Ιταλία – Μια ωρολογιακή βόμβα

Του

Αμβρόσιου Προδρόμου*

Οι πρόσφατες εκλογές στην Ιταλία έφεραν εξελίξεις και ανακατατάξεις τόσο στην ίδια τη χώρα όσο και σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξελίξεις οι οποίες αφορούν σωρεία θεμάτων, κοινωνικού αλλά και οικονομικού χαρακτήρα. Όλα αυτά θα πρέπει να εξετασθούν μέσα από μια συγκεκριμένη οπτική γωνία. Αυτή αφορά το γεγονός ότι η Ιταλία αποτελεί την 8η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη του πλανήτη, τη 4η στην ΕΕ και την 3η στην Ευρωζώνη. Όλα αυτά δημιουργούν ένα ιδιαίτερα πολύπλοκο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον, στο οποίο η Ιταλία έχει ρόλο και λόγο. Για την Κύπρο όλα αυτά έχουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία, γιατί υπάρχει η εμπλοκή της Ιταλίας στο ενεργειακό σχεδιασμό μας.

Στις πρόσφατες εκλογές η Ιταλία ανέδειξε 45ο Πρωθυπουργό της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, δηλαδή περίπου κάθε 18 μήνες η Ιταλία έχει νέο ηγέτη. Όλα αυτά δημιουργούν μια σχετική αστάθεια η οποία μεταφέρεται στην οικονομική ζωή της χώρας με τις ανάλογες επιπτώσεις. Τα αποτελέσματα των εκλογών έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η Λίγκα του Βορρά και το Κίνημα των Πέντε Αστέρων «πόνταραν» όλα τα λεφτά τους σε δύο βασικά σημεία. Το πρώτο αφορά την οικονομία και την πιθανότητα η Ιταλία να εξέλθει εκτός της Ευρωζώνης. Όλοι μας μπορούμε να αντιληφθούμε τις αλυσιδωτές επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη. Η Ιταλία δεν είναι ούτε Μάλτα, ούτε Κύπρος, αλλά ούτε και Λουξεμβούργο. Με ΑΕΠ €1,8 τρις, η Ιταλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο. Προσωπικά εκτιμούμε ότι η Ιταλία δεν θα προβεί σε μια τέτοια ενέργεια, τουναντίον, θα χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο θέμα για να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη, τη στιγμή που το αντίπαλο δέος στην Ευρώπη, αυτό της Γερμανίας και της Γαλλίας, φαίνεται ότι συμμαχεί.

Το δεύτερο θέμα αφορά την εισροή ξένων μεταναστών στη χώρα. Είναι πολύ καλά γνωστό ότι τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα έχουν απορροφήσει τη μεγάλη μάζα των μεταναστών από διάφορες χώρες όπως είναι η Συρία, οπότε πρέπει να θεωρείται απολύτως φυσιολογικό ότι σε αυτό το θέμα δεν θα κάνουν πίσω. Τι να περιμένουμε από αυτή τη στάση; Μάλλον μαζική και οργανωμένη εκδίωξη των ανθρώπων αυτών. Η εξέλιξη αυτή θα αποτελεί ακόμα ένα λιθαράκι στην ακροδεξιά τάση της ΕΕ. Από τη στιγμή που η ΕΕ απέτυχε να αντιμετωπίσει μέσα από συλλογικό πνεύμα το θέμα αυτό, τότε δεν πρέπει να μας προξενεί καμιά εντύπωση το συγκεκριμένο θέμα. Άλλα θέματα που αντιμετωπίζει Ιταλία είναι το υψηλό ποσοστό ανεργίας (11%), η ανεργία ανάμεσα στους νέους (31.7%), καθώς και η αυξανόμενη εργασία μερικής απασχόλησης, η οποία ανέρχεται στα 3,5 εκ. ανθρώπους. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στην οικονομία της χώρας. Παρόλ’ αυτά, τα προηγούμενα θέματα δεν είναι τα πιο σημαντικά. Το Δημόσιο Χρέος της Ιταλίας ανέρχεται στο 131,8% του ΑΕΠ, ποσοστό το οποίο την κατατάσσει στην 3η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μετά από την Ιαπωνία και την Ελλάδα. Θεωρούμε ότι οι εκλογές στην Ιταλία θα έχουν τεράστια επίδραση στη χώρα αλλά και στην ΕΕ. Η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το χειρότερο σενάριο (σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ). Σε μια χώρα όπου το πιο σταθερό χαρακτηριστικό είναι η πολιτική αστάθεια, το μέλλον είναι απολύτως αβέβαιο και απρόβλεπτο…

*Ακαδημαϊκός – Διδάκτωρ Διοίκησης Επιχειρήσεων,

Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy