Ισχυρισμοί εναντίον του δημόσιου κατήγορου στη δίκη Ρίκκου

Ο μάρτυρας υπεράσπισης Κωνσταντίνος Σταματίου, δικηγόρος στο γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους και Σία ΔΕΠΕ, αντεξεταζόμενος από τον δημόσιο κατήγορο Σάββα Αγγελίδη, κατά την ενώπιον του κακουργιοδικείου δίκη των Ρ. Ερωτοκρίτου, Α. Κυπρίζογλου, Π. Νεοκλέους και του δικηγορικού γραφείου Α. Νεοκλέους, ανέφερε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν η ιδιωτική ποινική που καταχώρησε ο Ηλίας Στεφάνου, εκ μέρους της παραπονούμενης εταιρείας AB PCO Investment Ltd προηγήθηκε της γνωμάτευσης που εξέδωσε για λογαριασμό της υπό αναφορά εταιρείας.

Ο Ηλίας Στεφάνου διορίστηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα δημόσιος κατήγορος στη δίκη, Ερωτοκρίτου, Κυπρίζογλου και Νεοκλέους και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο μάρτυρας, ο κ. Στεφάνου, που ενεργούσε με την ομάδα δικηγόρων της AB PCO, είχε αποκλειστική πληροφόρηση από τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ότι ο Παναγιώτης Νεοκλέους τελούσε υπό διερεύνηση.

Ο κ. Σταματίου επανέλαβε ότι ο Ηλίας Στεφάνου διορίστηκε δικηγόρος της κατηγορούσας αρχής από τις 23.4.2015. Ο μάρτυρας είπε ακόμα ότι η επιστολή με επισυνημμένη τη γνωμάτευση Στεφάνου φέρει ημερομηνία 17.12.2014.

Στις επανειλημμένες ερωτήσεις του κ. Αγγελίδη, ο οποίος κατέθεσε ως τεκμήρια δημοσιεύματα κυρίως της Cyprus Mail και τον εφημερίδων Φιλελεύθερος, Σημερινή και Αλήθεια, που αναφέρονταν σε διερεύνηση πιθανόν αδικημάτων σε βάρος του Παναγιώτη Νεοκλέους, κατά πόσο οι εκτός Κύπρου δικηγόροι της εταιρείας μπορούσαν να έχουν τη πληροφόρηση, όπως και ο ίδιος ο κ. Στεφάνου, ώστε να μην τίθεται θέμα προνομιακής ενημέρωσης από τη Νομική Υπηρεσία, ο κ. Σταματίου επαναλάμβανε ότι ήρθα στο Δικαστήριο να καταθέσω έγγραφα και αφήνω το Δικαστήριο να καταλήξει σε συμπεράσματα.

Ο κ. Σταματίου κατά την αντεξέταση του ανέφερε πως ο Ηλίας Στεφάνου ήταν μέλος της ομάδας δικηγόρων που αντιπροσωπεύουν και AB PCO και εξέφρασε την εκτίμηση πως η καταχώρηση ιδιωτικής ποινικής ήταν μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, προσθέτοντας ότι τα ποσά που διακυβεύονται είναι τεράστια.

Ο κ. Σταματίου αναφερόμενος στη γνωμάτευση Ηλία Στεφάνου είπε επίσης ότι πρώτη φορά βλέπει γνωμάτευση από δικηγόρο που δεν ήταν ανεξάρτητος.

Ο δημόσιος κατήγορος, αφού κατέθεσε τα δημοσιεύματα στο Κακουργιοδικείο τα οποία αναφέρονταν σε δωροδοκία του κ. Ρίκκου Ερωτοκρίτου από τον Νεοκλέους, υπέβαλε στον μάρτυρα ότι δεν αποτελούσε αποκλειστική πληροφόρηση του κ. Στεφάνου, ότι διενεργείτο η συγκεκριμένη έρευνα.

Οι Δικηγόροι του Παναγιώτη Νεοκλέους ζήτησαν αναβολή στην κατάθεση του επόμενου μάρτυρα υπεράσπισης Α. Σνάιτερ, επειδή όπως είπαν στο Κακουργιοδικείο θα καταθέσει σειρά εγγράφων τα οποία είναι σε ξένη γλώσσα και πρέπει να μεταφραστούν.

Το Κακουργιοδικείο αποδέχθηκε το αίτημα για αναβολή, χωρίς ένσταση από τους δημόσιους κατηγόρους, και πρόσθεσε άλλη μία δικάσιμο στις ήδη δύο ορισθείσες. Ως εκ τούτου η επόμενη δικάσιμος είναι η 20η Ιουλίου με έναρξη της συνεδρία του Κακουργιοδικείου στις 9.00, με την ίδια ώρα να συνεχίζεται την 21η Ιουλίου. Η πρόσθετη δικάσιμος ορίσθηκε για τις 9.30 της 25ης Ιουλίου.

Ο κ. Σταματίου κατέθεσε στο Κακουργιοδικείο ότι ο Ηλίας Στεφάνου ανήκει στην ομάδα δικηγόρων εταιρείας, η οποία ήταν αντίδικος σε δικαστική διαδικασία με αυστριακή εταιρεία την οποία υπερασπιζόταν ο κατηγορούμενος Παναγιώτης Νεοκλέους.

Ο κ. Στεφάνου με βάση τον μάρτυρα εμφανίζεται να εξέδωσε γνωμάτευση για λογαριασμό της εταιρείας με την οποία αντιδικούσε η εταιρεία που εκπροσωπούσε ο κ. Νεοκλέους και στη συνέχεια να χειρίστηκε ιδιωτική ποινική υπόθεση της εταιρείας αυτής.

Ο κ. Σταματίου κατέθεσε ότι ότι περί τα τέλη 2014 η εταιρεία Joma Industrial Source Corp δημοσίευσε έντυπο αναγκαστικής δημόσιας προσφοράς σχετικά με αριθμό μετοχών της αυστριακής εταιρείας, η οποία νωρίτερα είχε υπογράψει συμφωνία με την πετρελαϊκή CΑΤ Holding (Cyprus) Ltd ότι δεν θα υπέβαλλε προσφορά για τις μετοχές.

Στις 16.12.2014 ο Ηλίας Στεφάνου ως ιδιώτης υπέγραψε προσωπικά και καταχώρησε εκ μέρους της παραπονούμενης εταιρείας AB PCO Investment Ltd ιδιωτική ποινική στο επαρχιακό δικαστήριο Λευκωσίας με κατηγορούμενη την αυστριακή εταιρεία. Στις 10.2.2015 καταχωρήθηκε από την ΑΒ PCO άλλη αγωγή, στα πλαίσια της οποίας εκδόθηκε μονομερώς διάταγμα παγοποίησης για ποσό μέχρι 176,5 εκατ. ευρώ. Στα πλαίσιο της ενδιάμεσης αίτησης ζητήθηκε διάταγμα αποκάλυψης της συμφωνίας που υπέγραψαν η αυστριακή εταιρεία με την CAT και στην ένορκη δήλωση που καταχωρήθηκε για σκοπούς υποστήριξης της ενδιάμεσης αίτησης περιλαμβανόταν γνωμάτευση του Ηλία Στεφάνου.

Ο κ. Σταματίου κατέθεσε επιστολή των Γερμανών δικηγόρων της ΑΒ PCO προς τις εισαγγελικές αρχές της Φρανκφούρτης, με την οποία ζητούσαν όπως υποχρεωθεί η γερμανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να διατάξει την παράδοση αντιγράφου της συμφωνίας που είχε συναφθεί με την CAT.

Προς ενίσχυση τους αιτήματος υποδείκνυαν στους δημόσιους κατήγορους το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας διηύθυνε διερευνητική διαδικασία κατά του Κύπριου δικηγόρου Παναγιώτη Νεοκλέους αναφορικά με την ισχυρή υποψία για διαπλοκή με τον κ. Ερωτοκρίτου.

Ο κ. Σταματίου ανέφερε επίσης στην κατάθεση του ότι οκτώ ημέρες μετά την καταχώρηση του κατηγορητηρίου στην ενώπιον του κακουργιοδικείου υπόθεση , οι Γερμανοί δικηγόροι της ΑΒ PCO φαίνεται ότι πλέον πίεζαν με αίτημα για προσθήκη του Παναγιώτη Νεοκλέους στους κατηγορουμένους.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy