ΥΠΠ: Κοινός στρατηγικός στόχος ΥΠΠ-Πανεπιστημίων, η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο

Κοινός στρατηγικός στόχος Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καθώς και των Πανεπιστημίων της Κύπρου, είναι να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πάρα πολλά τόσο από πλευράς του Υπουργείου όσο και από πλευράς των Πανεπιστημίων μας, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός Παιδείας μιλούσε στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο, στο οποίο παρέστη και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Ο κ. Καδής, ανέφερε ότι είναι με μεγάλη ικανοποίηση που συμμετέχει κάθε φορά στην Σύνοδο Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων. Με τα Πανεπιστήμια του τόπου μας, σημείωσε, έχουμε μια επικοινωνία και θεωρώ ότι τέτοιες ευκαιρίες είναι πολύ σημαντικές ώστε να ανταλλάζουμε προβληματισμούς, εισηγήσεις, ιδέες για το πώς μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω η τριτοβάθμια εκπαίδευση στον τόπο μας.

“Κοινός είναι ο στρατηγικός στόχος – να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προς αυτή την κατεύθυνση γίνονται πάρα πολλά τόσο από πλευράς του Υπουργείου όσο και από πλευράς των Πανεπιστημίων μας”, πρόσθεσε.

Κορυφαίες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε, θεωρώ την διασφάλιση της ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών που προσφέρουν τα κυπριακά Πανεπιστήμια μέσα από την λειτουργία του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, όπως επίσης και την προσπάθεια για προώθηση των Κυπριακών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό.

“Να θυμίσω ότι πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία μαζί με εκπροσώπους των Κυπριακών Πανεπιστημίων να επισκεφθούμε την Ρωσία για να υπογράψουμε μια συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης των τίτλων σπουδών. Πολύ σύντομα θα μεταβούμε και πάλι ανάλογη αντιπροσωπεία στην Κίνα ενώ το ίδιο θα ακολουθήσει και με μια σειρά από άλλες χώρες”, είπε.

Με αυτό τον τρόπο, συνέχισε ο κ. Καδής, ανοίγουμε προς τα Πανεπιστήμια μας τις προοπτικές για συνεργασίες με Πανεπιστήμια και Φορείς από άλλες χώρες, από μεγάλες αγορές και θεωρώ ότι είναι στο χέρι των Πανεπιστημίων να αξιοποιήσουν τις προοπτικές αυτές που διανοίγονται.

Είχαμε επίσης, πρόσθεσε, την ευκαιρία να συζητήσουμε με την ευκαιρία της παρουσίας της κ. Σπέχαρ στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, το πώς μπορεί γενικότερα η εκπαίδευση να συμβάλει στην ευρύτερη προσπάθεια που γίνεται αυτή την περίοδο για την επίλυση του Κυπριακού.

Η εκπαίδευση, είπε ο Υπουργός Παιδείας, θεωρούμε ότι μπορεί και έχει ρόλο να συμβάλει στο να έρθουν οι νέοι, οι εκπαιδευτικοί των δύο κοινοτήτων πιο κοντά. Αυτό βέβαια, σημείωσε, πρέπει να γίνει με τον σωστό τρόπο, τις σωστές διαδικασίες.

“Εχουν ρόλο σίγουρα, τα Πανεπιστήμια να διαδραματίσουν, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στα θέματα της μη αναγνώρισης ιδρυμάτων που λειτουργούν στα κατεχόμενα και αυτό θα πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Ωστόσο γενικότερα, η εκπαίδευση έχει ρόλο να διαδραματίσει στο κτίσιμο εμπιστοσύνης και προς αυτή την κατεύθυνση, το ΥΠΠ είναι έτοιμο να στηρίξει και μέτρα τα οποία θα προταθούν αμοιβαία από την Τεχνική Επιτροπή για την Εκπαίδευση που έχει συσταθεί με απόφαση των δύο κοινοτήτων”, συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, Καθηγητής Κώστας Γουλιάμος είπε ότι “ως Σύνοδος είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί ο ίδιος ο Υπουργός, το ίδιο το Υπουργείο παίρνουν σημαντικές πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης στον τόπο μας”.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο, σημείωσε, η Κύπρος εξέρχεται από τα στενά γεωγραφικά της όρια, συναντά κόσμο, συμμετέχει στο παγκόσμιο γίγνεσθαι της εκπαίδευσης και της έρευνας.

“Χαιρετίζουμε αυτή την πρωτοβουλία που έχει ξεκινήσει και συνεχίζει έντονα θα έλεγα, ο Υπουργός Παιδείας, με σημαντικές χώρες όπως ήταν η Ρωσία, όπως είναι η Κίνα. Είμαστε στο πλευρό του Υπουργείου Παιδείας και του ίδιου του Υπουργού. Απλούστατα, εκείνο το οποίο επιζητούμε εκ μέρους των Πρυτάνεων είναι να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού, η αριστεία και η υψηλή ποιότητα. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε με σημαία ευκαιρίας, σε τιμή ευκαιρίας. Αυτή δεν είναι λογική, η οποία μπορεί να οδηγήσει την Κύπρο σε πολλαπλασιαστικής ισχύος οφέλη”, πρόσθεσε.

Αντίθετα, κατέληξε, εκείνο που πρέπει να κάνουμε είναι να δουλέψουμε όλοι συλλογικά, ενιαία ούτως ώστε να εμπεδώσουμε και να εκκολάψουμε ένα πλαίσιο υψηλής παιδείας και υψηλής ποιότητας και αριστείας σε όλα τα επίπεδα.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ μιλώντας στις εργασίες της Συνόδου Πρυτάνεων των Κυπριακών Πανεπιστημίων, αναφέρθηκε στο θέμα της οικοδόμησης εμπιστοσύνης τονίζοντας ότι “προσπαθούμε να στηρίξουμε όσο μπορούμε αυτούς που επιθυμούν να εργαστούν σε αυτό το θέμα και τα Πανεπιστήμια είναι ένας κρίσιμος παράγοντας αφού διαμορφώνει τις ιδέες των νέων ανθρώπων”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, οι ηγέτες κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν αναγνωρίσει την σημασία της οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τη σημασία της εκπαίδευσης στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και γι `αυτό έχουν συστήσει την Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία στα τέλη του 2015, που είναι μέρος της υποδομής των διαπραγματεύσεων”.

Η εντολή που έχει δοθεί στην Τεχνική Επιτροπή για την Παιδεία από τους δύο ηγέτες , συμπλήρωσε, είναι να δουν πώς θα είναι το μέλλον στην εκπαίδευση σε μια ενωμένη Κύπρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy