Ύπουλος πόλεμος

Του δρος Ιωάννη Χριστοδούλου

Οι εκατέρωθεν απειλές Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν για τον επικείμενο μεταξύ τους πόλεμο των πολέμων προκαλούν θυμηδία. Μας θυμίζουν ότι οι εκτοξεύσεις πολεμικών απειλών -και όχι πυρηνικών κεφαλών- είναι δωρεάν διαφημιστική προπαγάνδα της ισχύος εκείνων που έχουν συμφέρον να μην γίνει πόλεμος. Ποιος από τους δύο ηγέτες θέλει να χάσει την ηγεσία του; Κανείς, προφανώς! Γι’ αυτό απειλούν με πόλεμο. Γι’ αυτό δεν θα τολμήσουν εύκολα να σύρουν τις χώρες τους και την ανθρωπότητα σε πόλεμο.

Οι ΗΠΑ εμπορεύονται με επιτυχία τον πόλεμο εκτός του εδάφους τους. Χάρη σε πολέμους αμερικανικής έμπνευσης εξάγουν ή καταναλώνουν πανάκριβα οπλικά συστήματα. Γιατί να θελήσουν να κάνουν εισαγωγή πολεμικών συρράξεων; Ποιος θα ωφεληθεί; Μόνο οι εχθροί της Αμερικής… Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, επίσης, ωφελείται τα μέγιστα από τις δοκιμές της πολεμικής του ισχύος επί χάρτου και επί του πυθμένα της θάλασσας. Δείχνει στο εσωτερικό της χώρας του πόσο (δήθεν) ασυγκράτητος είναι και στο εξωτερικό στέλνει σήματα για την ισχύ που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει εναντίον κανενός.

Δυστυχώς, όμως, η κατά τα άλλα γραφική επιθετικότητα του Αμερικανού Προέδρου έχει έμμεσα θύματα. Στα πρόσφατα επεισόδια στη Βιρτζίνια σκοτώθηκε μια γυναίκα και τραυματίστηκαν αρκετοί. Αυτός είναι πόλεμος, και μάλιστα ύπουλος. Είναι ο πόλεμος που προκαλούν ανεύθυνοι εξουσιομανείς πολιτικοί. Οι στρατιώτες τους είναι θρασύδειλα ανθρωποειδή, που αποθρασύνονται όταν τοπικοί και εθνικοί πολιτικοί άρχοντες πλειοδοτούν στη λαγνεία της δωρεάν επίδειξης μιας οικτρής «ανώτερης» επιθετικότητας. Για να ανέλθει στην εξουσία ο Τραμπ έκανε ασύγγνωστη κατάχρηση της ρητορικής της περιφρόνησης για όλους όσοι δεν ήταν… ο ίδιος και τυφλοί οπαδοί του. Πολλοί Αμερικανοί δεν κατάλαβαν ότι όσα έλεγε ήταν και εναντίον τους.

Γι’ αυτό τον ψήφισαν! Άλλοι, όμως, οπλίστηκαν με φασιστικό και ρατσιστικό θράσος πρωτόγνωρο από τον ανέλπιστο μέντορά τους, που τον εξέλεξαν απαράδεκτα αφελείς πολίτες Πρόεδρο. Αυτοί, λοιπόν, όσο κι αν όψιμα τους αποκηρύσσουν οι πολιτικοί προστάτες τους, είναι ικανοί για τον ύπουλο θανατηφόρο πόλεμο που δεν έπαψε να διεξάγεται στην Αμερική αιώνες τώρα.

Είναι ο πόλεμος που διεξάγουν διεθνώς ανασφαλείς, μονομανείς και άνανδροι μισάνθρωποι εναντίον ανυποψίαστων εκπροσώπων του ανθρώπινου είδους που εχθρεύονται. Εχθροί τους γίνονται, άθελά τους, μη λευκοί, μη Αμερικανοί, μη ακροδεξιοί, μη κατ’ εκείνους εκλεκτοί… Της ακροδεξιάς οι επιθέσεις στους ανυποψίαστους για το μίσος που μπορεί να θρέφει, χωρίς λόγο, άνθρωπος για άνθρωπο, είναι ίδιες, όπου γης.

Ύπουλες, ενός ακήρυχτου διαχρονικού πολέμου, που σοβεί στην ανθρώπινη ιστορία πολλούς αιώνες. Παίρνει από αόρατες μέχρι δραματικά ορατές διαστάσεις. Οι στρατιώτες που διεξάγουν τις μονομερείς επιθέσεις καλύπτουν τα πρόσωπά τους, όπως οι σταυροφόροι της Κου Κλουξ Κλαν ή οι δωσίλογοι, ή φορούν, μεταφορικά, ευειδέστατες μάσκες «αξιοκρατών» κάθε είδους. Το δυστύχημα είναι ότι οι κεφαλές τους, οι ιθύνοντες φασιστικοί νόες, είναι πολύ καλά ριζωμένες στους κορμούς που σχηματίζουν οι πρόθυμοι ρατσιστές εκτελεστές.

Πόλεμος ανάμεσα στην Αμερική και τη Βόρειο Κορέα δεν προβλέπεται. Εκτός και ο Τραμπ αισθανθεί, στο δεύτερο μισό της θητείας του ότι θέλει την εξουσία περισσότερο απ’ όσο θα διανοηθούν να του επιτρέψουν όσοι μετανοήσαντες, εν τω μεταξύ, τον ψήφισαν.

Μέχρι τότε, όμως, στην Αμερική και αλλού, οι δυτικού τύπου κοινωνίες θα θερίζουν τις ρατσιστικές θύελλες που έσπειραν εντέχνως όσοι εκμεταλλεύονται την αφέλεια των μαθητευόμενων ρατσιστών και την ετοιμότητα των εκτελεστών του είδους να διεξάγουν έναν προ πολλού παραγωγικό, ύπουλο πόλεμο…

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy