Ύβρεις αντί επιχειρημάτων από τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Διγενής»

Στο μεταξύ, έντονα προκλητικός εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος «Διγενής», Παναγιώτης Γιώρκας, ο οποίος στη διάρκεια της μεσημβρινής τηλεοπτικής εκπομπής του ΡΙΚ υποστήριξε ότι το Ίδρυμα θέλει να δημιουργήσει μόνο ένα μουσείο και δεν δίστασε να κάνει λόγο για «αυτοαποκαλούμενους αντιστασιακούς» και «αυτοαποκαλούμενους δημοκράτες», απευθυνόμενος στον Γραμματέα του Παγκύπριου Συνδέσμου Δημοκρατικών Αντιστασιακών Χρυσόστομο Πασιαρδή, όταν ο τελευταίος μίλησε για «παραχάραξη της ιστορίας και βάναυση προσπάθεια καταστρατήγησης του τι έχει συμβεί στον τόπο μας και τι πληρώνει ακόμα ο λαός μας εξ αιτίας των εγκλημάτων του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β’».

Ο κ. Πασιαρδής υπέδειξε ότι η αντίληψη και η στάση του Παναγιώτη Γιώρκα επίσης συνιστά παραχάραξη της ιστορίας αφού, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «άνθρωποι που υποστηρίζουν τον καταστροφέα της Κύπρου χαρακτηρίζουν αντιδημοκρατικούς αυτούς που αγωνίστηκαν και έδωσαν αίμα για την προάσπιση της δημοκρατίας».

Ξεσηκωμός κατά του μνημείου του Γρίβα

Η αίτηση που υποβλήθηκε στο Δήμο, αντίθετη με το καταστατικό του Ιδρύματος

Η προχθεσινή συγκέντρωση στη Λεμεσό για καταδίκη της απόφασης του Δήμου να παραχωρήσει άδεια ανέγερσης μνημείου του Γρίβα ήταν μόνο η αρχή των αντιδράσεων των δημοκρατικών πολιτών που δηλώνουν πανέτοιμοι και για άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Τόσο το ΑΚΕΛ που πρωτοστατεί όσο και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις αναμένεται να ανακοινώσουν μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα νέες μαζικότερες κινητοποιήσεις με στόχο να μην εφαρμοστεί, για κανένα λόγο, η απόφαση του Δήμου.

Ιδιαίτερα αγανακτισμένοι με την απόφαση των κομμάτων ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Συμμαχία Πολιτών και Αλληλεγγύη και την αποχή-συνενοχή του δημάρχου κ. Νικολαΐδη είναι συγγενείς των θυμάτων της εγκληματικής δράσης της ΕΟΚΑ Β’ και του Γρίβα και γενικότερα όλοι εκείνοι οι προερχόμενοι από τις τάξεις της Αριστεράς και άλλων δημοκρατικών δυνάμεων, οι οποίοι αντιστάθηκαν τόσο στις προ-πραξικοπηματικές εγκληματικές ενέργειες του Γρίβα και των παράνομων ομάδων του όσο και κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία.

 

Πολιτικό το ζήτημα

Σε απάντηση των ισχυρισμών του Παναγιώτη Γιώρκα, ο επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ Μιχάλης Σωκράτους αναφέρει ότι η αίτηση που υποβλήθηκε στο Δήμο Λεμεσού αφορά, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία τύμβου-μνημείου του Γρίβα και εκθεσιακού χώρου, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το καταστατικό του Ιδρύματος του Διγενή, τονίζοντας για μια ακόμα φορά ότι το ζήτημα είναι απόλυτα πολιτικό και όχι τεχνικό ή πολεοδομικό.

Ο Επαρχιακός Γραμματείας του ΑΚΕΛ Λεμεσού, Γιώργος Γεωργίου, μιλώντας προχθές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την επαρχιακή διοίκηση Λεμεσού, διαμήνυσε πως η Κύπρος μπορεί να οικοδομήσει μέλλον και προοπτική «και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν κόμματα και υποψήφιοι Πρόεδροι, πως μόνο όταν σέβεσαι την ιστορία σου, όταν δεν ξεχνάς τα εγκλήματα και όταν με ενέργειες και πράξεις καθημερινές σου, αποδεικνύεις αυτό που επαγγέλλεσαι, τον αγώνα για την ειρήνη, τη φιλία, τη συμβίωση, την ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας». Χρήστος Χαραλάμπους

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy