η Μόσχα “είναι ένοχη” για την επίθεση αυτή που διαπράχθηκε του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

Σε κρίσιμη κατάσταση η υγεία του Σκριπάλ

Ο Ρώσος πρέσβης στην Βρετανία Αλεξάντρ Γιακοβένκο μιλώντας σήμερα στους δημοσιογράφους δήλωσε μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας ενημέρωσε τη ρωσική πρεσβεία για την κατάσταση της υγείας του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλιας.

«Μόλις τώρα λάβαμε μια νότα του Foreign Office με την οποία μας ενημερώνουν ότι η οικογένεια Σκριπάλ είναι σε κρίσιμη κατάσταση, αλλά για εμάς η πληροφορία αυτή είναι εντελώς ανεπαρκής» δήλωσε ο Γιακοβένκο, εξηγώντας γιατί είναι ανεπαρκής. «Οι βρετανοί εξακολουθούν να μας αποκρύπτουν την ιατρική διάγνωση, δεν έχουμε πρόσβαση στους πάσχοντες, δεν μπορούμε να συνομιλήσουμε με τους γιατρούς» και «κανένας εδώ δεν δημοσίευσε κάποια φωτογραφία». «Γι αυτό μπορεί να είναι ζωντανοί, μπορεί όχι, ενώ μπορεί να μην έχει συμβεί τίποτα. Δηλαδή μας λένε κατ’ αυτόν τον τρόπο να πιστεύουμε κατά λέξη ό,τι είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής.

Ο Αλεξάντρ Γιακοβένκο είπε ακόμη ότι «θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τους βρετανούς καθαρά τυπικά» καθώς «δυστυχώς αποφεύγουν να έχουν τις οποιεσδήποτε επαφές με την πρεσβεία, οι πληροφορίες που μας δίνουν είναι με δόσεις και γενικές, αυτό φαίνεται πως είναι το νέο στιλ της βρετανικής πολιτικής».

Αναφερόμενος μάλιστα στον τρόπο αυτό της ενημέρωσης ο Γιακοβένκο είπε: «Ας πούμε ότι θεωρούν τον Σεργκέι Σκριπάλ βρετανό πολίτη και αρνούνται να μας ενημερώσουν για την κατάσταση της υγείας του. Όσον αφορά την Γιούλια Σκριπάλ, είναι ρωσίδα πολίτης και είναι κάτι που αναγνωρίζουν , αλλά και για εκείνη δεν μας λένε επίσης τίποτα. Γι αυτό θεωρούμε ότι αυτή η πολιτική έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Σύμφωνα με την Συνθήκη της Βιέννης έχουμε το αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερωθούμε πλήρως για την κατάσταση της υγείας της ρωσίδας πολίτου, το οποίο όμως αρνούνται να κάνουν».

Ποινική δίωξη θα ασκήσει η Ρωσία για το περιστάτικό

Στο μεταξύ, η Ανακριτική Επιτροπή τη Ρωσίας άσκησε ποινική δίωξη για το περιστατικό της απόπειρας δολοφονίας κατά της Γιούλια Σκριπάλ (κόρης του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκεί Σκριπάλ) η οποία είναι ρωσίδα πολίτης, καθώς και για την δολοφονία στο Λονδίνο του πρώην ανώτατου στελέχους της ρωσικής αεροπορικής εταιρείας Aeroflot Νικολάι Γκλουσκόφ.

Η εκπρόσωπος της Ανακριτικής Επιτροπής Σβετλάνα Πετρένκο, η οποία προέβη και στην σχετική ανακοίνωση, είπε ότι «από την Κεντρική διεύθυνση που είναι αρμόδια για την διερεύνηση εξαιρετικά σημαντικών υποθέσεων δόθηκε στις 16 Μαρτίου η εντολή να ασκηθεί ποινική δίωξη για την απόπειρα εσκεμμένης δολοφονίας της πολίτου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούλια Σκριπαλ (…) καθώς επίσης και για τη δολοφονία του πολίτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας Νικολάι Γκλουσκόφ στο Λονδίνο με βάση τις ενδείξεις του εγκλήματος…».

Η Σβετλάνα Πετρένκο υπογράμμισε ότι «η έρευνα θα διεξαχθεί με βάση τα όσα προβλέπει η ρωσική νομοθεσία και οι κανόνες του διεθνούς δικαίου» και προσέθεσε ότι «η ανάκριση προγραμματίζεται να γίνει με την συμμετοχή στην έρευνα υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων, και οι ανακριτές είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με τα αρμόδια όργανα της Μεγάλης Βρετανίας».

Είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ο Πούτιν να αποφάσισε την επίθεση στον Σκριπάλ, λέει ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως είναι εξαιρετικά πιθανό ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν να πήρε την απόφαση να χρησιμοποιηθεί ένας στρατιωτικού βαθμού νευροτοξικός παράγοντας για τον θάνατο ενός Ρώσου πρώην πράκτορα σε αγγλικό έδαφος.

«Δεν έχουμε τίποτα εναντίον των Ρώσων. Δεν θα υπάρξει ρωσοφοβία ως αποτέλεσμα αυτού που συμβαίνει», είπε ο Τζόνσον.

«Η διαμάχη μας είναι με το Κρεμλίνο του Πούτιν και με την απόφασή του –και νομίζουμε πως είναι εξαιρετικά πιθανό να ήταν δική του απόφαση– να κατευθύνει τη χρήση ενός νευροπαραλυτικού παράγοντα στους δρόμους του Ηνωμένου Βασιλείου, στους δρόμους της Ευρώπης για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.»

Το Κρεμλίνο δήλωσε πως οι βρετανικές κατηγορίες ότι ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενεπλάκη στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία είναι σοκαριστικές και ασυγχώρητες, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

«Παίζουν με τη φωτιά, όσοι επιδιώκουν την καταστροφή των διμερών σχέσεων»

O Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα θ’ αντιδράσει στο νέο πλαίσιο κυρώσεων που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ, μέσω της επέκτασης της “μαύρης λίστας” που έχει καταρτιστεί σε βάρος Αμερικανών πολιτών, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει την αρχή της ισοδύναμης αντίδρασης αναφορικά με τις κυρώσεις που τις έχουν επιβληθεί, για την υπόθεση της εμπλοκής της στις αμερικανικές εκλογές το 2016, αλλά και τις κυβερνοεπιθέσεις. Ωστόσο, η Ρωσία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Η Μόσχα επιθυμεί να διατηρήσει έναν διάλογο με την Ουάσινγκτον, αλλά οι άνθρωποι στις ΗΠΑ που επιδιώκουν την καταστροφή των σχέσεων με την Ρωσία, παίζουν με την φωτιά, μετέδωσε το RIA, επικαλούμενο τον Ριαμπκόφ.
Το ΝΑΤΟ δεν θέλει “έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο” 

Το ΝΑΤΟ δεν θέλει “έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο” δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ και κάλεσε τη Ρωσία να συνεργαστεί στην υπόθεση Σκριπάλ.

“Έχουμε μια όπως θα την ονόμαζα ‘διπλή προσέγγιση’ απέναντι στην Ρωσία”, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC.

“Από την μία πλευρά βρίσκεται η αποτροπή, η άμυνα και από την άλλη ο διάλογος, επειδή δεν θέλουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δεν θέλουμε μια νέα κούρσα εξοπλισμών”, πρόσθεσε.

“Η Ρωσία είναι ο γείτονάς μας, επομένως οφείλουμε να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία”, επέμεινε ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνοντας ότι “η απομόνωση της Ρωσίας” δεν θα πρέπει να αποτελεί “εναλλακτική” επιλογή.

“Κάποια στιγμή η Ρωσία θα καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να συνεργαστεί μαζί μας κι όχι να προχωρήσουμε στην αντιπαράθεση και εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε, αν σεβαστούν ορισμένους βασικούς κανόνες και προδιαγραφές των διεθνών σχέσεων”, πρόσθεσε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ.

“Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε τα συμπεράσματα και τις εκτιμήσεις που έκανε η βρετανική κυβέρνηση, κυρίως επειδή αυτό εντάσσεται σε ένα πλαίσιο ανεύθυνων συμπεριφορών από την πλευρά της Ρωσίας εδώ και πολλά χρόνια”, σημείωσε επίσης σήμερα ο Στόλτενμπεργκ.
Kόρμπιν: Να μην εμπλακεί η Βρετανία σε έναν νέο «Ψυχρό Πόλεμο» με τη Ρωσία

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προειδοποίησε σήμερα τη Βρετανία να μην σπέυσει να εμπλακεί σε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο με τη Ρωσία, προτού παρουσιαστούν τα πλήρη στοιχεία που να αποδεικνύουν την ενοχή της Μόσχας στην επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι.

Ο Κόρμπιν επεσήμανε ότι η εξαγωγή πρόωρων συμπερασμάτων υπό την παρούσα τεταμένη ατμόσφαιρα δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. «Το να προτρέχουμε προτού η αστυνομία συγκεντρώσει στοιχεία, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα στο κοινοβούλιο, δεν εξυπηρετεί ούτε τη δικαιοσύνη ούτε την εθνική μας ασφάλεια», ανέφερε σε άρθρο του στην εφημερίδα Guardian. (αναλυτικά)

  • Telegraph: Η νευροπαραλυτική ουσία που χρησιμοποιήθηκε στη δηλητηρίαση Σκριπάλ είχε τοποθετηθεί σε βαλίτσα

Η Τερέζα Μέι εξήρε την ενότητα των συμμάχων του Λονδίνου

Οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσαν την Πέμπτη κοινό ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζουν τη χημική επίθεση κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα στην Αγγλία και επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ενέργεια.

«Εμείς οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εκφράζουμε αποτροπιασμό για την επίθεση που πραγματοποιήθηκε κατά του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις 4 Μαρτίου 2018», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Οπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος. Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (διαβάστε αναλυτικά).

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης εξήρε την «ενότητα» που επέδειξαν οι σύμμαχοι του Λονδίνου απέναντι στη Ρωσία.

«Αυτό συνέβη στη Βρετανία, όμως αυτό θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε και είμαστε ενωμένοι απέναντι» σε μια τέτοια ενέργεια, υπογράμμισε η Μέι, μετά την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Λονδίνο, το Παρίσι, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον με την οποία καταδίκασαν την επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επισκέφθηκε χτες στο νοσοκομείο τον αστυνομικό που δηλητηριάστηκε ενώ προσέφερε βοήθεια στον Ρώσο πρώην διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια, είπε ο εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης.

«Η πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον αρχιφύλακα (Νικ) Μπέιλι… Είχαν μια ιδιωτική συνομιλία» εξήγησε ο εκπρόσωπος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy