Καλύτερα τέσσερις παππούδες σωστοί παρά ένας σάτυρος

Λέχθηκαν πολλά κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το σύμφωνο συμβίωσης. Ενα από τα επιχειρήματα κατά του συμφώνου ήταν η διάλυση του θεσμού της λεγόμενης «παραδοσιακής» οικογένειας. Λέχθηκε μάλιστα ότι ένα παιδί θα έχει τέσσερις παππούδες! Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση όμως ποιο είναι το πρόβλημα; Καλύτερα τέσσερις παππούδες σωστοί απέναντι στα παιδιά παρά ένας παππούς σάτυρος. Τον τελευταίο καιρό είδαμε να συλλαμβάνονται παππούδες που παρενόχλησαν σεξουαλικά τα εγγόνια τους. Αυτά δεν συνέβησαν υπό το καθεστώς συμφώνου συμβίωσης, ούτε έγιναν από ομοφυλόφιλους άνδρες, αλλά από άνδρες που κυκλοφορούσαν με την ταμπέλα του άνδρα τού βαρύ κι ασήκωτου.

Σπ.

 

Καλό το σύμφωνο, αλλά πρέπει να πάμε παραπέρα

Πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα στην Κύπρο. Πράγμα που αποδεικνύει ότι είμαστε 100 χρόνια πίσω από τον υπόλοιπο κόσμο. Η ψήφιση του σύμφωνου συμβίωσης αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό για την κοινωνία μας και για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο. Αντί πανηγυρισμών όμως, θα πρέπει η κοινωνία να θέσει νέους στόχους. Η ψήφιση του συμφώνου από τη Βουλή πρέπει να αποτελέσει την απαρχή του αγώνα για μια πιο δημοκρατική και ανθρώπινη κοινωνία που θα σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της.

Και όχι, η περασμένη Πέμπτη δεν πρέπει να είναι η σημαντικότερη μέρα για τους ΛΟΑΤΙ. Ακόμη πιο σημαντική και ιστορική θα είναι η μέρα που στον τόπο μας δεν θα αποτελεί αντικείμενο συζήτησης, κουτσομπολιού καλύτερα, ο σεξουαλικός προσανατολισμός του καθενός. Ιστορική θα είναι η μέρα που οι ομοφυλόφιλοι δεν θα κρύβονται από την οικογένεια και από την κοινωνία. Τι θα προσφέρει π.χ. ένα ”κρυφό” σύμφωνο συμβίωσης, όταν οι συγγενείς και φίλοι δεν θα μοιραστούν τη χαρά δυο ανθρώπων που αγαπιούνται; Η ευτυχία των ανθρώπων δεν βρίσκεται μόνο στα χαρτιά, ούτε μόνο κάτω από τα κεραμίδια ενός κοινού σπιτιού. Ιστορική θα είναι η μέρα που στα σχολεία οι ομοφυλόφιλοι δεν θα είναι θύματα χλευασμού και εκφοβισμού (bullying).

Ας αρπάξουν λοιπόν την ευκαιρία και να αξιοποιήσουν το μομέντουμ όσοι νοιάζονται πραγματικά για να πάρουμε την κοινωνία ένα βήμα παραπέρα.

Σπ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy