Καφεΐνη: Οι επιπτώσεις στην υγεία παιδιών και εφήβων

Τα ενεργειακά ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δεν είναι ασφαλή για παιδιά και εφήβους και δεν πρέπει να μπορούν να τα προμηθεύονται ελεύθερα, προειδοποιεί κορυφαίος οργανισμός αθλητικής ιατρικής.

Αυτό αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής (ACSM).

«Τα ενεργειακά ποτά είναι εξαιρετικά δημοφιλή και οι ανησυχίες σχετικά με την κατανάλωσή τους προέρχονται από πολλούς τομείς, γι’ αυτό δημοσιεύουμε αυτές τις συστάσεις», δήλωσε ο Δρ John Higgins, καθηγητής ιατρικής στη Ιατρική Σχολή McGovern του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά και οι έφηβοι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο επιπλοκών από την κατανάλωση ενεργειακών ποτών λόγω του μικρού σωματικού μεγέθους τους και πιθανώς λόγω της συχνής κατανάλωσης.

Η προειδοποίηση αφορά γνωστές μάρκες ενεργειακών ποτών και το γεγονός ότι δεν προορίζονται για παιδιά πρέπει να τονιστεί και να δημοσιοποιηθεί ευρέως.

«Η ανασκόπηση των διαθέσιμων επιστημονικών στοιχείων έδειξε ότι τα υψηλά ποσοστά καφεΐνης που υπάρχουν στα ενεργειακά ποτά, μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, νευρολογικό, γαστρεντερικό, νεφρικό και ενδοκρινικό σύστημα, καθώς και να οδηγήσουν σε συμπτώματα ψυχιατρικής φύσης», αναφέρει ο Higgins στη σχετική ανακοίνωση.

Προσθέτει δε, ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για την προστασία των παιδιών και των εφήβων, καθώς και των ενηλίκων που πάσχουν από καρδιαγγειακά ή άλλες παθήσεις.

Οι ειδικοί συστήνουν μεταξύ άλλων:

– Να σταματήσει το μάρκετινγκ σε ομάδες υψηλού κινδύνου και ειδικά τα παιδιά. Αυτό περιλαμβάνει τη διάθεση ενεργειακών ροφημάτων σε αθλητικές εκδηλώσεις που αφορούν παιδιά και έφηβους.

– Μην καταναλώνετε ενεργειακά ποτά πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση. Κάποιοι θάνατοι που συνδέονται με την κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων, συνέβησαν όταν το άτομο κατανάλωσε ενεργειακά ποτά πριν ή/και μετά από έντονη δραστηριότητα.

– Εκπαιδεύστε τους καταναλωτές σχετικά με τις διαφορές μεταξύ αναψυκτικών, καφέ, αθλητικών ποτών και ενεργειακών ποτών. Η εκπαίδευση σχετικά με την κατανάλωση ενεργειακών ποτών πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στα σχολικά μαθήματα διατροφής, υγείας και ευεξίας.

Οι γιατροί πρέπει να συζητούν με τους ασθενείς τους για το θέμα της κατανάλωσης ενεργειακών ποτών. Επίσης, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να αναφέρουν τυχόν παρενέργειες στις υπηρεσίες ελέγχου και προστασίας των καταναλωτών.

Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Current Sports Medicine Reports.

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητικής Ιατρικής θεωρείται είναι ο μεγαλύτερος επιστημονικός οργανισμός ιατρικής και άθλησης στον κόσμο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy