Ισχυρό δίχτυ προστασίας των αγροτών ο ΟΓΑ

Οι θέσεις των κομμάτων ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για το κλείσιμο του οργανισμού

Της Αθηνάς Ξενοφώντος

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις εκφράζονται από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας να βάλει λουκέτο στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας.

Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, Αντρος Καυκαλιάς, επισημαίνει πως αν υλοποιηθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί, το τίμημα για τον αγροτικό κόσμο θα είναι πολύ βαρύ. Προειδοποιεί ότι εάν η γεωργική ασφάλιση αποτελέσει ιδιωτική συμβολαιακή πράξη μεταξύ γεωργού και ασφαλιστικής εταιρείας, κανένας γεωργός θα αντέξει το ύψος των ασφαλίστρων.

Κατηγορεί την κυβέρνηση ότι άφησε τον ΟΓΑ να περιέλθει σε δεινή θέση, υποστελεχωμένο και χωρίς οικονομικούς πόρους, ανήμπορο να εκπληρώσει την αποστολή του, επιχειρώντας να τον απαξιώσει στη συνείδηση των αγροτών και της κοινωνίας.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ονούφριος Κουλλάς, σημειώνει ότι πλέον ο ΟΓΑ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές συνθήκες, ενώ η κρατική ενίσχυση κρίθηκε παράνομη από την ΕΕ. Ως εκ τούτου, προσθέτει, το κλείσιμό του είναι μονόδρομος. Εκφράζει επίσης τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργική παραγωγή από το κλείσιμό του, ενώ οι γεωργοί θα απαλλαγούν από τις λειτουργικές δαπάνες του ΟΓΑ, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό.


ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Ποιες κατά την άποψή σας θα είναι οι επιπτώσεις ή τα οφέλη από το κλείσιμο του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ);

2. Τι σημαίνει για τον γεωργό το άνοιγμα της γεωργικής ασφάλισης στις ιδιωτικές εταιρείες και μάλιστα με επιδότηση του ασφαλίστρου;

3. Πώς διασφαλίζεται η αλληλεγγύη μέσα από ένα νέο σχέδιο των διαφόρων κλάδων της αγροτικής οικονομίας;

4. Πώς θα καταστεί βιώσιμο και αποτελεσματικό το όποιο νέο σχέδιο;

5. Μέχρι σήμερα οι αποζημιώσεις παραχωρούνταν ανάλογα με την παραγωγή, ενώ τώρα θα είναι κατά έκταση. Ποια η διαφορά και πόσο αρνητικό ή θετικό είναι για τους παραγωγούς αυτό το στοιχείο;


Αντρος Καυκαλιάς, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας

antros kafkalias 2

1. Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης αποτέλεσε βασικό πυλώνα στήριξης και ισχυρό δίχτυ προστασίας του αγροτικού κόσμου και σημαντικό εργαλείο στα χέρια του κράτους για στήριξη της αγροτικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση, ωστόσο, με τη γνωστή πλέον τακτική της και τις νεοφιλελεύθερες συνταγές της έχει αφήσει τον οργανισμό να περιέλθει σε μια δεινή θέση, υποστελεχωμένο και χωρίς οικονομικούς πόρους, ανήμπορο να εκπληρώσει την αποστολή του, επιχειρώντας να τον απαξιώσει στη συνείδηση των αγροτών και της κοινωνίας, ούτως ώστε να εφαρμόσει τους σχεδιασμούς της.

Αποτέλεσμα, είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά και ενώ η σεζόν έχει ολοκληρωθεί, οι γεωργοί παραμένουν απλήρωτοι.

Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης για κλείσιμο του οργανισμού το τίμημα για τον αγροτικό κόσμο θα είναι πολύ βαρύ, αφού είναι καλά γνωστό πως μέσα από το θεσμό της γεωργικής ασφάλισης επιδοτείται η γεωργική δραστηριότητα.

2. Είναι αλήθεια ότι χωρίς επιδότηση του ασφαλίστρου από το κράτος ο θεσμός της γεωργικής ασφάλισης δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει, διότι μόνο με τη συνεισφορά των γεωργών δεν θα υπήρχαν οι δυνατότητες να ανταποκριθεί το ταμείο στις ανάγκες για αποζημιώσεις. Ως εκ τούτου η επιδότηση του ασφαλίστρου από το κράτος είναι επιβεβλημένη.

Εάν, λοιπόν, το κράτος προφασιζόμενο διάφορες αιτιάσεις, περιορίσει ή τερματίσει τη συνεισφορά του στο θεσμό και η γεωργική ασφάλιση αποτελέσει ιδιωτική συμβολαιακή πράξη μεταξύ γεωργού και ασφαλιστικής εταιρείας, κανένας γεωργός θα μπορεί να αντέξει το ύψος των ασφαλίστρων που θα απαιτούν οι ασφαλιστικές εταιρείες. Εστω και αν η κυβέρνηση -αφού θα πρόκειται για ιδιωτικά ασφάλιστρα- δεν θα έχει πρόβλημα να τα επιδοτεί!

3. Θέλω να σημειώσω με έμφαση πως κανένας θεσμός γεωργικής ασφάλισης μπορεί να υπάρξει και μπορεί να είναι βιώσιμος, εάν δεν διαπνέεται από αρχές ομαδικότητας και αλληλεγγύης μεταξύ των κλάδων. Αυτές οι αρχές θα πρέπει να διαφυλαχθούν σαν κόρη οφθαλμού.

Η καθολική εφαρμογή της γεωργικής ασφάλισης οριζοντίως και καθέτως και η υποχρεωτική συμμετοχή όλων των κλάδων και παραγωγών είναι εκ των ων ουκ άνευ, οπότε οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις γίνονται από την κυβέρνηση ή από άλλους για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων πρέπει να εγκαταλειφθούν. Στην περίπτωση που η γεωργική ασφάλιση δεν θα καθίσταται υποχρεωτική, ο θεσμός δεν θα μπορεί να αντέξει.

4. Πρώτα να ξεκαθαρίσω το εξής: Ο ΟΓΑ έχει περιέλθει σε αυτή την κακή κατάσταση, επειδή η κυβέρνηση δεν έχει καταβάλει το μερίδιό της στα ταμεία του οργανισμού. Εάν η κυβέρνηση δεν τερμάτιζε τη συνεισφορά της από το 2014, τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τον Οργανισμό, ο οποίος θα είχε τα αποθέματα που χρειαζόταν. Συνεπώς να επαναλάβω πως χωρίς την κρατική στήριξη δεν είναι δυνατό οποιοδήποτε σχέδιο γεωργικής ασφάλισης να είναι βιώσιμο.

Ωστόσο, να σημειώσω πως η καθολική υποχρεωτική ασφάλιση όλων των καλλιεργειών από τον ΟΓΑ και η συνεπακόλουθη συνεισφορά των γεωργών θα ενισχύσει τη θέση του οργανισμού.

5. Η κυβέρνηση εισηγείται αντί η αποζημίωση να δίνεται με βάση τις ποσότητες παραγωγής (κιλά), να υπολογίζεται με βάση την έκταση της καλλιεργήσιμης γεωργικής γης (δεκάρια). Εκτιμώ ότι αυτή η ρύθμιση, η οποία αποσυνδέει την παραγωγή από τη χρηματοδότηση, κινείται προς τη λανθασμένη κατεύθυνση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το στόχο για μια παραγωγική γεωργία και ποιοτική αναβάθμιση των γεωργικών προϊόντων.

Την ίδια στιγμή η νέα φόρμουλα που εφαρμόζει αποβαίνει εις βάρος της τσέπης των παραγωγών, καθότι οι αποζημιώσεις που έχουν λάβει είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές.


Ονούφριος Κουλλάς, Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου

onoufrios koulla

1. Κατ’ αρχάς πρέπει να κάνουμε το διαχωρισμό του θεσμού της γεωργικής ασφάλισης από τον ΟΓΑ. Γεωργική ασφάλιση πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει. Σε αυτό συμφωνούμε όλοι. Ο ΟΓΑ, ωστόσο, δεν μπορεί να ανταποκριθεί πλέον στις σημερινές συνθήκες. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι τα έσοδα που έχει από τους γεωργούς, δηλαδή από τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα, μόλις που καλύπτουν τα λειτουργικά του έξοδα. Συνεπώς δεν απομένει σχεδόν τίποτα για να μπορεί να καταβάλει αποζημιώσεις σε περίπτωση ζημιών. Επίσης, η κρατική ενίσχυση που καταβάλλετο στο παρελθόν από το κράτος στον ΟΓΑ (50% των ασφαλίστρων) κρίθηκε παράνομη. Τούτου δοθέντος, συνιστά μονόδρομο το κλείσιμο του ΟΓΑ, αλλά και η εκπόνηση ενός νέου ασφαλιστικού σχεδίου που θα λειτουργεί πραγματικά προς όφελος των γεωργών. Είμαι βέβαιος ότι από το κλείσιμο του ΟΓΑ θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για τη γεωργική παραγωγή και τους γεωργούς μας. Και μόνο που οι γεωργοί θα απαλλαγούν σχεδόν από το σύνολο των λειτουργικών δαπανών του ΟΓΑ, είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

2. Το άνοιγμα της γεωργικής ασφάλισης, δηλαδή η κατάργηση του κρατικού μονοπωλιακού καθεστώτος, δεν είναι επιλογή. Είναι μία απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορεί το κράτος να επιδοτεί τα ασφάλιστρα κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το κράτος δύναται να επιχορηγεί τα ασφάλιστρα των γεωργών υπό την προϋπόθεση ότι η αγορά είναι ανοιχτή για κάθε εθνική και κοινοτική ασφαλιστική εταιρεία. Κατά συνέπεια ο γεωργός θα απολαμβάνει αυτή την επιδότηση έχοντας, ταυτόχρονα, την επιλογή σε ποια εταιρεία να ασφαλιστεί. Βεβαίως και το ίδιο το κράτος, ίσως το Τμήμα Γεωργίας και όχι ο ΟΓΑ, θα μπορούν να ασφαλίζουν τους γεωργούς. Ιδίως σε περίπτωση αδυναμίας των ιδιωτικών εταιρειών. Αυτό δεν απαγορεύεται από το κοινοτικό δίκαιο. Η κλειστή αγορά είναι το πρόβλημα.

3. Η ασφαλιστική βιομηχανία εν γένει στηρίζεται σε μία μορφή αλληλεγγύης. Μπορεί κάποιος να πληρώνει ασφάλιστρα για πολλά χρόνια και να μην προκύψει καμία απαίτηση από την ασφάλειά του. Από τα ασφάλιστρα των πολλών πληρώνονται όσοι τελικά θα αντιμετωπίσουν τον ασφαλίσιμο κίνδυνο. Αν, όμως, με τη λέξη αλληλεγγύη εννοούμε ότι κάποιοι κλάδοι παραγωγής, ή ορισμένοι γεωργοί, θα καταβάλλουν τα ίδια ασφάλιστρα, ενώ έχουν λιγότερο κίνδυνο, τότε αυτό συνιστά στρέβλωση του συστήματος που ωθεί στην αυξημένη ανάληψη κινδύνων από μέρους των ασφαλισμένων.

4. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον Υπουργό Γεωργίας, το νέο σχέδιο θα έχει δύο διασυνδεδεμένα σκέλη: (α) ασφάλιση με σημαντική επιδότηση του ασφαλίστρου και (β) αποζημίωση από το κράτος με το εθνικό πλαίσιο στήριξης. Συνδυάζοντας και τα δύο οι γεωργοί μας θα μπορούν να έχουν μία κάλυψη από ζημιές μέχρι και 80%, που είναι και το μέγιστο ποσοστό που επιτρέπει το κοινοτικό δίκαιο. Αυτή η εγγύηση για παραχώρηση στις πλείστες περιπτώσεις ενός τέτοιου μεγάλου ποσοστού κάλυψης θα είναι πρωτοφανής. Οι αποζημιώσεις από τον ΟΓΑ, με βάση τον νόμο του, ήταν κατά πολύ λιγότερο ποσοστό.

5. Δεν είμαι βέβαιος ότι το νέο ασφαλιστικό σχέδιο θα έχει αυτήν τη διαφοροποίηση ως προς τον τρόπο υπολογισμού. Σε κάθε περίπτωση, σημασία θα έχει το ποσοστό κάλυψης, που, όπως είπα προηγουμένως, θα είναι αισθητά υψηλότερο από ό,τι σήμερα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy