Καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτησε η Αθήνα από Άγκυρα

Καλύτερη εφαρμογή της συμφωνίας για το προσφυγικό ζήτησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Μουζάλας σε συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Σεμπαχατίν Οζτουρκ στην Κωνσταντινούπολη.

Σε δηλώσεις του στους Έλληνες δημοσιογράφους και στο ΚΥΠΕ έπειτα από τη συνάντηση, ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε ότι ενώ πέρσι τέτοια εποχή η ροή προσφύγων από την Τουρκία στην Ελλάδα ήταν 5-6 χιλιάδες ημερησίως, πριν το πραξικόπημα στην Τουρκία μειώθηκε στους 60-70. “Σε αυτό το κομμάτι για τη μείωση των ροών, η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Όπως είπε η ροή ανέβηκε στο 110-120 την ημέρα μετά το πραξικόπημα, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον ομόλογό του να ξεπεραστούν οι τυχόν δυσκολίες για να μην υπάρξει αύξηση της ροής. Ο Τούρκος Υπουργός από την πλευρά του απέδωσε ευθύνη στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως λόγω της καθυστέρησης που υπάρχει στο θέμα της επιστροφής έχουν ενθαρρυνθεί οι δουλέμποροι και γι’ αυτό αυξήθηκε η ροή. Ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι είναι πραγματικότητα ότι υπάρχει καθυστέρηση στις επιστροφές, ωστόσο η Ελλάδα ως χώρα της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να κινηθεί στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως δεν υπήρξαν σημαντικές αποκλίσεις. Μετά τις 18 Σεπτεμβρίου θα υπάρξει και άλλη συνάντηση σε υπηρεσιακό επίπεδο. Όπως είπε σε ένα μήνα θα τοποθετηθεί λιμενικός ακόλουθος σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα Υπουργό, για το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας, ο Τούρκος ομόλογός του εξέφρασε τη θέση της Τουρκίας ότι η ΕΕ έχει υπερβολικές απαιτήσεις από την Άγκυρα η οποία αισθάνεται αδικημένη. Ο Έλληνας Υπουργός του απάντησε ότι η στάση της Αθήνας είναι δίκαιη και πως η ΕΕ έχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, το ίδιο και η Τουρκία και επομένως απαιτείται και από τα δύο μέρη να τηρήσουν τη δέσμευσή τους. Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε πως εάν δεν υπήρχε συμφωνία, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα υπήρχαν 120-180 χιλιάδες μετανάστες αντί 50-60 χιλιάδες που είναι αυτή τη στιγμή. “Θέλουμε να είμαστε φύλακες αυτής της συμφωνίας. Είναι ευαίσθητη συμφωνία”, είπε ο Έλληνας Υπουργός.

Για το ζήτημα των οχτώ Τούρκων αξιωματικών που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα, ο Έλληνας Υπουργός είπε ότι η τουρκική πλευρά το έθεσε και τους απάντησαν ότι οι οχτώ βρίσκονται στην υπηρεσία ασύλου, η οποία είναι αυτόνομη και ακολουθεί το νομικό δρόμο. Είναι υπό κράτηση και συνεχίζονται οι διαδικασίες ασύλου. Η τουρκική πλευρά ζήτησε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία, πρόσθεσε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy