ΥΠΠ: Βασική δράση των Δημοτικών σχολείων η ανακύκλωση

Η Μονάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αειφόρου Ανάπτυξης του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, στηρίζουν την οργάνωση δράσεων, την εφαρμογή αλλαγών και την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς που προωθούν την ανακύκλωση και συμβάλλουν στη σωστή διαχείριση των απορριμμάτων, είπε στο  ΚΥΠΕ ο κ. Χαμπιαούρης, σημειώνοντας πως μια βασική δράση που εφαρμόζεται στα σχολεία είναι η ανακύκλωση χαρτιού και πλαστικού που γίνεται σε συνεργασία με την Green Dot Κύπρου.

Πρόσθεσε πως ειδικοί κάδοι έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία και οι μαθητές και μαθήτριες συγκεντρώνουν σ’ αυτούς τα πλαστικά και το χαρτί που δεν μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Τους κάδους αυτούς περισυλλέγει η Green Dot Κύπρου σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ο κ. Χαμπιαούρης σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια μέσα από το εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πρόγραμμα συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών «Τηγανοκίνηση» μετατρέπονται τα τηγανέλαια σε βιοντίζελ.

Τα παιδιά μαζεύουν – όπως εξήγησε – τα χρησιμοποιημένα λάδια από το τηγάνι, το φούρνο, τον τόνο, τη σαλάτα σε ανθεκτικό δοχείο (π.χ. μπουκάλι λαδιού, νερού, ή γάλακτος) και το μεταφέρουν σε ειδικό κάδο που βρίσκεται το σχολείο τους.

Σύμφωνα με τον κ. Χαμπιαούρη, η «Τηγανοκίνηση» τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου και το μη κερδοσκοπικό οργανισμό, ΑΚΤΗ Κέντρο Μελετών και Έρευνας.

Ενδεικτικά ανέφερε πως στην Πάφο συμμετέχουν στο πρόγραμμα 11 Δημοτικά σχολεία.

Ανέφερε επίσης πως μια άλλη δράση που γίνεται σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ανάκυκλος Περιβαλλοντική, αφορά στην ανακύκλωση ρουχισμού και άλλων ειδών. Τα παιδιά, σημείωσε,  “συγκεντρώνουν στο σχολείο ρούχα, παπούτσια, λευκά είδη, τσάντες και ζώνες που δεν χρειάζονται πια και αφού ζυγιστούν, μεταφέρονται στις αποθήκες του οργανισμού για διαλογή, επαναχρησιμοποίηση, στήριξη άπορων οικογενειών και για ανακύκλωση.”

Είπε μάλιστα πως σε συνεργασία με τον οργανισμό αυτό γίνονται και σχετικές παρουσιάσεις και βιωματικά εργαστήρια στα σχολεία κατά τα οποία οι μαθητές / μαθήτριες φτιάχνουν καλλιτεχνικές δημιουργίες, με ρούχα, υφάσματα και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά και συνειδητοποιούν έμπρακτα ότι τα ρούχα και άλλα αντικείμενα έχουν ζωή και χρησιμότητα και δεν πρέπει να πετάμε στα σκουπίδια.

Ο κ. Χαμπιαούρης ανέφερε στο ΚΥΠΕ πως σε συνεργασία με τον Αντιρευματικό Σύνδεσμο Κύπρου γίνεται επίσης συλλογή πλαστικών πωμάτων, προάγοντας έτσι τον εθελοντισμό και την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Με τη συγκέντρωση των πωμάτων τα παιδιά συμβάλλουν στις προσπάθειες του Συνδέσμου για διατήρηση και αναβάθμιση των προγραμμάτων του αλλά και στην αγορά βοηθημάτων αυτοεξυπηρέτησης των ατόμων με αναπηρίες.

Τέλος, συνέχισε, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life+ με τίτλο “Rethink” (Reduce, Reuse, Recycle) Εκστρατεία ευαισθητοποίησης για τη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση των απορριμμάτων στην Κύπρο γίνονται εκδηλώσεις και δράσεις που συμβάλλουν στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανακύκλωση και τη σωστή διαχείριση απορριμμάτων.

Στις δραστηριότητες αυτές συμμετέχουν τα σχολεία και ταυτόχρονα έχουν τη δυνατότητα προβολής των δικών τους δράσεων που γίνονται σε συνεργασία με την κοινότητα, κατέληξε.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy