Juncker: Η ΕΕ χρειάζεται επανεκκίνηση

Η μεγάλη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Προσφωνώντας την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το 2015, ο κ. Γιούνκερ είπε θα πρέπει να δώσουμε “μια νέα εκκίνηση την Ευρώπη”.

Ανέφερε ότι η Επιτροπή εξελέγη με μια καθαρή πολιτική αποστολή, δηλαδή τις δέκα προτεραιότητες όπως αυτές έχουν τεθεί στις πολιτικές κατευθύνσεις. Οι πολίτες, είπε, αναμένουν την ΕΕ να κάνει τη διαφορά στις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις και επιθυμούν λιγότερη παρεμβολή, όπου τα κράτη μέλη είναι σε καλύτερη θέση για να μπορούν να ανταποκριθούν.

Η μεγάλη προτεραιότητα της Επιτροπής είναι η ανάπτυξη και η απασχόληση, είπε.

Ανέφερε ότι πέρα από το πρόγραμμα επενδύσεων υπάρχουν προγράμματα φορολόγησης και δημοσιονομικών θεμάτων.

Τόνισε ότι η Επιτροπή θα υποβάλει ένα πρόγραμμα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής και φορολογικής απάτης. “Εκεί που αποκτούνται κέρδη να φορολογούνται. Αυτό θα γίνει το 2015, όπως είχα πει”, είπε.

Κάλεσε τον πρώτο Αντιπρόεδρο της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς να εξηγήσει το πρόγραμμα.

Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε ότι η Επιτροπή θα εγκαταλείψει το πακέτο για την κυκλική οικονομία και θα το αντικαταστήσει με ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο το 2015 και θα αλλάξει τους κανονισμούς για την ποιότητα του αέρα.

Ευρωβουλευτής φώναξε “ντροπή” όταν ανακοινώθηκε από τον κ. Τίμερμανς ότι θα εγκαταλειφθεί το πακέτο για την κυκλική οικονομία, ο οποίος αντέδρασε λέγοντας ότι η νέα πρόταση θα έρθει το 2015. “Θα το κάνουμε αυτό πολύ σύντομα γιατί θέλουμε να προτείνουμε κάτι το οποίο θα είναι πιο φιλόδοξο”, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ΕΕ.

Ο κ. Τίμερμανς δήλωσε ότι αυτό που παρουσιάζεται σήμερα είναι ο οδηγός για να μπορέσει η Ευρώπη να επιστρέψει στην εργασία με βάση καθαρές προτεραιότητες. Ανέφερε ότι το 2015 θα είναι η χρονιά που θα παραδώσουμε το Επενδυτικό Σχέδιο που ανακοινώσαμε για να ενθαρρύνουμε την οικονομία, να διανοίξουμε ευκαιρίες για την Ψηφιακή Ενιαία Αγορά για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, θα εφαρμοστεί η Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Ενωση και θα προωθηθεί μια νέα ισοζυγισμένη ευρωπαϊκή ατζέντα για θέματα μετανάστευσης, ώστε να υπάρξει καλύτερη διαχείριση, αλλά και η Ευρώπη να καταστεί ελκυστικός τόπος για εκείνους που έχουν ταλέντο.

Για τις κλιματικές αλλαγές, αναφέρθηκε στην τροποποιημένη πρόταση, λέγοντας ότι δεν πρόκειται για οποιοδήποτε συμβιβασμό στους στόχους που έχουν τεθεί, αλλά σύντομα να υπάρχει καθαρότερος αέρας στην Ευρώπη.

Για το θέμα της μητρότητας είπε ότι επιθυμία είναι όπως περισσότερες γυναίκες εργάζονται στην ΕΕ. Είπε ότι αν τους επόμενους έξι μήνες δεν προωθηθεί η οδηγία για την άδεια μητρότητας, τότε θα εγκαταλειφθεί και η Επιτροπή θα έρθει με μια νέα πρόταση για να σπάσει αυτή η γυάλινη οροφή, είπε χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει επέκταση της άδειας μητρότητας από 18 στις 20 βδομάδες, αλλά η οδηγία έχει μπλοκαριστεί από το 2009.

Μίλησε επίσης για ένα βαθύτερο δομημένο διάλογο με τα τρία όργανα, Ευρωβουλή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ο κ. Γιούνκερ κάλεσε τον κ. Τίμερμανς να εξετάσει νομοσχέδια που εκκρεμούν ως μέρος της προσπάθειας για καλύτερο νομοθετικό έργο. Συνολικά 80 νομοσχέδια που εκκρεμούν θα αποσυρθούν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης που ακολούθησε, ο κ. Γιούνκερ επικρίθηκε από ευρωβουλευτές για τα σχέδιά της Επιτροπής να αποσύρει νομοσχέδια και προτάσεις.

Απαντώντας, ο κ. Γιούνκερ, φανερά απογοητευμένος είπε ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει αυτά που ειπώθηκαν.

Ανέφερε ότι αποσύρθηκαν προγράμματα τα οποία έβρισκαν την αντίδραση του ΕΚ, αλλά κανείς δεν το ανέφερε αυτό.

Η ψηφοφορία για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του Ιανουαρίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy