Ιραν : Προστασία της συμφωνίας για τα πυρηνικά απέναντι στον αμερικανικό εχθρό

Προτεραιότητα του Ιράν είναι να προστατεύσει τη συμφωνία για τα πυρηνικά που επιτεύχθηκε το 2015 απέναντι στον αμερικανικό “εχθρό”, δήλωσε σήμερα ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, σε ομιλία του στους βουλευτές.

“Η κύρια ευθύνη του υπουργού μας των Εξωτερικών είναι να υπερασπιστεί την πυρηνική συμφωνία και να εμποδίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτύχουν” στην πολιτική τους, δήλωσε ο Ροχανί, υπεραμυνόμενος του απολογισμού του επικεφαλής της διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

“Εκείνου που υπερασπίζεται την πυρηνική συμφωνία, αντιστέκεται στους εχθρούς, απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ισραήλ, και σε ορισμένες μικρές χώρες της περιοχής που παρεμποδίζουν” την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας, πρόσθεσε.

Ο Ροχανί είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως το Ιράν μπορεί να εγκαταλείψει την πυρηνική συμφωνία αν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίσουν την πολιτική των “κυρώσεων και του καταναγκασμού”.

Η πυρηνική συμφωνία, στην οποία κατέληξαν τον Ιούλιο του 2015 η Τεχεράνη και οι μεγάλες δυνάμεις, προβλέπει πως το Ιράν θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά του σε ειρηνικές χρήσεις με αντάλλαγμα τη σταδιακή άρση των διεθνών κυρώσεων.

Όμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ, εχθρική σε αυτή τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τον προκάτοχό του Μπαράκ Ομπάμα, επέβαλε σειρά νομικών και οικονομικών κυρώσεων σε βάρος του Ιράν, που δεν συνδέονται με τις πυρηνικές δραστηριότητές του, μετά την εκτόξευση ενός πυραύλου.

Το Ιράν δήλωσε πως αυτές οι νέες κυρώσεις καθώς και ο νόμος που ενέκρινε το αμερικανικό Κογκρέσο παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία.

Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες “θέλουν να επανέλθουν σε αυτές τις μεθόδους, ασφαλώς, μέσα σε ένα πολύ σύντομο διάστημα –όχι σε εβδομάδες ούτε σε μήνες, αλλά εντός ημερών ή ωρών– θα επανέλθουμε στην κατάσταση (πριν από τη συμφωνία) και θα είμαστε πιο ισχυροί”, είχε προειδοποιήσει ο Ροχανί.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy