Κ. Κληρίδης: «Υπουργέ, παρανομείτε!»

Αλλαγές στη σύνθεση του ιατροσυμβουλίου και αποφάσεις χωρίς τεκμηρίωση

Δύο επιστολές της Νομικής Υπηρεσίας που προειδοποιούσαν ότι η μεταφορά του καταδίκου Παναγιώτη Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο είναι «παράνομη», αποκαλύπτει η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Επίσης αποκαλύπτει ότι προηγήθηκε και τρίτη επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα, η οποία μάλιστα ήταν «σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος», όταν το Υπουργείο Δικαιοσύνης επιχείρησε να παραπλανήσει τη Διεύθυνση των Κεντρικών Φυλακών προκειμένου να την αποτρέψει από το να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή προς τη Διευθύντρια του Τμήματος Φυλακών, ημερομηνίας 19/5/2017, για την παραχώρηση της απαιτούμενης έγκρισης για τη μεταφορά του Παναγιώτη Νεοκλέους από τις Κεντρικές Φυλακές στο Μέλαθρο. Επειδή όμως η Διευθύντρια των Φυλακών εξέφρασε την πρόθεσή της να ζητήσει γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία ως προς τη νομιμότητα της πιο πάνω ενέργειας, ο ΓΔ του Υπουργείου Δικαιοσύνης επιχείρησε να την αποτρέψει υποστηρίζοντας ότι «η επιδίωξη λήψης νομικής γνωμάτευσης επί του θέματος δεν θεωρείται αναγκαία, καθώς όπως πληροφορήθηκαν προφορικά από τον Γενικό Εισαγγελέα, ο Κανονισμός 72(1) είναι σαφής και ότι οι διατάξεις του Κανονισμού 72(2) δεν τυγχάνουν εφαρμογής στις περιπτώσεις παραπομπής από το κράτος σε ιδιωτικά ιδρύματα».

20170107.pdf - Adobe Acrobat Pro

Η πιο πάνω επιστολή δεν κοινοποιήθηκε προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος πληροφορήθηκε για το περιεχόμενό της αργότερα και αντέδρασε. Όπως αναφέρεται στην έκθεση ο Γενικός Εισαγγελέας έστειλε επιστολή «σε ιδιαίτερα αυστηρό ύφος» τονίζοντας ότι ο ισχυρισμός του ΓΔ του Υπουργείου «δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα». Μετά την επιστολή του Γενικού Εισαγγελέα ο ΓΔ του Υπουργείου έστειλε νέα επιστολή προς τη Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών κάνοντας λόγο για… «παρεξήγηση». Η πρώτη επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στάλθηκε στις 31/5/2017 και σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η απόφαση του τέταρτου ιατροσυμβουλίου ότι μόνο ένα ιατρικό κέντρο στη Λεμεσό μπορούσε να παρέχει νοσηλεία στον Παναγιώτη Νεοκλέους, «δεν αιτιολογείται».

Επίσης αναφέρεται ότι το ιατροσυμβούλιο δεν φαίνεται να έχει προβεί σε οποιαδήποτε έρευνα. Σημειώνεται ότι υπάρχει έκθεση του ιατρικού λειτουργού των Φυλακών ότι υπάρχουν «τουλάχιστον είκοσι εξειδικευμένα κέντρα» στη Λευκωσία που θα μπορούσαν να παρέχουν νοσηλεία στον Παναγιώτη Νεοκλέους. Ακόμη σε σχέση με την απόφαση για μεταφορά του κρατούμενου στο Μέλαθρο η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι το «το ιατροσυμβούλιο φαίνεται να αγνοεί τις πρόνοιες» της νομοθεσίας που καθορίζει ότι η μεταφορά κρατουμένου μπορεί να γίνει μόνο σε ιατρικό κέντρο εντός της Λευκωσίας και αυτό υπό προϋποθέσεις. Επιπρόσθετα η Νομική Υπηρεσία κάνει λόγο για «ασάφειες και αντιφάσεις» στις αποφάσεις του ιατροσυμβουλίου, αφού οι πρώτες δύο ανέφεραν ότι η θεραπεία μπορούσε να γίνει στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ενώ η τρίτη και η τέταρτη ανέφεραν ότι το πιο κατάλληλο μέρος είναι το Μέλαθρο.

Η δεύτερη επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας στάλθηκε στις 9/6/2017 και σ’ αυτήν αναφέρεται ρητά ότι: «η διαδικασία που ακολουθήθηκε τόσο για τη μεταφορά του πιο πάνω καταδίκου σε δωμάτιο στο Μέλαθρο, που κηρύχθηκε ως φυλακή, όσο και για την παραπομπή του σε ιδιωτική κλινική, είναι παράνομη». «Πολυτελέστερη» σουίτα Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου ο οποίος φαίνεται να γνώριζε για το περιεχόμενο των επιστολών του Γενικού Εισαγγελέα από προηγουμένωςέσπευσε στις 26/5/2017 να κηρύξει ως Φυλακή συγκεκριμένο δωμάτιο του Ιατρικού Κέντρου «Μέλαθρον Αγωνιστών της ΕΟΚΑ». Μάλιστα, όπως αναφέρει, η Ελεγκτική Υπηρεσία ο Ι. Νικολάου διάλεξε την «πολυτελέστερη των δωματίων που διαθέτει Μέλαθρο». Επίσης μέχρι τις 30/5/2017 (μία μέρα πριν την επιστολή της Νομικής Υπηρεσίας) διευθετήθηκε η μεταφορά του Παναγιώτη Νεοκλέους από τις Φυλακές στο Μέλαθρο.

Σχολιάζοντας τα πιο πάνω η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι: «Είναι σαφές ότι η απόφαση για μεταφορά του πιο πάνω καταδίκου επιβλήθηκε στη Διεύθυνση Φυλακών από παράτυπες παρεμβάσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και του ιατροσυμβουλίου, ενώ είχε ζητηθεί και αναμενόταν γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για τη νομιμότητα της μεταφοράς του καταδίκου και της παραπομπής του σε ιδιωτική κλινική στη Λεμεσό». «Η απόφαση για μεταφορά του καταδίκου στο Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ ήταν παράνομη και συνιστά πράξη που οδηγεί σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος και, ως εκ τούτου, αντιστρατεύεται τις αρχές της χρηστής χρηματοοικονομικής διαχείρισης», τονίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία και καταλήγει ότι: «Είναι άποψή μας ότι η Διευθύντρια Φυλακών, ως έχουσα κατά νόμο την αποκλειστική ευθύνη, θα πρέπει να επανεξετάσει άμεσα το θέμα λαμβάνοντας υπόψη τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα και να λάβει μέτρα προς συμμόρφωση με τη νομιμότητα και προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος».

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy