John Per μπαχαρικά και βότανα. Γευστικά συστατικά της φύσης.

Πικάντικα χρωματιστά μπαχαρικά από την Ανατολή και εξωτικά αποξηραμένα λουλούδια από τα βουνά της Μεσογείου, όλα μας ταξιδεύουν με το ξεχωριστό τους άρωμα, γεύση, χρώμα και υφή που προσθέτουν στα φαγητά και ροφήματά μας.

Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και μπαχαρικών είναι επίσης γνωστές από την αρχαιότητα και σήμερα όλο και περισσότερο στρεφόμαστε σε αυτά για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Ας κάνουμε, λοιπόν μαζί, ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των βοτάνων και μπαχαρικών JohnPer.

Η ιστορία των προϊόντων John Per ξεκίνησε το 1989 από τον ιδιοκτήτη Ανδρέα Περικλέους. Το πάθος του κ. Ανδρέα με τα μπαχαρικά και την μαγειρική τον ενέπνευσε να αρχίσει την εισαγωγή κάποιων μπαχαρικών και την πώλησή τους σε κάποια μικρά καταστήματα της Κύπρου.

Σιγά σιγά, στα οικογενειακά του αγροκτήματα στο χωριό του, Πραιτώρι της Πάφου, άρχισε και την παραγωγή κάποιον βοτάνων και έτσι δημιουργήθηκε η εταιρία JohnPer, την οποία ονόμασε έτσι προς τιμήν του αγαπημένου του πάτερα Ιωάννη Περικλέους.

Για τα προϊόντα John Per χρησιμοποιούνται πρώτες ύλες μόνο άριστης ποιότητας που έχουν επιλεγεί προσεκτικά από εξωτερικούς αλλά και ντόπιους παραγωγούς. Η John Per προσφέρει μια ευρεία ποικιλία βοτάνων και μπαχαρικών όπως Ελληνική Ρίγανη, Κυπριακό Δυόσμο, Κιτρινόριζα από την Ινδία, Πάπρικα από την Ισπανία, Εστραγκόν από την Γαλλία, και άλλα πολλά που προσφέρουν νοστιμιά αλλά και ευεργετικές ιδιότητες στη ζωή μας.

Τα προϊόντα προσφέρονται σε διάφορα είδη συσκευασιών όπως γυάλινα μπουκαλάκια, μύλοι και σακουλάκια που είναι κατασκευασμένα από ειδικά υλικά ώστε να μην φθείρονται, και να διατηρούν αναλλοίωτο το άρωμα, τη γεύση και τα ενεργά συστατικά των προϊόντων. Πάντοτε με άριστες προδιαγραφές υγιεινής και χωρίς συντηρητικά. Εχτός από 100% φυσικά βότανα και μπαχαρικά, η JohnPer προσφέρει και έτοιμα μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων όπως μείγμα για κοτόπουλο, ψάρι, σουβλάκι, σαλάτα, πατάτες και τζατζίκι.

Πώς όμως ξεχωρίζουμε τα βότανα από τα μπαχαρικά; Τα μπαχαρικά προέρχονται από το αποξηραμένο τμήμα ενός φυτού πουπεριέχειαρωματικές, πικάντικεςκαικαυστικέςουσίες. Μπορεί να είναι σπόρια, καρποί, ρίζες, βολβοί καιφλοιοί. Υπάρχουν αμέτρητα είδη μπαχαρικών και το κάθε ένα είναι μοναδικό και προσθέτει τον δικό του χαρακτηριστικό στα φαγητά μας αλλά και πολλά οφέλη στην υγειά μας.

Το μαύρο πιπέρι αποτελεί ένα από τα βασικότερα μπαχαρικά μαγειρέματος, αφού όπως και το αλάτι, κατέχει εξέχουσα θέση στις κουζίνες όλου του κόσμου. Χρησιμοποιείται σε σχεδόν όλα τα φαγητά όπως σε σαλάτες, σάλτσες, κρεατικά, λαχανικά και ζυμαρικά. Εκτός από την ιδιαίτερη πικάντικη γεύση που δίνει, το μαύρο πιπέρι  βοηθά και στην αποτοξίνωση του σώματός μας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βοηθά την διαδικασία της αποβολής των τοξικών ουσιών. Επιπλέον, μπορεί να λειτουργήσει κατά του άγχους, αλλά και της κατάθλιψης, αφού η πιπερίνη που περιέχει, έχει την ιδιότητα να τονώνει το νευρικό σύστημα και να βοηθά στην ομαλότερη λειτουργία του.

 Τα βότανα είναι τα φυλλώδη ή ανθοφόρα μέρη ενός φυτού. Τα βότανα εκτός από άρωμα και γεύση που προσφέρουν στα φαγητά και ροφήματα, προσφέρουν και οφέλη στην υγεία μας. Τα τελευταία χρόνια στρεφόμαστε όλο και περισσότερο στα βότανα, επιδιώκοντας να βρούμε μια εναλλακτική-φυσική λύση τουλάχιστον για τα ήπια προβλήματα που μας απασχολούν.

Η ρίγανη είναι το πιο δημοφιλές βότανο της Μεσογείου και αποτελεί λατρεμένο βότανο της Ελληνικής και της Κυπριακής κουζίνας. Κρεατικά, σαλάτες, πίτες και πατάτες αποκτούν μια πιο ιδιαίτερη γεύση, όταν απλώς προστεθεί μια μικρή ποσότητα ρίγανης. Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη C, Ε, Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο και β-καροτίνη. Έχει αντιβακτηριδιακή και αντιοξειδωτική δράση και είναι πολύτιμη για πολλά προβλήματα του στομαχιού και ιδιαίτερα τη γαστρική ατονία.

Τα προϊόντα John Per διανέμονται στην Κυπριακή αγορά από την εταιρία Tryfon Tseriotis Ltd.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Δεν είναι ιατρική συμβουλή και δεν αποτελούν προϊόντα αντικατάστασης φαρμάκων. Για οποιαδήποτε πάθηση και θεραπεία πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy