Καμία αντίδραση από τους «5» ή τα Ην. Έθνη για τις προκλήσεις της Τουρκίας

Χαμηλούς τόνους διατηρεί η Λευκωσία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις αλλά οι διπλωματικές της ενέργειες, όπου και αν στράφηκαν, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Αντίθετα, φαίνεται να εξαντλείται και η υπομονή της ιταλικής ΕΝΙ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οποίας φέρεται να δήλωσε από το Κάιρο σε ιταλικό κανάλι ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε για πάντα, η διαφορά αυτή δεν αφορά εμάς αλλά την Κύπρο, την Τουρκία και την ΕΕ, και περιμένουμε να επιλυθεί». Την ίδια ώρα η ένταση ανεβαίνει γενικότερα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε «να μην ανησυχεί κανένας» για την πρωτοφανή κρίση που έχει δημιουργηθεί με την παράλυση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και τον κίνδυνο να σταματήσουν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί του κράτους. Ο κ. Αναστασιάδης ερωτηθείς σχετικά δήλωσε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας από οποιονδήποτε. Οι χειρισμοί γίνονται κατά τρόπο αποτρεπτικό της οποιασδήποτε κρίσης, η οποία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα είτε στην οικονομία είτε στο κράτος».

Η Ιταλία στέλνει φρεγάτα

Η ιταλική κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό της χώρας να στείλει μια φρεγάτα στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, όπου τουρκικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο SAIPEM 12000. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «La Repubblica», η ιταλική φρεγάτα συμμετέχει στην αποστολή του ΝΑΤΟ «Sea Guardian» στην Ανατολική Μεσόγειο και ο διοικητής της έχει ήδη λάβει εντολή (προχθές από την ιταλική κυβέρνηση) να μεταβεί στην κυπριακή ΑΟΖ, αποφεύγοντας όμως τις εντάσεις με τα τουρκικά πλοία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο, σε συνάντηση της Συμμαχίας κατά του ISIS στο Κουβέιτ, φέρεται να ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου να διατηρήσουν τη σχέση εμπιστοσύνης λόγω και των πιθανών μελλοντικών έργων στον ενεργειακό τομέα και ότι η Ιταλία αναμένει «να βρεθεί μια λύση που να συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία και να είναι προς το συμφέρον της ENI, των χωρών της περιοχής και των δύο κοινοτήτων».

Ο Τίλερσον στην Άγκυρα Σιωπή από τη διεθνή κοινότητα

Στην Άγκυρα αναμένεται αύριο και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ ο οποίος έστειλε μηνύματα απο το Κουβέιτ υποστηρίζοντας ότι με την εισβολή στο Αφρίν εξασθένησε η μάχη του Συνασπισμού κατά του ISIS. Για να πάρει την απάντηση από τον κ. Ερντογάν ότι προφανώς οι ΗΠΑ δεν ξέρουν τι θα πει «οθωμανικό χαστούκι».

Οι ενδονατοϊκές σχέσεις των δύο χωρών και οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Μόσχα είναι αμφίβολο αν χωρούν οποιοδήποτε διάβημα προς την Άγκυρα για χάρη της Κύπρου, αυτή την ώρα. Από το αμερικανικό ΥΠΕΞ δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση. Όπως δεν υπήρξε αντίδραση από κανένα ΥΠΕΞ εκ των «5» του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ούτε καν από τη Γαλλία. Στο μεταξύ, παρά το διάβημα που έγινε το βράδυ της Δευτέρας προς τα Ην. Έθνη από τον πρέσβη κ. Κορνηλίου στον βοηθό Γενικό Γραμματέα, αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις, Τζέφρι Φέλτμαν, εντούτοις δεν υπήρξε δημόσια παρέμβαση προς την Τουρκία. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τη Ν. Υόρκη, ο κ. Φέλτμαν ανέφερε ότι θα ζητηθεί από την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Μια λέξη «ήπιας» αντίδρασης όπως χρησιμοποιήθηκε αρχικά και από την αν. εκπρόσωπο της Κομισιόν. Χθες

ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Σχοινάς «αναβάθμισε» την παρέμβαση-πίεση προς την Τουρκία προειδοποιώντας τον Τούρκο Πρόεδρο ότι «οι αρνητικές δηλώσεις που καταστρέφουν τις σχέσεις καλής γειτονίας θα πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά στο δρόμο προς τη Βάρνα», όπου θα διεξαχθεί η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ Τουρκίας στις 26 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι συναντήθηκε στο Κουβέιτ με τον κ. Τσαβούσογλου και συζήτησε μεταξύ άλλων και για την υπόθεση της Κύπρου.

Νίκη Κουλέρμου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy