«Καλή θέληση» διαπιστώνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ ενόψει των διαπραγματεύσεων του Brexit

Καλή θέληση για μια νέα ειδική συνεργασία μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ διαπιστώνει ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον μετά από τη δημοσιοποίηση των κατευθυντήριων γραμμών των 27 ενόψει των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

«Νομίζω ότι τώρα πραγματικά προχωρούμε μπροστά. Υπάρχει πολλή καλή θέληση, πολλή προθυμία να επιτευχθεί αυτό που η Πρωθυπουργός έχει πει ότι θέλει να πετύχει, δηλαδή μία ομαλή μετάβαση και μία βαθιά και ειδική συνεργασία μεταξύ μία δυνατής ΕΕ και μιας δυνατής Βρετανίας», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Σε διαφορετικό μήκος κύματος και επικριτική για την κυβέρνηση ήταν η πρώτη αντίδραση των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. «Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δείχνουν τη δύναμη της ΕΕ σε αυτές τις διαπραγματεύσεις και την επιπολαιότητα της κυβέρνησης που έχει απομονωθεί από τους Ευρωπαίους εταίρους. Οι όροι είναι ξεκάθαροι: όχι συμφωνία ανά τομέα, όχι διμερείς διαπραγματεύσεις, όχι νέα εμπορική συμφωνία μέχρι να συμφωνηθούν οι όροι αποχώρησης από την ΕΕ», αναφέρει η δήλωση του κόμματος.

Οι πρώτες αντιδράσεις Βρετανών σχολιαστών κάνουν λόγο για «καρότο και μαστίγιο». Επισημαίνουν ότι η βρετανική κυβέρνηση θα καλωσορίσει την προσφορά για έναρξη των συνομιλιών για τη μελλοντική εμπορική σχέση εντός της διετίας, αλλά από την άλλη πλευρά θα αισθανθεί πίεση να αποδεχθεί αιτήματα των Ευρωπαίων ώστε να επιτευχθεί η «επαρκής πρόοδος» στις συνομιλίες για το διαζύγιο που ζητά ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σημειώνεται επίσης ότι οι όροι για τη συμφωνία επί μίας μεταβατικής περιόδου μετά από το Brexit θα είναι δύσκολο να γίνουν δεκτοί από τους ευρωσκεπτικιστές.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy