Κ. Κληρίδης: Πολλοί ίσως να αδημονούν για τη συνταξιοδότησή μου

Άσκηση εξουσίας χωρίς να γίνονται παρεμβάσεις.

 

Τα πρόσωπα που διορίζονται από τον Πρόεδρο στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως πρέπει να είναι υψηλού ηθικού επιπέδου και παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι το 68ο έτος της ηλικίας τους, σημείωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, αναφέροντας ότι «πολλοί ίσως να αδημονούν να έρθει αυτή η ηλικία» για τον ίδιο.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι οι δύο ανεξάρτητοι αξιωματούχοι του κράτους, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Γενικός Ελεγκτής, «θα πρέπει να ασκούν τις εξουσίες τους μακράν από οποιεσδήποτε αυθαιρεσίες, εύνοιες και χάρες και με επαρκή διαφάνεια και αιτιολόγηση, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος». «Ο Γενικός Εισαγγελέας», πρόσθεσε, «δύναται και οφείλει να ασκεί τις εξουσίες του, οι οποίες μάλιστα είναι δικαστικά ανέλεγκτες, κατά τρόπο απόλυτα ανεξάρτητο και μακράν από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις από την πλευρά οποιουδήποτε προσώπου ή οποιασδήποτε εξουσίας».

Σημείωσε ότι «ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα τα οποία εναποτίθενται στον Γενικό Εισαγγελέα είναι η άσκηση κρίσης ως προς το τι είναι και προς τα πού κλίνει το ”δημόσιο συμφέρον”», προσθέτοντας ότι «το ”δημόσιο συμφέρον” είναι ένας όρος πολύ ταλαιπωρημένος. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως το μνήμα του Αγίου Νεοφύτου». «Ο Γενικός Εισαγγελέας», συνέχισε, «ως αποκλειστικά αρμόδιος για όλες τις ποινικές διώξεις έχει την ευθύνη να βεβαιωθεί ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον όταν αποφασίζει κατά πόσον ενδείκνυται ή όχι η έναρξη μιας ποινικής δίωξης, ή η συνέχιση ή διακοπή της».

Εξέφρασε στη συνέχεια την ανάγκη δημιουργίας μιας πραγματικά ανεξάρτητης και αυτόνομης Νομικής Υπηρεσίας, κατά τρόπο ανάλογο με τον άλλο πυλώνα απονομής της δικαιοσύνης, τη Δικαστική Υπηρεσία. Ο κ. Κληρίδης ανέφερε επίσης ότι «τόσο η καλόπιστη κριτική όσο και η έντονη διαφωνία είναι πάντοτε αποδεκτές και καλοδεχούμενες. Υπό έναν όμως βασικό όρο και μια απαραίτητη προϋπόθεση: Τόσο η κριτική όσο και η επίκριση και η διαφωνία θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα της γνώσης και της αξιολόγησης όλων των σχετικών παραγόντων και παραμέτρων», όπως επεσήμανε. Απαντώντας σε κριτική για τη μη εξιχνίαση της βομβιστικής επίθεσης κατά του οχήματος της μητέρας του δημάρχου Πάφου, ο κ. Κληρίδης είπε ότι δεν υποβλήθηκε οποιοδήποτε παράπονο σε σχέση με το θέμα αυτό «και δόθηκε η σημασία που αρμόζει στην περίπτωση διότι πράγματι είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό αδίκημα που φαίνεται να είχε στόχο τον ίδιο τον δήμαρχο». «Η διερεύνηση της υπόθεσης γίνεται με κάθε επιμέλεια όπως γίνεται σε κάθε άλλη περίπτωση», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση ανέφερε ότι οι καταδίκες δύο πρώην ανεξάρτητων κρατικών αξιωματούχων, δηλαδή του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέως Ρίκκου Ερωτοκρίτου και του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου για διαφθορά, «είναι από τη μια ανησυχητικό, αλλά από την άλλη δείχνει ότι ανεξάρτητα ποιος είναι που εμπλέκεται και ποια θέση κατέχει, από τη στιγμή που έχει διαπράξει αδίκημα θα κατηγορηθεί και θα καταδικαστεί». Η Νομική Υπηρεσία, είπε τέλος ο κ. Κληρίδης, έχει ετοιμάσει νομοσχέδιο για τη δημιουργία ανεξάρτητης και αυτόνομης Γ. Εισαγγελίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy