«Κάλεσμα» σε Κύπριους και Ρώσους για ιδιωτικοποιήσεις

Το πρόγραμμα δράσης της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων παρουσίασε σήμερα σε Ρώσους και Κύπριους επιχειρηματίες στο πλαίσιο του Επιχειρηματικού και Επενδυτικού Φόρουμ Ρωσίας – Κύπρου, που διεξάγεται στη Λεμεσό ο Έφορος Αποκρατικοποιήσεων Κωνσταντίνος Ηροδότου.

Ο κ. Ηροδότου εξήγησε στους επιχειρηματίες ότι το σχέδιο δράσης, το οποίο έχει εγκριθεί από τη Βουλή, αναγνωρίζει και καθορίζει τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες, γεγονός, που όπως επεσήμανε, από την οπτική γωνιά των επενδυτών, μειώνει τα ρίσκα και ενισχύει την εμπιστοσύνη στο κυπριακό πρόγραμμα.

Εξήγησε ακόμη πως το σχέδιο δράσης καθορίζει με ακρίβεια το ρόλο της Μονάδας Αποκρατικοποιήσεων, ως ένα ρόλο τεχνοκρατικό και εκτελεστικό, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται είτε σε επίπεδο της δι-υπουργικής επιτροπής για τις αποκρατικοποιήσεις είτε από το Υπουργικό Συμβούλιο. Όπως εξήγησε, οι αποφάσεις αυτών των δύο σωμάτων αποτελούν και τις κατευθυντήριες γραμμές με βάση τις οποίες λειτουργεί η Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων.

Αναφέρθηκε ακολούθως στους οργανισμούς και στα περιουσιακά στοιχεία του κράτους που πρόκειται να αποκρατικοποιηθούν. Όπως εξήγησε, πρόκειται για τη Cyta, ΑΗΚ, αριθμό ακινήτων του δημοσίου, περιλαμβανομένων και κτιρίων Πρεσβειών στο εξωτερικό, το Λιμάνι Λεμεσού, την αδειοδότηση για καζίνο, το Κρατικό Λαχείο, την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου τον Κυπριακό Οργανισμό Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών.

Για τη Cyta είπε ότι πρόκειται για ένα οργανισμό πιο έτοιμο από τους υπόλοιπους, καθώς εδώ και μερικά χρόνια λειτουργεί σε συνθήκες ανταγωνισμού και όχι ως μονοπώλιο όπως η ΑΗΚ. Σημείωσε ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2015 να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη Cyta, ενώ σε ό,τι αφορά την ΑΗΚ ο στόχος είναι το τέλος του 2017.

Αναφέρθηκε επίσης στην όλη προσέγγιση, η οποία πρόκειται να ακολουθηθεί και η οποία προνοεί, μεταξύ άλλων, όπως ανέφερε, ανοιχτούς διεθνείς διαγωνισμούς, διαφάνεια και ίση μεταχείριση, καθορισμό υψηλού κύρους συμβούλων για να τρέξουν τις διαδικασίες, προετοιμασία και ανάλυση πριν από την έναρξη της διαδικασίας μεταβίβασης και αξιοποίηση των ανθρώπινου στοιχείου το οποίο και μετρά, όπως σημείωσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy