Καμμένος: Επέκταση του αμυντικού δόγματος και με Ισραήλ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, Πάνος Καμμένος, υποστήριξε την επέκταση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας – Κύπρου και με το Ισραήλ, λέγοντας ότι με τη βοήθεια των ΗΠΑ μπορούμε χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία η οποία θα μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή.

Μιλώντας στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τον Ελληνισμό, ανάμεσα στην 25η Μαρτίου και τη 1η Απριλίου. Σημείωσε ότι αντλώντας από το παρελθόν μας, όταν επιμείνουμε και κρατούμε άσβεστη τη φλόγα του δικαίου τότε πετυχαίνουμε.

Αναφέρθηκε στο διαχρονικό ρόλο της διασποράς σε όλες τις ιστορικές στιγμές του Ελληνισμού και ιδιαίτερα στο ρόλο της Φιλικής Εταιρείας στην επανάσταση του 1821 και επισήμανε ότι “την ιστορία δεν την γράφουν οι λογικοί αλλά αυτοί που κρατούν τη φλόγα του δικαίου και ότι αυτό διδάσκει και η 1η Απριλίου, όταν τα έβαλαν με τα θηρία και νίκησαν”.

Απευθυνόμενος στους ομογενείς, είπε ότι είναι πετυχημένοι εδώ μακριά από τη πατρίδα, στις ΗΠΑ, μια σύμμαχο χώρα η οποία τώρα στα δύσκολα, της Ελλάδας και Κύπρου, φάνηκε μια πραγματική σύμμαχος η οποία βοήθησε την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της στην μεταπολεμική και σημερινή οικονομική κρίση.

Φέρνοντας ως παράδειγμα την αμερικανική βοήθεια προς την Ελλάδα με το Σχέδιο Μάρσαλ και επισημαίνοντας ότι ήταν άτοκη, τόνισε πως «οι φίλοι δεν είναι τοκογλύφοι, αλλά φαίνονται στα δύσκολα».

Ανέφερε επίσης ότι στην ευρύτερη περιοχή σήμερα, η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί με το Ισραήλ αποτελούν ελπίδα στη σταθερότητα της περιοχής. Η Τουρκία – πρόσθεσε – μετατρέπεται σε μια μουσουλμανική χώρα που έχει περάσει στα όρια του ισλαμισμού και σημείωσε ότι φθίνει η εικόνα του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν ο οποίος στηρίζει τον ISIS, μια απειλή για τον ελεύθερο κόσμο.

Επισήμανε επίσης ότι τώρα είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ και κάλεσε την παροικία να βρίσκεται δίπλα στην εβραϊκή κοινότητα. «Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ, να μπορέσει να δώσει τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Εμείς είμαστε έτοιμοι. Γιατί να μην δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ’ την Ελλάδα. Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομική ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα. Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες. Ευθέως συνεργασία η οποία θα επεκταθεί και σε χώρες που έχουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη μας. Την ανάγκη δηλαδή των σταθερών χωρών της δύσεως απέναντι στους εξτρεμιστές», είπε.

Στις πιθανές χώρες ο υπουργός Άμυνας κατέταξε την Αίγυπτο κι αφού επισήμανε ότι έχει μια πολύ καλή και στενή συνεργασία με τον Κύπριο Υπουργό Άμυνας, είπε ότι Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ και Αίγυπτος προχωρούν σε κοινές ασκήσεις. Ως δεύτερο βήμα, περιέγραψε τη συνεργασία με μετριοπαθείς χώρες της Μέσης Ανατολής.

Αναφορικά με το Κυπριακό, είπε ότι βρίσκεται σε μια φάση διακοπής των συνομιλιών λόγω της τουρκικής προκλητικότητας και παραβίασης του διεθνούς δικαίου. Αν επιθυμούν να συνομιλήσουν, τόνισε, πρέπει να σταματήσουν τον εκβιασμό και να μην αναγνωρίζουν ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ. Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα του Κυπριακού είναι πρόβλημα εισβολής και κατοχής και αποκατάστασης των κανόνων δικαίου, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Είπε ότι η λύση θα πρέπει να γίνει υπέρ των συμφερόντων των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων κι όχι των εποίκων.

«Η επανάσταση ξεκίνησε από την Ομογένεια. Τώρα είναι η ώρα των διεθνών συνεργασιών. Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή βοηθούν την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Ομπάμα, απέναντι στον πόλεμο που μας κάνουν οι Γερμανοί παρεμβαίνει ο ίδιος προσωπικά. Τηλεφωνεί στην κ. Μέρκελ, της εξηγεί για ποιο λόγο η Ελλάδα πρέπει να είναι όρθια. Κι αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη, σε μία δύσκολη στιγμή για τον Ελληνισμό, με μία οικονομική κρίση που έχει γίνει ανθρωπιστική».

Συμπλήρωσε ότι τώρα είναι η ώρα για το κυπριακό, να φτιάξουμε μια μεγάλη συμμαχία, μαζί με την Αμερικανο-Εβραϊκή κοινότητα και να προχωρήσουμε στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την αποχώρησή του από το συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είπε ότι το Κυπριακό παραμένει πάντα ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής. “Την ώρα που παραβιάζονται διεθνείς κανόνες και την ώρα που η διεθνής κοινότητα παρεμβαίνει και τις επιλύει, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε το Κυπριακό ως το θέμα που ακριβώς είναι: εισβολής, κατοχής και παραβίασης των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε ότι «οι διαμορφούμενες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου δείχνουν ότι θα πρέπει να υπάρξει μια σταθερότητα στην περιοχή. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ένα σημαντικό ρόλο γι` αυτή τη σταθερότητα.

Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος που λέγεται: ισλαμικός φονταμενταλισμός, με την παρουσία του Ισλαμικού Κράτους.”

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, το οποίο για να επιλυθεί χρειάζεται η ενίσχυση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα της Ελλάδας και της Κύπρου, η συνεργασία με το Ισραήλ και με τις χώρες οι οποίες δέχονται την επίθεση του εξτρεμισμού, σημείωσε. “ Αυτό θα οδηγήσει στη διαμόρφωση και νέων κανόνων στην ευρύτερη περιοχή. Η κυπριακή κυβέρνηση με την ελληνική βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος».

Σε δημοσιογραφική παρατήρηση ότι κατά το χαιρετισμό του στο συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής μίλησε για την «καθοριστική στήριξη» των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και αν επιθυμεί να προσθέσει κάτι περισσότερο επί του ζητήματος, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι «είναι ξεκάθαρη η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και προσωπικά του προέδρου Ομπάμα και αυτό φάνηκε και στη δήλωσή του για την 25η Μαρτίου, που είναι μια πολύ σημαντική δήλωση, δεν είναι μια τυπική δήλωση προέδρου των ΗΠΑ, όπως και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του προς την κ. Μέρκελ και προς τους Ευρωπαίους ηγέτες για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα, ώστε να μην υπάρχει αυτή η ασφυκτική πίεση προς την χώρα, αυτές οι παρεμβάσεις. Θεωρώ λοιπόν ότι έπαιξε (η στήριξη των ΗΠΑ) πολύ σημαντικό ρόλο στο να έχουμε οδηγηθεί πλέον σε μια πορεία προς τη λύση της πίεσης της οποίας δέχεται η Ελλάδα κατά παράβαση των διεθνών κανόνων».

Συνεχίζοντας την αναφορά του για τις ΗΠΑ, πρόσθεσε: “Δεν σας κρύβω ότι η ελληνική κυβέρνηση, από τη στιγμή που θα υπάρξει ενδιαφέρον από τις ΗΠΑ στα θέματα της συνεργασίας σε σχέση με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε συνεργασία. Στη συνάντησή μου που είχα με την κ. Νούλαντ (σ.σ. υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις) της είπα ότι θα μας ενδιέφερε μια συμφωνία με τις ΗΠΑ ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου. Αυτό θα οδηγούσε και πιθανόν να οδηγήσει σε μια λύση, η οποία δεν έχει να κάνει με τις οιοσδήποτε πιέσεις δεχόμαστε από τους δανειστές μας. Είναι αντιληπτό ότι αν προχωρήσουμε σε μια συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, με ποσοστά που θα συμφωνηθούν, αυτό θα οδηγήσει σε μια γραμμή χρηματοδότησης που θα μας απαλλάξει από πολλά προβλήματα».

Ακολούθως, επεσήμανε ότι «η συνεργασία με την Κίνα είναι άριστη. Θέλω να σας πω ότι ήδη υπογράψαμε μια πολύ μεγάλη συνεργασία για αεροπλάνα ναυτικής συνεργασίας P-3. Επίσης, θα προχωρήσει και η συνεργασία στην αναβάθμιση με την Λόκχιντ Μάρτιν των αεροσκαφών των F-16. Από τη μεριά των ΗΠΑ, (αναμένεται να συζητηθούν τα θέματα) στη συνάντηση που θα έχουμε (σ.σ. με τον Αμερικανό ομόλογό του), στις 21 Μαΐου. Φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη βοήθεια σε δωρεάν παροχή αμυντικού υλικού και σε συνεργασίες. Αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην καλύτερη οργάνωση στις Ένοπλες Δυνάμεις, που έχουν σχέση με το υψηλό ηθικό και την άριστη οργάνωση για την αντιμετώπιση κάθε απειλής».

Στη συνέχεια, όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ρωτήθηκε «ποια ήταν η απάντηση της κ. Νούλαντ στην πρόταση που κάνατε;», ο κ. Καμμένος είπε ότι «η απάντηση είναι ότι θα το εξετάσουνε, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να δούμε αν μας ενδιαφέρει και συνεργασία με εταιρίες. Βεβαίως, οποιαδήποτε συνεργασία θα είναι αυτή και με οποιοδήποτε τρόπο, νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών και το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής. Θα αναχωρήσουμε πιο νωρίς (απ` ότι αρχικά είχε προγραμματιστεί) από τις ΗΠΑ και θα υποδεχτούμε ένα αμερικανικό αεροπλανοφόρο στα ελληνικά χωρικά ύδατα και θα το υποδεχτώ εκ μέρους της κυβέρνησης, με την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων».

Όταν του ζητήθηκε «ένα σχόλιο» για τις δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του «που γκριζάρει πάλι περιοχές στο Αιγαίο, με δεκαέξι ελληνικά νησιά», ο κ. Καμμένος διατύπωσε την άποψη ότι «οι χάρτες δεν γκριζάρονται με μαύρα μολύβια. Με την ιστορία και το λαό γκριζάρονται».

Τέλος, σε ερώτηση «αν σας πουν οι Αμερικανοί γιατί δεν δέχεστε και τη συνεκμετάλλευση με τους Τούρκους, αν σας την προτείνουν, που είναι και γείτονές σας, τι τους λέμε;», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας είπε: «Καταρχήν, εμείς έχουμε πει ότι όσον αφορά την Κύπρο, είναι ξεκάθαρη η θέση της κυπριακής κυβέρνησης και βεβαίως για τους Τουρκοκυπρίους στα θέματα των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, εκεί θα υπάρξει το δίκαιο μερίδιο και η κυπριακή κυβέρνηση είναι ξεκάθαρη σ` αυτό το ζήτημα».

Στην παρατήρηση ότι η ερώτηση αφορούσε «το Αιγαίο, το Καστελόριζο κλπ», ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι «το Αιγαίο είναι ελληνικό. Υπάρχουν συγκεκριμένα θαλάσσια σύνορα. Ο χώρος και το υπέδαφος ακολουθούν τα χωρικά ύδατα και τα εδάφη που δεν είναι υπό αμφισβήτηση και ούτε υπάρχουν γκρίζες περιοχές».

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy