Καλοκαίρι χωρίς πτητικά μέσα πυρόσβεσης!

Επιτροπή για πτητικά μέσα πυρόσβεσης… από την αρχή – Εισηγήθηκε αγορά αεροσκαφών, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής η τεκμηρίωση.

Διορισμό νέας Τεχνικής Επιτροπής για τη μελέτη της δυνατότητας αγοράς πτητικών μέσων πυρόσβεσης για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αποφάσισε η Υπουργική Επιτροπή που συστάθηκε για τη λήψη αποφάσεων για αντιμετώπιση του φαινομένου των πυρκαγιών αμέσως μετά τη μεγάλη πυρκαγιά της Σολέας.

Αυτό φαίνεται μέσα από απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωνά Νικολάου, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργου Περδίκη. Η προηγούμενη Τεχνική Επιτροπή η οποία λειτουργούσε από το 2014 είχε εισηγηθεί στις 26/8/2016 (μερικές εβδομάδες μετά την πυρκαγιά στο δάσος της Σολέας) με αναθεωρημένη έκθεση περαιτέρω ενίσχυση των πτητικών μέσων πυρόσβεσης με την αγορά μικρών αεροσκαφών.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, στις συσκέψεις της Υπουργικής Επιτροπής που ακολούθησαν ζητήθηκε από την Τεχνική Επιτροπή η υποβολή περαιτέρω στοιχείων/πληροφοριών για θέματα που έχρηζαν περαιτέρω τεκμηρίωσης, με την παράθεση πληροφόρησης για όλες τις εναλλακτικές επιλογές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για σκοπούς ενίσχυσης των μέσων. Κρίθηκε ωστόσο από την Υπουργική Επιτροπή, τέσσερα χρόνια μετά, ότι τα στοιχεία/πληροφορίες που δόθηκαν από την Τεχνική Επιτροπή δεν ήταν επαρκή και ως εκ τούτου η εξ Υπουργών Επιτροπή αποφάσισε τη σύσταση νέας Επιτροπής για την εκπόνηση μελέτης για κάθε εναλλακτική επιλογή, καθώς και το ενδεχόμενο συνεργασιών με γειτονικές ή άλλες χώρες.

Οι όροι εντολής

Ζητήσαμε για το θέμα αυτό ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο Δικαιοσύνης, λειτουργός του οποίου μας εξήγησε ότι η νέα Επιτροπή διορίστηκε μόλις πριν ένα μήνα. Όπως ανέφερε, ανάμεσα στους όρους εντολής της βρίσκεται η «μελέτη όλων των εναλλακτικών επιλογών για εξυπηρέτηση των αναγκών της Δημοκρατίας σε πτητικά μέσα πυρόσβεσης όπως η αγορά, ενοικιαγορά ή ενοικίαση, η αγορά υπηρεσιών και το ενδεχόμενο συνεργασίας με γειτονικά κράτη». Η Επιτροπή έχει ως σκοπό ακόμα τη «μελέτη με τεκμηριωμένα στοιχεία των δυνατοτήτων κάθε εναλλακτικής επιλογής στη βάση πρακτικών άλλων χωρών που έχουν συναφή γεωγραφικά και μορφολογικά δεδομένα».

Στη νέα Τεχνική Επιτροπή που είναι πιο διευρυμένη, όπως μας ανέφερε το Υπ. Δικαιοσύνης, συμμετέχουν λειτουργοί από το Υπ. Εσωτερικών, το Τμήμα Δασών, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων Αστυνομίας. Άλλοι όροι εντολής είναι: «Η μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης εναέριων μέσων πυρόσβεσης που διαθέτει το κράτος. Η μελέτη των εκθέσεων που ετοιμάστηκαν από την προηγούμενη Τεχνική Επιτροπή και από την Ανεξάρτητη Επιτροπή (που συστάθηκε το 2016). Μελέτη των υφιστάμενων σχεδίων δράσης για κατάσβεση των πυρκαγιών και αξιολόγηση του βαθμού αποτελεσματικότητάς τους. Αξιολόγηση της κατάστασης και των προβλημάτων που προέκυψαν από τις πυρκαγιές (Σολέας και Αργάκας) και υποβολή εισηγήσεων για αντιμετώπισή τους. Αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας κάθε μέσου καθώς και το κόστος του. Μελέτη τρόπων εξασφάλισης χρηματοδότησης από κρατικά κονδύλια και συγχρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια».

Δημήτρης Στρατής

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy