Κάμερον: Ή αλλάζει η σχέση με την ΕΕ, ή φεύγουμε

Ο βρετανός πρωθυπουργός ξεκινά, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, την περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να βάλει μπροστά την επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης του Λονδίνου με την ΕΕ, με αλλαγή των Συνθηκών. Η απειλή: Αν οι νέοι όροι δεν είναι ικανοποιητικοί, το δημοψήφισμα -το ερώτημα του οποίου έκλεισε- μπορεί να οδηγήσει σε έξοδο.

Ο Κάμερον θα βρει απέναντί του πάντως διστακτικούς ηγέτες, καθώς την ίδια ώρα ο κινητήριος γαλλογερμανικός άξονας κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση της εμβάθυνσης.

Λίγες πριν ο βρετανός πρωθυπουργός απογειωθεί την Πέμπτη για την πρώτη του συνάντηση, με τον ολλανδό ομόλογό του Μαρκ Ρούτε, οριστικοποιήθηκε η διατύπωση του ερωτήματος στο μελλοντικό βρετανικό δημοψήφισμα, το οποίο είχε «κατοχυρωθεί» και στην καθιερωμένη Ομιλία της Βασίλισσας.

«Θα πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να μείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;». Σε αυτό θα κληθούν να απαντήσουν με «ναι» ή «όχι» οι βρετανοί ψηφοφόροι (και οι διαμένοντες υπήκοοι χωρών της Κοινοπολιτείας, όχι όμως από χώρες της ΕΕ) όποτε το Λονδίνο παρουσιάσει τους νέους όρους παραμονής που θα έχει καταφέρει να επαναδιαπραγματευτεί. Στόχος, η κάλπη να στηθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2017.

Την Πέμπτη επίσης, η βρετανική κυβέρνηση άρχισε να παρουσιάζει το βαθμό των αλλαγών που επιδιώκει: Αλλαγή των Συνθηκών. «Χρειαζόμαστε αλλαγή των Συνθηκών» είπε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως «εάν οι εταίροι δεν συμφωνούν μαζί μας, δεν συνεργαστούν προς ένα πακέτο λύσεων, τότε δεν αποκλείουμε τίποτε».

Μεταξύ των πρώτων στο οποίο θέλει αναδιαπραγμάτευση το Λονδίνο είναι το καθεστώς που ορίζει την πρόσβαση στο βρετανικό κράτος πρόνοιας όσων διαμένοντων έχουν υπηκοότητα άλλων χωρών της ΕΕ. Σε αυτό ιδιαίτερα αρνητικές έχουν εμφανιστεί χώρες της ανατολικής Ευρώπης (υπηκόους των οποίων αφορά σε πρώτη γραμμή το ζήτημα).

Με αυτό συνδέεται και το πλαίσιο που ορίζει την ελεύθερη διακίνηση προσώπων στην ΕΕ, αλλαγές στο οποίο επίσης επιδιώκει ο Κάμερον. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει επανειλημμένα εμφανιστεί αρνητικός στο να θιγεί οτιδήποτε είναι η «καρδιά» του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η βρετανική κυβέρνηση πάντως δεν έχει ακόμη παρουσιάσει λεπτομερή «κατάλογο» των αλλαγών που επιδιώκει. «Πιστεύουμε ότι η σωστή πολιτική είναι μεταρρύθμιση, επαναδιαπραγμάτευση και δημοψήφισμα» είπε ο Κάμερον πριν φύγει για την περιοδεία του, δηλώνοντας πεπεισμένος ότι η επιδίωξη νέας σχέσης θα καταλήξει με επιτυχία.

Ο Κάμερον μετά τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Την επόμενη ημέρα, Παρασκευή, θα ταξιδέψει στη Βαρσοβία για να συναντηθεί με την πολωνή πρωθυπουργό Έβα Κόπατς και την ίδια ημέρα στο Βερολίνο για να μιλήσει με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στην ατζέντα βρισκόταν αρχικά και η Κοπεγχάγη, όμως η προκήρυξη εκλογών στη Δανία αφαίρεσε την Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ από το πρόγραμμα.

Στόχος του Κάμερον είναι έχει συνομιλήσει με όλους τους αρχηγούς των υπόλοιπων «27» μέχρι να παρουσιαστεί η πλήρης «λίστα» του τι θέλει το Λονδίνο πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η συγκυρία όμως φαίνεται να δείχνει με τον σαφέστερο τρόπο το χάσμα στο οποίο έχει αρχίσει να μετατρέπεται η Μάγχη: Ενώ το Λονδίνο ξεκινά επαναδιαπραγμάτευση με στόχο πιο χαλαρή σχέση με την ΕΕ, Γαλλία και Γερμανία εργάζονται, όπως είχε πρόσφατα αναφέρει ο Monde, σε πρόταση για εμβάθυνση της οικονομικής ενοποίησης των χωρών της Ευρωζώνης σε πλαίσια που δεν θα απαιτούν αλλαγή των Συνθηκών.

Οι σχετικές προτάσεις Παρισιού και Βερολίνου έφτασαν ήδη στο γραφείο του Γιούνκερ και θα τεθούν στο τραπέζι της Συνόδου του Ιουνίου -όπου ο Κάμερον, αντιθέτως, θα ζητά την πιο χαλαρή σχέση.

Όσο κι αν το ζήτημα φυσικά δεν αφορά τη Βρετανία, που ούτε είναι ούτε και προβλέπεται ποτέ να γίνει μέρος της Ευρωζώνης, οι παράλληλες εξελίξεις δείχνουν πόσο απέχει η λογική με την οποία κινείται το Λονδίνο από εκείνη των δύο «πνευμόνων» της ΕΕ, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

in.gr

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy