Κ. Πελετίδης: Αποδείξαμε τι θα μπορούσε να έχει ο άνθρωπος αν είχαμε σοσιαλισμό

Ο φυσικός πλούτος μπορεί να γίνει κτήμα των εργαζομένων αδάπανα

Ο Κώστας Πελετίδης είναι ο δήμαρχος της Πάτρας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας. Αν και προέρχεται από το ΚΚΕ εκλέχθηκε με ποσοστό 63,51% και είναι ο δήμαρχος που έδειξε στην πράξη τον άλλο δρόμο μετατρέποντας την Πάτρα των 34.000 ανέργων σε μια πόλη για όλο το λαό. Εφάρμοσε «σοσιαλισμό» στην παραλία μετατρέποντας το παραλιακό μέτωπο σε ένα μεγάλο πάρκο όπου ο κόσμος μπορεί να απολαύσει αδάπανα το μπάνιο του, ενώ εξασφάλισε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης, κάνει κατ’ οίκον διανομή φαγητού, καθιέρωσε κολατσιό για όλους τους μαθητές κ.α. Την ίδια στιγμή το κράτος τον έσυρε δύο φορές στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος επειδή δεν παραχώρησε χώρο του δημαρχείου στη Χρυσή Αυγή και γιατί δεν έδωσε στοιχεία των εργαζομένων στην κυβέρνηση για να τους απολύσει. Ο Κ. Πελετίδης μιλά για όλα αυτά στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» και προαναγγέλλει την επαναδιεκδίκηση της δημαρχίας.

Συνέντευξη στον Σπύρο Σωτηρίου

Μια από τις πρώτες σας δράσεις ως δήμαρχος Πάτρας το 2014 ήταν η λήψη μέτρων στήριξης των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας. Μεταξύ άλλων εξασφαλίσατε την ημερήσια διατροφή για όλους τους απόρους της πόλης, καθιερώσατε κολατσιό για όλους τους μαθητές κ.λπ. Η κοινωνική πρόνοια όμως δεν είναι στις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά του κεντρικού κράτους…

Το κεντρικό κράτος δεν ασχολείται με αυτό το κομμάτι. Ουσιαστικά ασχολούνται με αυτό φιλανθρωπικές οργανώσεις και αφήνει στο δήμο να έχει τέτοιες πρόνοιες. Δίνεται αυτή η αρμοδιότητα στους δήμους με την αντιδραστική μεταρρύθμιση που έγινε το 2010. Μπορούν οι δήμοι να κάνουν αυτές τις δραστηριότητες. Το ζήτημα όμως είναι πώς και γιατί το κάνουν. Στην πόλη μας υπάρχει τεράστιο ζήτημα. Έχουμε 34.000 ανέργους και όπου υπάρχει ανεργία υπάρχει και τεράστια φτώχεια. Εμείς πήραμε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση και τα επεκτείναμε. Αυτό το οποίο μας ξεχωρίζει είναι ότι εμείς δεν τα δίνουμε για να καθηλώσουμε τον εργαζόμενο σε αυτή την κατάσταση αλλά να έχει ανάταση, να μπορεί να σταθεί, να δει τι τον έφερε σε αυτή την κατάσταση και να μπει μπροστά για να ανατρέψει αυτή την πορεία και επομένως να σταματήσουμε να έχουμε ανάγκη από τρόφιμα. Διότι το 2018 πάμε στον Άρη, υπάρχει τέτοια πρόοδος και εμείς μοιράζουμε τρόφιμα ή δίνουμε συσσίτια.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση στην Πάτρα σε σχέση με το 2014 που είχατε αναλάβει τη δημαρχία;

Εξακολουθεί να είναι τεράστιο το ζήτημα της ανεργίας. Υπάρχουν στην Πάτρα 34.000 άνεργοι, η μισή πόλη, ενώ από την άλλη οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν πολύ χαμηλούς μισθούς. Δεν σταματά αυτή η διαδικασία με τα τρόφιμα και την υποστήριξη των εργαζομένων γιατί η λύση ξεπερνάει το δήμο. Εμείς συνεχίζουμε να δίνουμε τρόφιμα, πρόγευμα στα σχολεία για τα παιδιά που δεν μπορούν να έχουν. Αξιοποιούμε όλες τις δυνατότητες, αλλά δεν επιλύεται το κεντρικό ζήτημα που είναι η ανεργία.

Από την αρχή της θητείας σας ανοίξατε μέτωπο με τους επιχειρηματίες στο παραλιακό μέτωπο της Πάτρας. Γεμίσατε τις παραλίες με ξαπλώστρες για δωρεάν χρήση από τους λουόμενους, ζητήσατε την παραχώρηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης… Τα κράτη, όμως, κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Τα δίνουν όλα στους ιδιώτες. Ξέρουν καλύτερα οι ιδιώτες;

Όχι, αποδεικνύεται ότι γίνεται ακριβώς το αντίθετο. Αυτοί ξέρουν να βγάζουν κέρδη. Ο λαός έχει ανάγκη από χώρους, να βγει έξω και να μπορεί να περπατήσει. Όταν καταλάβαμε το θαλάσσιο μέτωπο, το οποίο διεκδικούσαμε και στο οποίο ουσιαστικά κάναμε κατάληψη, και το διαμορφώσαμε φτιάχνοντας μια παραλιακή ζώνη δύο χιλιομέτρων τι διαφάνηκε; Αυτός ο βούρκος, το «φιλέτο» που ήθελαν να αξιοποιήσουν αυτοί που είχαν το χρήμα ξαφνικά έγινε ένα κέντρο που πάει η λαϊκή οικογένεια και κάνει περίπατο. Δεν χρειάζεται μαγαζιά διότι αυτό που χρειάζεται ο άλλος είναι να βγει έξω με το παιδί του να περπατήσει. Σκεφτείτε να πάτε σε ένα μέρος με ένα σωρό κράχτες που φωνάζουν «έλα να αγοράσεις», εσύ να είσαι άφραγκος κι ο περίπατος με την οικογένεια να εξελιχτεί σε εφιάλτη γιατί στο τέλος θα μαλώσεις με τα παιδιά σου γιατί δεν θα έχεις τη δυνατότητα να ικανοποιήσεις αυτό που ζητούν. Σήμερα σε αυτό το χώρο έχουμε χιλιάδες κόσμο που περπατούν, βγάζουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές, υπάρχουν όργανα γυμναστικής.

Παράλληλα τώρα πάμε και σε άλλους χώρους, πάλι εγκαλούμενοι. Πάμε στα αυτόφωρα, μας λένε ότι είναι παράνομη παρέμβαση, ότι δεν τηρούμε τους νόμους. Μη τηρώντας τις υποδείξεις κάναμε ένα πάρκο δύο χιλιομέτρων και τώρα πάμε σε μια άλλη περιοχή και φτιάχνουμε ένα χώρο που είναι επίσης βούρκος και ξαναέρχονται να μας βάλουν πρόστιμα και να μας καταγγείλουν. Αποδείξαμε ότι ο φυσικός πλούτος μπορεί να γίνει κτήμα των εργαζομένων αδάπανα και όχι να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Δηλαδή σήμερα ο κόσμος μπορεί να απολαύσει δωρεάν και τις ξαπλώστρες στην παραλία της Πάτρας;

Βεβαίως. Έχουμε φτιάξει ένα μεγάλο πάρκο σε όλη την ακτογραμμή μας που είναι μεγάλη, ιδιαίτερα όμως σε κάποια σημεία μπορείς να πας να κάνεις μπάνιο αδάπανα σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και χωρίς να σκέφτεσαι πόσα χρήματα έχεις στην τσέπη σου.

Αποδείξετε δηλαδή ότι ένας κομμουνιστής δήμαρχος σε καπιταλιστικό κράτος μπορεί να φτιάξει σοσιαλιστικές παραλίες;

Αποδείξαμε τι θα μπορούσε να έχει ο άνθρωπος αν είχαμε σοσιαλισμό. Είναι κατανοητό ότι κάνουμε μια παρέμβαση που αναδεικνύει ότι μπορούν αυτά να γίνουν και είναι εύκολο αλλά χρειάζεται συνολική ανατροπή του συστήματος. Μπορεί σήμερα να κατακτάς αλλά επειδή το σύστημα έχει τη δυνατότητα, μπορεί να στα αφαιρέσει εύκολα.

Άρα η «σοσιαλιστική» Πάτρα μπορεί να ανατραπεί αύριο;

Βεβαίως. Μα είναι κάτι το οποίο στην Πάτρα είναι μέλημα πλέον. Διαταράχθηκε η οικονομική δραστηριότητα. Πριν αλώνιζαν, αλλά σήμερα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Άρα θα ασκήσουν τη δύναμή τους για να ανατρέψουν αυτή την κατάσταση. Χαλούμε τα πρότυπά τους, ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά. Δημιουργούμε άλλες κατευθύνσεις και ζητήματα, τα οποία βέβαια θα κριθούν από τον πατραϊκό λαό.

Διαβάζουμε στον ελληνικό Τύπο ότι ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών τα υπόλοιπα κόμματα ανησυχούν για την αυξανόμενη δημοτικότητά σας και θέλουν να ανακτήσουν τα σκήπτρα από το ΚΚΕ στην Πάτρα. Θα επαναδιεκδικήσετε το 2019;

Είμαστε ένας πολιτικός χώρος που έχουμε συλλογικές διαδικασίες στην επιλογή των προσώπων. Δεν έχουμε καταλήξει ποιος θα είναι ο διεκδικητής, αλλά έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν τέθηκε θέμα ότι θα υπάρξει και αλλαγή.

Γράφτηκε ότι θα είστε υποψήφιος στις βουλευτικές για να ενισχυθούν τα ποσοστά του ΚΚΕ.

Δεν ισχύουν αυτά που γράφονται.

Αθώος κριθήκατε πριν από δύο μήνες, στη δίκη για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος επειδή δεν παραχωρήσατε χώρο του δημαρχείου στη Χρυσή Αυγή, κατά την προεκλογική περίοδο του 2015. Έξω από το δικαστήριο δηλώσατε πως: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε το χρέος μας, να μη διευκολύνουμε τη δράση της Χρυσής Αυγής, τη ναζιστική της ιδεολογία, από την οποία εκπορεύεται ο εγκληματικός της χαρακτήρας». Αυτή η δήλωση να εκληφθεί ως απάντηση σε όσους δίνουν βήμα έκφρασης στα νεοναζιστικά κόμματα με το πρόσχημα ότι είναι κοινοβουλευτικά;

Ακριβώς αυτό είναι διότι καμουφλάρονται πίσω από αυτό το γεγονός και ουσιαστικά δίνουν βήμα γιατί πιθανόν εν μέρει να αποδέχονται και κομμάτι αυτής της κατάστασης. Η Χρυσή Αυγή είναι χρήσιμη για το σύστημα. Σε περίπτωση που τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά στη διακυβέρνηση της χώρας και με κοινοβουλευτικό τρόπο να επιβάλουν τη θέλησή τους, εάν έχουν τέτοιες δυνατότητες θα τους χρησιμοποιήσουν. Αυτό αποδείχθηκε ιστορικά και στο παρελθόν και είναι μια συστημική δύναμη. Ουδέποτε εκφράστηκαν εναντίον εφοπλιστών, τραπεζιτών. Ασκούν τη δράση τους απέναντι στα αδύναμα τμήματα του λαού που είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες κ.λπ. Για αυτούς που κατέχουν τον πλούτο είναι η εναλλακτική λύση σε περίπτωση που εκτιμούν ότι τα πράγματα ξεφεύγουν από τον έλεγχο του κεφαλαίου.

Ένα μήνα πριν την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή κριθήκατε και πάλι αθώος σε άλλη υπόθεση και πάλι για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος. Είχατε κατηγορηθεί επειδή δεν δεχτήκατε να δώσετε στοιχεία και φακέλους εργαζόμενων του δήμου που ζητούσε η κυβέρνηση για να προχωρήσει σε απολύσεις. Θεωρείτε ότι επιχειρείται από το κράτος η ποινικοποίηση της πολιτικής σας δράσης; Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί;

Το κράτος έχει τα όργανά του και οτιδήποτε ξεφεύγει από τον έλεγχό τους πρέπει να το τιθασεύσουν. Θα πάρουν τα μέτρα τους. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν να κυριαρχήσει αυτό που κάνουμε εμείς. Ανησυχούν γιατί καταλαβαίνουν ότι αν αυτό γενικευθεί θα δημιουργήσει ζητήματα. Ας πάρουμε το παράδειγμα των φακέλων… Όταν πορεύεσαι με το δίκαιο αναλαμβάνεις και τις ευθύνες σου σαν πολιτικός χώρος. Δεν μπορούν να μας τρομοκρατήσουν με αυτές τις παρεμβάσεις και το γνωρίζουν. Ουσιαστικά θέλουν να τρομοκρατήσουν άλλους που παρακολουθούν, και να φοβηθούν να πράξουν το ίδιο.

Υπήρξαν και άλλοι δήμαρχοι που αρνήθηκαν να δώσουν τους φακέλους;

Βεβαίως. Υπήρχαν και δήμαρχοι που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ. Σύρθηκαν και αυτοί στα δικαστήρια και αθωώθηκαν. Σήμερα είναι μεγάλη η όξυνση της ταξικής αντιπαράθεσης. Δεν είμαστε στην εποχή που θερίζουμε με το δρεπάνι και οργώνουμε με το μουλάρι. Ο πλούτος είναι τεράστιος και ο πλανήτης μπορεί να θρέψει οκτώ φορές τον πληθυσμό του. Επομένως χρειάζεται η αντίδραση αυτή να κινείται στην κατεύθυνση, ο δημιουργός που είναι ο εργαζόμενος να είναι ο αφέντης του παραγόμενου πλούτου που παράγει. Εάν αυτό δεν γίνει, είναι σαφές ότι οι αντιστάσεις θα υπάρχουν στην απόλυτη κυριαρχία του συστήματος και θα είναι και από κομμουνιστές και από άλλους που ανησυχούν. Αυτό θα πρέπει να κατευθυνθεί και να ενωθούν δυνάμεις εργαζομένων, επαγγελματιών, αυτών που καταστρέφονται, αγροτών που ξεκληρίζονται, για να φτιάξουμε μια συμμαχία που θα πάρει την εξουσία από εκείνους που κερδίζουν από τη σημερινή κατάσταση και είναι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy