Καλύτερη διαχείριση των υγρότοπων ζητά ο Πτηνολογικός

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, με ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, που γιορτάζεται σήμερα, κάνει έκκληση για καλύτερη διαχείριση των υγροτόπων της Κύπρου, σημειώνοντας ότι η Κύπρος αποτελςί σημαντικό χειμερινό καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά.

«Η παγκόσμια Μέρα Υγροτόπων, υπό την αιγίδα της σύμβασης υγροτόπων Ράμσαρ, χρησιμεύει ως μια διαρκώς επίκαιρη υπενθύμιση της σημασίας και της τρωτότητας των υγροτόπων παντού, και την επείγουσα ανάγκη προστασίας και διαχείρισης των εν λόγω περιοχών», δήλωσε η Διευθύντρια του Πτηνολογικού Συνδέσμου Κύπρου, Δρ Κλαίρη Παπάζογλου.

Αναφέρει ότι ένα ανησυχητικό 64% των υγροτόπων του κόσμου έχουν εξαφανιστεί από το 1900, στερώντας μας από περιοχές που καθαρίζουν και αναπληρώνουν το νερό μας, δρουν ως φυσικά σφουγγάρια στις πλημμύρες και την ξηρασία, προστατεύουν τις ακτές, αποθηκεύουν άνθρακα και παρέχουν ψάρι και ρύζι που τρέφει δισεκατομμύρια. Οι υγρότοποι είναι επίσης ιδιαίτερα πλούσιοι σε βιοποικιλότητα, με την Κύπρο να μην αποτελεί εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου ολοκλήρωσε τον Ιανουάριο τις χειμερινές καταγραφές σε όλους τους βασικούς υγροτόπους κατά μήκος και πλάτος του νησιού, σημειώνεται. “Είμαστε σε θέση να κάνουμε αναφορά σε μετρήσεις περισσότερων από 11.000 υδρόβιων πουλιών, 61 διαφορετικών ειδών, περιλαμβανομένων εντυπωσιακών αριθμών Φλαμίνγκο (μετρήθηκαν περισσότερα από 3.000), Σαρσέλλιων (μετρήθηκαν περισσότερα από 2.000) και Χωραφόγλαρων (μετρήθηκαν περισσότερα από 1.300).”

Οι χειμερινές καταγραφές διοργανώνονται παγκόσμια από την Wetlands International. Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου διοργάνωσε καταγραφές σε 52 περιοχές μεταξύ 16 και 18 Ιανουαρίου 2015, συνεισφέροντας δεδομένα για την Κύπρο προς την παγκόσμια προσπάθεια παρακολούθησης της υγείας πληθυσμών υδρόβιων πουλιών.

Κατά το χειμώνα, σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Κύπρος αποτελεί σημαντικό χειμερινό καταφύγιο για πολλά υδρόβια πουλιά που έρχονται από πιο βόρειες περιοχές, προσφέροντας εξαιρετικές φυσικές περιοχές όπως οι αλυκές Λάρνακας και Ακρωτηρίου, οι υγρότοποι Αμμοχώστου και η Λίμνη Ορόκλινης, καθώς και τεχνητές όπως τα φράγματα στα Κούκλια και στην Άχνα. «Κορυφαίες» περιοχές για τον Ιανουάριο 2015 αποδείχθηκαν η Αλυκή της Λάρνακας, στην οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός υδρόβιων πουλιών (μετρήθηκαν περισσότερα από 3.700) και η Λίμνη Ορόκλινης στην οποία καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός ειδών, 19 στον αριθμό.

Στην Κύπρο, η συμπερίληψη σημαντικών περιοχών στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών της ΕΕ Natura 2000 αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα μπροστά για τους υγρότοπους, αλλά είναι μόνο μέσω διαχείρισης που αυτά τα καταφύγια άγριας ζωής μπορούν να διατηρηθούν στο μέλλον και να φτάσουν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

«Το παράδειγμα της Λίμνης Ορόκλινης, ενός υγροτόπου Natura 2000, που τώρα ‘ασφυκτιά’ με πουλιά και ανθρώπους επισκέπτες, δείχνει πόσα μπορούν να επιτευχθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπό την προϋπόθεση ενεργής καλής διαχείρισης» δήλωσε η κ. Παπάζογλου.

Η Λίμνη Ορόκλινης αποτελεί το αντικείμενο ενός ιδιαίτερα επιτυχημένου έργου διαχείρισης 3 ετών που χρηματοδοτείται στα πλαίσια του μέσου LIFE της ΕΕ – ένα έργο στο οποίο συμμετείχε ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου, τα αρμόδια κρατικά τμήματα και η τοπική κοινότητα Ορόκλινης. Η προστασία της περιοχής, οι δράσεις διαχείρισης υδάτων και η δημιουργία εγκαταστάσεων επισκεπτών έχουν μετατρέψει την Λίμνη Ορόκλινης από ένα από τους πιο απειλούμενους σε ένα από τους καλύτερα προστατευόμενους υγρότοπους της Κύπρου με τεράστια επισκεψιμότητα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy