Ειρένα Γεωργιάδου: Υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά δανείων

Η Ελληνική Τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων

 

Η Ελληνική Τράπεζα αναδιάρθρωσε περίπου το 50% των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ παράλληλα πενταπλασίασε τα νέα δάνεια αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της κατά 10%, σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ του ομίλου, Ειρένα Γεωργιάδου.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα μας η κα Γεωργιάδου αποκαλύπτει επίσης ότι, υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για αγορά δανείων, αλλά όχι συγκεκριμένη προσφορά ή συμφωνία. Ακόμη, αναφέρει ότι ο όμιλος δεν ετοιμάζει λίστες για εκποιήσεις και ότι με τους συνεργάσιμους δανειολήπτες βρίσκονται λύσεις  με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση. Το πρόβλημα, όπως αναφέρει, είναι με τους μη συνεργάσιμους, όπου οι επιλογές είναι περιορισμένες.

Σε σχέση με τους ελέγχους από την ΕΚΤ, η Ειρένα Γεωργιάδου εκφράζει μεγάλες επιφυλάξεις για τις παραδοχές που υιοθετήθηκαν, ενώ κάνει λόγο για εποπτική «υστερία».

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Ζαχαρίου

 

Πρόσφατα είχαμε τους ελέγχους από την ΕΚΤ. Αλλα πιστωτικά ιδρύματα χαρακτήρισαν ως ακραίες τις παραδοχές, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν. Ποια είναι η θέση της Ελληνικής για το θέμα;

Είναι με πολύ σκεπτικισμό και προβληματισμό που βλέπουμε να αναπτύσσεται μια εποπτική «υστερία» σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, η οποία δεν βοηθά καθόλου ούτε την ανάπτυξη των τραπεζών ούτε και της οικονομίας.

Ως Ελληνική Τράπεζα -και δεν είμαστε οι μόνοι- διατηρούμε μεγάλες επιφυλάξεις ως προς τις παραδοχές που υιοθέτησε τελικά η ΕΚΤ. Πολύ φοβάμαι ότι δεν αντανακλούν ούτε καν στον ελάχιστο βαθμό τη βελτίωση στην οικονομία, αλλά ούτε και τη στρατηγική της τράπεζας για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Σε ποιο επίπεδο βρίσκεται ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών;

Με βάση τα αποτελέσματα του εννιαμήνου, ο δείκτης κάλυψης στο σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχεται στο 46,2%, ποσοστό πολύ υψηλότερο του μέσου όρου του συστήματος και σαφώς εντός των ορίων που θέτει ο επόπτης.

Πρέπει να σας πω όμως ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια βρίσκονται αδιάλειπτα κάτω από το μικροσκόπιο της διοίκησης, της ανώτατης διεύθυνσης αλλά και της τεχνοκρατικής ομάδας της τράπεζας. Πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα που έχει να δώσει όχι απλώς η τράπεζα, αλλά ολόκληρη η χώρα για να μπορέσει να υποθηκεύσει ευημερία στις γενιές που έρχονται.

 


 

 «Αναπτύσσεται μια εποπτική “υστερία” σε πανευρωπαϊκό επίπεδο»


Προτίθεστε να αυξήσετε το ποσοστό;

Δεν υπάρχει ανάγκη να αυξηθεί. Ακόμα και με τα πιο ακραία σενάρια, τα οποία επαναλαμβάνω ότι δεν αποδεχόμαστε, επαρκούν οι προβλέψεις για να αντιμετωπιστούν τυχόν νέα δεδομένα.

 

Είναι στις σκέψεις της τράπεζας η έκδοση νέου κεφαλαίου;

Η Ελληνική Τράπεζα είναι απαλλαγμένη από τέτοιου είδους αγωνίες. Δεν υπάρχει ανάγκη για έκδοση νέου κεφαλαίου, είτε για να πληρούμε τους κεφαλαιακούς δείκτες είτε για να καλυφθούν ζημιές.

Θα εξετάζαμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εάν παρουσιαζόταν στον ορίζοντα κάποια ευκαιρία ανάπτυξης, η οποία να είναι τέτοιας εμβέλειας που να απαιτεί έκδοση κεφαλαίου.

 

Ισως μία έξοδος στις διεθνείς χρηματαγορές;

Οπως σας ανέφερα και προηγουμένως, η τράπεζα δεν έχει ανάγκη να σπεύσει στις διεθνείς χρηματαγορές, για να αντλήσει ρευστότητα. Αντίθετα, χάρη στην εμπιστοσύνη των καταθετών της, διαθέτει ρευστότητα η οποία της επιτρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστή και στην οικονομία και στην ανάκαμψή της.


«Οταν πρόκειται για συνεργάσιμους δανειολήπτες προσπαθούμε και βρίσκουμε λύσεις»


 

Στα οικονομικά αποτελέσματα του εννιαμήνου θέσατε ως στόχο, μεταξύ άλλων, την περαιτέρω ανάπτυξη της τράπεζας. Πώς σχεδιάζετε να προχωρήσετε;

Ηδη προχωράμε. Το 2015 πολλαπλασιάσαμε τα νέα δάνεια, αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό μας κατά 10%. Δραστηριοποιηθήκαμε πιο ενεργά στην οικονομία, κάνοντας πράξη τη διακήρυξη να είμαστε πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη. Ξεπεράσαμε τους στόχους της χρονιάς και έπεται και συνέχεια εντός του 2016.

Η τράπεζα προχωρά, εξελίσσεται και είναι έτοιμη να αδράξει αξιόλογες ευκαιρίες.

 


 «Η ναυτιλία, η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη είναι τομείς με αξιοσέβαστες προοπτικές και σίγουρα μας ενδιαφέρουν».


 

Ποιοι τομείς της οικονομίας σάς ενδιαφέρουν περισσότερο;

Η τράπεζα είναι έτοιμη και στηρίζει όλες τις βιώσιμες και αξιόπιστες επιχειρηματικές μονάδες από όποιον τομέα και αν προέρχονται. Και είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Βεβαίως, επειδή με ρωτάτε για τομείς, θα σας πω ότι ο τουρισμός, η ναυτιλία, η ενέργεια και η πράσινη ανάπτυξη είναι τομείς με αξιοσέβαστες προοπτικές και σίγουρα μας ενδιαφέρουν.

Ομως, είναι κάτι που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω. Τα ανοίγματά μας θα είναι προσεχτικά και βασισμένα στις λογικές και στις αρχές των βιώσιμων και αξιόπιστων δανειοδοτήσεων. Οι κακές πρακτικές δανεισμού, αποτελούν για εμάς μακρινό παρελθόν.

 

Πόσα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν τύχει αναδιάρθρωσης; 

Οι αναδιαρθρώσεις απέκτησαν μία δυναμική το 2015 και μάλιστα τους τελευταίους μήνες αυτή η δυναμική όλο και εντείνεται. Αρκεί να σας πω ότι το τρίτο τρίμηνο, το ποσό των αναδιαρθρωμένων δανείων τετραπλασιάστηκε σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2015.

Από το Μάρτιο του 2014 μέχρι και το φετινό Σεπτέμβριο, πάντως, αναδιαρθρώθηκε περίπου το 50% της αξίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

 

Υπάρχουν δάνεια, τα οποία έχουν τύχει αναδιάρθρωσης, αλλά επέστρεψαν στα μη εξυπηρετούμενα;

Υπάρχουν κάποια δάνεια του κατασκευαστικού κυρίως τομέα, τα οποία είχαν αναδιαρθρωθεί το 2013 και χρειάζονταν πρόσθετες προσαρμογές, τις οποίες και κάναμε με προληπτικές κινήσεις.

Η προσπάθειά μας δεν είναι να προχωρούμε σε αναδιαρθρώσεις χάριν των αναδιαρθρώσεων. Και πράγματι, η διάθεση της τράπεζας να καταλήγει σε σωστές και βιώσιμες συμφωνίες αναδιάρθρωσης, δείχνει να φέρνει αποτελέσματα. Παρόλον ότι είναι κάπως πρόωρο, εντούτοις θα έλεγα ότι οι αναδιαρθρώσεις του 2015 εξυπηρετούνται σημαντικά καλύτερα.

 

Πόσα δάνεια θεωρούνται ως μη βιώσιμα; Εγινε λίστα με δάνεια, τα οποία θα οδηγηθούν για εκποίηση;

Δεν κάνουμε λίστες. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το δίλημμα δεν είναι βιώσιμος ή μη βιώσιμος δανειολήπτης. Το κυρίαρχο είναι συνεργάσιμος ή μη συνεργάσιμος.

Ευθαρσώς σας λέω, πως όταν πρόκειται για συνεργάσιμους δανειολήπτες, ακόμη και αν αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προσπαθούμε και βρίσκουμε λύσεις με τη μικρότερη δυνατή επίπτωση. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι οι επιλογές είναι περιορισμένες στις περιπτώσεις δανειοληπτών που αν και αποδεδειγμένα μπορούν, αρνούνται να συνεργαστούν και εκ του πονηρού δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους.

 

 

 


elliniki trapeza

Η πώληση δανείων δεν είναι αυτοσκοπός


Είναι στις σκέψεις της τράπεζας η πώληση δανείων;

Η πώληση δανείων δεν είναι αυτοσκοπός. Εάν βέβαια για κάποιες υποθέσεις αυτή είναι η ιδανική λύση, τότε θα προχωρήσουμε.

Εχουμε ακτινογραφήσει το δανειακό μας χαρτοφυλάκιο και αυτήν τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια διαδικασία τμηματοποίησής του. Αξιολογούμε δηλαδή και ζυγίζουμε όλες τις επιλογές για κάθε δάνειο ξεχωριστά. Ομολογώ, όμως, ότι δεν βρισκόμαστε στο στάδιο, το οποίο να μας επιτρέπει να προχωρήσουμε με πωλήσεις δανείων.

Φυσικά, δεν σας αποκρύβω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για αγορά δανείων παρότι η κυπριακή αγορά είναι μικρή. Ομως είναι μόλις στο στάδιο της εκδήλωσης ενδιαφέροντος και πολύ μακριά από την ύπαρξη συγκεκριμένης προσφοράς, πόσο δε μάλλον συμφωνίας.

 

Εξετάζεται η εισαγωγή της μετοχής της τράπεζας σε άλλο Χρηματιστήριο εκτός Κύπρου;

Στο παρόν στάδιο δεν εξετάζεται. Βεβαίως, δεν μπορώ να πω ότι αποκλείουμε αυτό το ενδεχόμενο.

 

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy