«Καμπάνες» από ΕΔΑΔ στο Αζερμπαϊτζάν

Σειρά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν εντόπισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εξέδωσε την Πέμπτη την απόφασή του σε δύο ξεχωριστές περιπτώσεις, που σχετίζονται με τη συμμετοχή πολιτών σε διαδηλώσεις το 2011.

Στην πρώτη περίπτωση, το ΕΔΑΔ δικαίωσε τους τρεις αιτητές Gasham oglu Huseynli, Elchin Mugarib oglu Salimov και Ibrahim Zabit oglu Ahmadzade, οι οποίοι όντας μέλη αντιπολιτευόμενων κομμάτων ή ομάδων, σκόπευαν να συμμετάσχουν σε διαδήλωση στην πρωτεύουσα Μπακού, στις 2 Απριλίου του 2011.

Και οι τρεις συνελήφθησαν σε ξεχωριστές περιπτώσεις – οι δύο προτού μεταβούν καν στον χώρο της διαδήλωσης – και ανακρίθηκαν από την αστυνομία, μεταξύ άλλων για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ακολούθησε η προσαγωγή τους στο δικαστήριο, όπου με συνοπτικές διαδικασίες καταδικάστηκαν με την κατηγορία ότι παράκουσαν εντολές των οργάνων της τάξης, αλλά και για ελάσσονα χουλιγκανισμό, ενώ οι εφέσεις τους απορρίφθηκαν.

Το δικαστήριο επιδίκασε 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε ένα άπο τους τρεις αιτητές, πλέον δικαστικά έξοδα. Μεταξύ άλλων το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάστηκαν οι πρόνοιες για την ελευθερία του συνέρχεσθαι και συνεταιρίζεσθαι, το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και επαρκή χρόνο για προετοιμασία της υπεράσπισης, το δικαίωμα στην επιλογή της νομικής εκπροσώπησης και το δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια.

Καταδικαστική για το Αζερμπαϊτζάν ήταν και δεύτερη απόφαση του δικαστηρίου που εκδόθηκε χθες, αναφορικά με την σύλληψη και καταδίκη τριών νεαρών για τη συμμετοχή τους σε διαδήλωση της ομάδας «Επιτροπή για την Προστασία των Δικαιωμάτων Νεαρών Πολιτικών Κρατουμένων», η οποία αν και δεν έλαβε άδεια από τις αρχές, πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου του 2011, στο Μπακού.

Και στην περίπτωση αυτή, το δικαστήριο διέταξε τις αζέρικες αρχές να καταβάλουν 12.000 ευρώ για ηθική βλάβη σε κάθε έναν από τους Agasif Shakir oglu Ibrahimov, Emin Mehdi oglu Farhadi, and Jamil Malik oglu Hajiyev, καθώς και 5.600 ευρώ συνολικά για έξοδα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy