Ισοπεδώνουν τις παραλίες τη μια μετά την άλλη – Σειρά πήρε η παραλία De Costa

Με μπουλντόζες του Δήμου Παραλιμνίου η καταστροφή στον Πρωταρά

Το όργιο καταστροφής των φυσικών παραλιών της περιοχής Πρωταρά από τον Δήμο Παραλιμνίου συνεχίζεται. Μετά τις παραλίες Σειρήνα, Γλυτζιά Νερά και Green Bay, σειρά πήρε η μικρή ακτή De Costa όπου ήδη έχουν αφήσει τα σημάδια τους οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς του Δήμου Παραλιμνίου.

Πρόκειται για μια μικρή αλλά μαγευτική παραλία στην περιοχή Πρωταρά με απαράμιλλη φυσική ομορφιά, η οποία όμως αποτελεί ήδη παρελθόν. Η ιδιαιτερότητα της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής είναι η δυσκολία πρόσβασης στο νερό λόγω της βραχώδους φυσικής μορφής του τοπίου.

Για την πλήρη αλλοίωση αυτής της φυσικής ομορφιάς… φρόντισε ήδη ο Δήμος Παραλιμνίου, τα σημάδια του οποίου είναι εμφανή όπως μαρτυρά η φωτογραφία. Προκειμένου να δημιουργήσει τεχνητή πρόσβαση προς το νερό, ο Δήμος Παραλιμνίου “εξαπέλυσε” τις μπουλντόζες οι οποίες έχουν κυριολεκτικά ισοπεδώσει το φυσικό περιβάλλον. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, οι εργασίες από τα δημοτικά συνεργεία έρχονται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας σε διπλανό ξενοδοχείο το οποίο, με αυτό τον τρόπο, αποκτά πρόσβαση στην παραλία μέσω χωμάτινου δρόμου που έχει δημιουργήσει ο Δήμος Παραλιμνίου.

Η απαράδεκτη κατάσταση με τις επεμβάσεις στις παραλίες του Πρωταρά από τον Δήμο Παραλιμνίου συνεχίζεται από το 2014 χωρίς να αντιδρά κανένα αρμόδιο όργανο του κράτους. Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών έχει καταγγείλει αυθαίρετες, παράτυπες και παράνομες επεμβάσεις στη Ζώνη Προστασίας της Παραλίας (ΖΠΠ), οι οποίες πλέον έχουν γίνει επαναλαμβανόμενη πρακτική του Δήμου Παραλιμνίου.

Σύμφωνα με την Πρωτοβουλία, ο Δήμος Παραλιμνίου οικειοποιείται τα οικολογικά αγαθά όλων μας και τα καταστρέφει με στόχο την εμπορευματοποίησή τους και την εμπορική εκμετάλλευση των παραλιών. Η εκστρατεία αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος με σκοπό την αύξηση του χώρου των λουομένων και των δυνατοτήτων εμπορικής εκμετάλλευσης από το δήμο άρχισε το 2014 με παράνομες επεμβάσεις στην ακτογραμμή Κάππαρη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στην παραλία Γλυτζιά Νερά έγιναν επεμβάσεις δύο φορές. Το 2016, παρόμοιες παρεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν και στην παραλία Σειρήνα, οι οποίες παραβίαζαν ξεκάθαρα την άδεια που είχε εξασφαλίσει ο δήμος από το Τμήμα Περιβάλλοντος και η οποία αφορούσε διαφορετικές εργασίες από αυτές που πραγματοποιήθηκαν.

Το καλοκαίρι που πέρασε ήταν η σειρά της παραλίας Green Bay, εφαπτόμενη της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής Νησιά να δεχθεί την εγκληματική αλλοίωση της φύσης από τα δημοτικά συνεργεία. Από το 2014 έχουν γίνει αλλεπάλληλες καταγγελίες με φωτογραφικά ντοκουμέντα στη δημόσια σφαίρα για εγκληματικές επεμβάσεις του Δήμου Παραλιμνίου κυρίως σε τρεις παραλιακές περιοχές, στον Κάππαρη, στην Αγία Τριάδα και στη Σειρήνα. Τον Απρίλιο του 2014 είχε πραγματοποιηθεί και εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχείο Παραλιμνίου υπό το σύνθημα “Θέλουμε φυσικές, όχι τεχνητές παραλίες”.

Δεν υπήρξε όμως καμία ανταπόκριση από πλευράς δημαρχείου που συνεχίζει την ίδια πορεία, ενώ αδιάφορα συνεχίζει να σφυρίζει και η κυβέρνηση.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy