Υπουργική απόφαση που ευνοεί φίλους του Προέδρου (Pic)

Ανταλλαγή ιδιωτικής γης με κρατική γη διπλάσιας αξίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία έκθεσης του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας Λεμεσού, ημερ. 16/12/2013, προς τους εμπλεκόμενους φορείς, η εταιρεία υπέβαλε αίτημα για ανταλλαγή του δικού της τεμαχίου έκτασης 7732 τετραγωνικών μέτρων στον Άγιο Αθανάσιο με δύο κρατικά τεμάχια συνολικής έκτασης 25.306 τ.μ. στο Δήμο Γερμασόγειας. Πέραν όμως από τα πολλαπλάσια τετραγωνικά μέτρα που διεκδίκησε η εταιρεία, τα τεμάχια γης έχουν και ποιοτικές διαφορές. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση του Τμήματος Κτηματολογίου, το προς παραχώρηση ιδιωτικό τεμάχιο βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του δημόσιου υπεραστικού δρόμου Λεμεσού-Πάφου, χωρίς θέα και με υψηλό επίπεδο ηχορύπανσης. Αντίθετα, τα ζητούμενα κρατικά τεμάχια βρίσκονται σε ύψωμα με ωραία θέα προς όλη τη γύρω περιοχή και προς τη θάλασσα, εφάπτονται σε άλλο κρατικό τεμάχιο που είναι χώρος πρασίνου και είναι κοντά σε περιοχή με σπίτια υψηλής αξίας. Σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, η αξία των δύο κρατικών τεμαχίων ανέρχεται, με τιμές του 2013, στα 2.983.300 ευρώ. Συγκεκριμένα το ένα με εμβαδόν 3.679 τ.μ. εκτιμήθηκε στις 339.400 ευρώ και το άλλο, με εμβαδόν 21.627 τ.μ., εκτιμήθηκε στα 2.643.900 ευρώ.

 

agios athanasios agios athanasios 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Του Σπύρου Σωτηρίου

  • Στον Γενικό Ελεγκτή υπόθεση ανταλλαγής κρατικής γης
  • Εταιρεία ανάπτυξης γης διεκδίκησε κρατική γη πολλαπλάσιας αξίας από το δικό της τεμάχιο

Έντονο παρασκήνιο και παρεμβάσεις μέχρι το Προεδρικό φαίνεται να έχουν γίνει για συγκεκριμένη ανταλλαγή ιδιωτικής με κρατική γη. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της εφημερίδας “Χαραυγή”, στην όλη υπόθεση φαίνεται να εμπλέκονται γνωστοί και φίλοι του Προέδρου Αναστασιάδη έναντι των οποίων ο Πρόεδρος έχει υποχρεώσεις για την προεκλογική στήριξη της οποίας έτυχε τόσο το 2013 όσο και στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές. Το Υπουργικό Συμβούλιο φαίνεται να έχει ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της εταιρείας, στην οποία ανήκει η ιδιωτική γη, για να ανταλλαγεί με κρατική γη, η οποία εκτιμάται ότι είναι σε διπλάσια και τριπλάσια αξία, αφού βρίσκεται σε προνομιακή θέση σε σχέση με την ιδιωτική γη που θα απαλλοτριωθεί για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος. Τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σε υπόθεση ανταλλαγής γης μεταξύ κράτους και εταιρείας ανάπτυξης γης στη Λεμεσό και τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν για τη σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εξετάζει ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης μετά από καταγγελία.

Η ιστορία χρονολογείται από το 2010, όταν η εν λόγω εταιρεία κατέθεσε αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για την απόρριψη από το Τμήμα Πολεοδομίας της αίτησής της για ανέγερση επτά πολυκατοικιών σε τεμάχιο γης στον Άγιο Αθανάσιο, το οποίο το ΣΑΛΑ προτίθεται να χρησιμοποιήσει για κατασκευή λίμνης για κατακράτηση των ομβρίων υδάτων. Η εταιρεία προχώρησε σε αγωγή -μέσω του δικηγορικού γραφείου του Ρίκκου Ερωτοκρίτουμε απαίτηση την αποζημίωση, προτείνοντας ωστόσο απόσυρση της αγωγής με ανταλλαγή συγκεκριμένης κρατικής γης.

Η εκτιμημένη αξία άλλαξε προς όφελος της εταιρείας

Όσον αφορά την αξία του ακινήτου της εταιρείας, αυτή ανέρχεται σήμερα στα 927.800 ευρώ. Να σημειώσουμε ωστόσο ότι στην ηλεκτρονική πύλη του Κτηματολογίου η αξία του ακινήτου της εταιρείας φαινόταν μέχρι πρόσφατα να είναι 154.600 ευρώ και μέσα σε μια μέρα εκτοξεύτηκε στις 927.800 ευρώ.

Δεν ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτημα της εταιρείας, λέει το Κτηματολόγιο

Σύμφωνα με τον Διευθυντή του Κτηματολογίου Ανδρέα Σωκράτους, για τη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου εδώ και αρκετό καιρό και η ανταλλαγή γης βρίσκεται στο στάδιο της υλοποίησής της. Όπως μας ανέφερε, δεν ικανοποιήθηκε πλήρως το αίτημα της εταιρείας, αλλά θα πάρει μερίδιο του τεμαχίου κρατικής γης που διεκδικούσε στη Γερμασόγεια, στην αντίστοιχη αξία με το ιδιωτικό τεμάχιο στον Άγιο Αθανάσιο. Δεν μας ανέφερε ωστόσο λεπτομέρειες για τα τετραγωνικά μέτρα και την αξία του κρατικού τεμαχίου που θα παραχωρηθεί στην εταιρεία, λέγοντάς μας πως το Κτηματολόγιο θα αναμένει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το θέμα, έτσι ώστε να σχολιάσει περαιτέρω.

«Λάθος» η εκτιμημένη αξία που αναγράφετο μέχρι πρόσφατα

Ερωτηθείς σχετικά με τη χαμηλή αξία του ιδιωτικού τεμαχίου, όπως αυτή καταγράφετο μέχρι πρόσφατα στην ηλεκτρονική πύλη του Κτηματολογίου, ο κ. Σωκράτους είπε πως επρόκειτο περί λάθους και ότι η αξία του είναι αυτή που αναγράφηκε πρόσφατα, δηλαδή 927.800 ευρώ.

Πρόσθεσε παράλληλα πως οι εκτιμήσεις της εταιρείας από ιδιώτες εκτιμητές ανέβαζαν την αξία του ακινήτου από 3 εκατομμύρια ευρώ μέχρι 6,8 εκατ., ενώ, όπως είπε, έκλεισε συμφωνημένη εκτίμηση κάτω από ένα εκατομμύριο.

Υπερβολική η αναθεωρημένη εκτίμηση

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από αρμόδια πηγή, είναι υπερβολική η αναθεωρημένη εκτιμημένη αξία 927.800 ευρώ για το συγκεκριμένο τεμάχιο γης λόγω της μορφολογίας και της τοποθεσίας του. Εξ ου και, όπως μας λέχθηκε, τα αρμόδια κρατικά τμήματα έκριναν πως είναι κατάλληλο για κατασκευή λίμνης κατακράτησης των νερών της βροχής.

Ο Ελεγκτής αναμένει απαντήσεις από ΥΠΕΣ και Κτηματολόγιο

Από την πλευρά του ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε στην εφημερίδα μας πως δέχτηκε καταγγελία συνοδευόμενη με στοιχεία για τη συγκεκριμένη ανταλλαγή γης. Η Ελεγκτική Υπηρεσία, σημείωσε, βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης και έχει αποστείλει ήδη στο Κτηματολόγιο και στο Υπουργείο Εσωτερικών σχετικά στοιχεία αναμένοντας τα σχόλιά τους.

Η αμφιλεγόμενη ανταλλαγή γης καθυστερεί το αντιπλημμυρικό έργο

Και ενώ η αμφιλεγόμενη ανταλλαγή γης βρίσκεται σε εκκρεμότητα εδώ και μερικά χρόνια, το έργο κατασκευής της λίμνης για κατακράτηση των ομβρίων υδάτων στον Άγιο Αθανάσιο δεν έχει ακόμα ξεκινήσει.

«Καιγόμαστε για το έργο και θέλουμε να ξεκινήσει», δήλωσε στην «Χ» ο δήμαρχος Αγίου Αθανασίου Μαρίνος Κυριάκου, προσθέτοντας πως ο Δήμος δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα.

Περιμένουμε, είπε, το Κτηματολόγιο να ολοκληρώσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της γης. Εξήγησε παράλληλα πως το συγκεκριμένο έργο του ΣΑΛΑ κρίνεται από τα πιο σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα για τη μείζονα Λεμεσό και αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα όσον αφορά τα νερά της βροχής.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy